شناسهٔ خبر: 70522679 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

همایش ملی فقیه سالک برگزار می‌شود+ فیلم

تهران- ایرنا- مدیر ستاد همایش‌های علمی حوزوی امام رضا (ع) از برگزاری همایش ملی فقیه سالک در بزرگداشت آیت الله آقامجتبی تهرانی خبر داد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار معارف ایرنا، مهدی رضاییان امروز یکشنبه ۹ دی در نشست خبری همایش ملی فقیه سالک در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: همایش ملی فقیه سالک به عنوان نخستین همایش بزرگداشت علمای بزرگ چهارشنبه ۱۲ دی در مجموعه حوزوی امام رضا(ع) برای بزرگداشت آیت الله آقامجتبی تهرانی برگزار می شود.

وی افزود: در سال‌های آینده همایش‌های برای بزرگداشت علمایی که در سطح ملی و بین المللی به ویژه در تهران تاثیرگذار بودند، برگزار خواهد شد؛ بزرگانی همچون آیت الله محمدرضا مهدوی کنی و آیت الله محمدعلی شاه آبادی استاد امام خمینی (ره) و دیگر علمای معاصر که نقش اساسی در تربیت نسل جوان داشته اند.

دبیر همایش ملی فقیه سالک ادامه داد: البته شاید اصل همایش دو سال دیگر برگزار شود. چون تمامی آثار این بزرگان جمع آوری و تحلیل محتوا می شود و بر اساس نیازهایی که اقشار مختلف جامعه به این آثار دارند، به صورت مکتوب و چند رسانه ای منتشر می شود.

وی اضافه کرد: همانگونه که آثار استاد شهید مرتضی مطهری برای بزرگترین علما و همچنین کودکان قابل استفاده بود، درمورد این علما نیز چنین گستره ای را دنبال می کنیم  تا اقشار مختلف بتوانند از محتواهایی که در آثار آنان وجود دارد، استفاده کنند. 

کار اساسی در معرفی شخصیت آقامجتبی صورت نگرفته است

رضائیان در پاسخ به خبرنگار ایرنا درباره تاخیر در برگزاری چنین کنگره ای برای بزرگداشت آقامجتبی تهرانی گفت: اگرچه آیت الله آقامجتبی در ۱۳ دی سال ۹۱ رحلت کردند و در این سال ها برنامه هایی برای یادبود برگزار و کتاب هایی هم منتشر شده ولی کار اساسی در معرفی این شخصیت صورت نگرفته است.

وی افزود: با این حال شاگردان آقامجتبی مثل آیت الله علی اکبر رشاد، رئیس و بنیانگذار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و حجج اسلام محمود محمدی عراقی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، مصطفی پورمحمدی رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی، سیدمهدی خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و برخی دیگر از شاگردان همچون محسن اسماعیلی عضو حقوقدان شورای نگهبان همت کردند تا کنگره ای برای بزرگداشت استاد خود برگزار کنند.

نشست های علمی پس از همایش فقیه سالک برگزار می شود

رضائیان از برپایی نشست های علمی در حوزه های علمیه و دانشگاه ها برای شناخت بیشتر آقامجتبی خبر داد و گفت: میهمانان این همایش در چهارشنبه شامل اساتید دانشگاه و حوزه خواهد بود و سازمان ها و نهادهایی مثل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، سازمان صدا و سیما، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، سازمان اوقاف وامور خیریه، سازمان تبلیغات اسلامی و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در برگزاری این همایش مشارکت دارند. 

چهار هزار ساعت از درس‌های آقامجتبی تدوین می شود

مدیر ستاد همایش های علمی حوزوی امام رضا(ع) از اهداف برپایی این کنگره هم سخن گفت و اظهار داشت: شناسایی و شناساندن علمای انقلابی که با مردم زندگی می کردند و در جامعه تاثیرگذاری فرهنگی و اجتماعی داشتند، یکی از اهداف این همایش است.

وی از جمع آوری آثار آقامجتبی هم به عنوان یکی از اهداف اشاره کرد و گفت: حدود چهار هزار ساعت از درس های ایشان موجود است ولی باید این درس ها، دسته بندی و تحلیل محتوا شود و بعضی از آثار نیز در اختیار مردم و شاگردان آن مرحوم در ایران و خارج از کشور است که این آثار نیز نیازمند جمع آوری و تدوین است. 

انتخاب شخصیت های علمی حوزوی و دانشگاهی برای تدوین آثار آقامجتبی، تعیین عناوین استخراج شده از آثار به عنوان پایان نامه های دانشگاهی و رساله های حوزوی، تکمیل خاطرات استاد و تحلیل گفتمان آقامجتبی از دیگر اهدافی است که رضائیان به آن اشاره کرد.

دبیر همایش ملی فقیه سالک با اشاره به استقبال مردم از درس های اخلاق و برنامه های شب های ماه مبارک رمضان گفت: کلاس های اخلاق آقامجتبی در سال ۵۹ آغاز شد و تا سال ۹۱ چهارشنبه هر هفته برگزار می شد که شاید شرکت کنندگان در این جلسات گاهی بیش از هزار نفر بود و بسیاری از رزمندگانی که به مرخصی می آمدند در این جلسات شرکت می کردند. مثلا شهید علی صیاد شیرازی هر زمانی که از جبهه تهران می آمد، با خانواده در کلاس های اخلاق شرکت می کرد و درس های استاد را می نوشت.

جامعیت و اعتدال آقامجتبی برای الگوپذیری

حجت الاسلام احمد شفیعی نیا دبیر علمی همایش ملی فقیه سالک گفت: امروز جامعه ما به شدت نیازمند الگوهایی است که در معرض دید مردم باشند و این الگوها باید جامعیت و اعتدال داشته باشند.

وی از جامعیت مرحوم آقامجتبی تهرانی سخن گفت و اظهار داشت: جامعیت این استاد را باید در تسلط وی در علوم معقول و منقول پیگیری کرد و اعتدال وی در عنوان همایش نیز آمده است. چون فقیه همان شریعت است و سالک به معنای طریقت است. به عبارت دیگر گاهی از نگاه نظری نیازمند گرفتن پاسخ پرسش های خود هستیم و گاهی در مرحله عمل و انجام هستیم که موانعی وجود دارد و باید این موانع ساده انگاری شود و بدانیم که در مرحله عمل نیز می توان به نتیجه رسید. لذا این الگو را هم در مرحله نظر و هم در مرحله عمل در منظر نسل نو قرار می دهیم تا این جامعیت در آنها نیز دیده شود.

شفیعی نیا درباره نیاکان و اجداد آقامجتبی تهرانی هم مطالبی را بیان کرد و گفت که نام این استاد در ابتدا آقامجتبی شهید کلهری بوده که بعدا به آقا مجتبی تهرانی معروف شد. 

مروری بر زندگی آقامجتبی تهرانی

آقامجتبی تهرانی که متولد سال ۱۳۱۶ هجری شمسی در تهران بود، تحصیل در علوم دینی و حوزوی را از دوران کودکی آغاز کرد و با هدایت و ارشاد پدر بزرگوار خود، برای چهار سال به مشهد مقدس مهاجرت کرد.

این استاد اخلاق، پس از گذراندن دوره سطح به قم مهاجرت کرد تا در حوزه نوپای آن زمان حضور یابد و سطوح عالی دروس حوزوی را نیز به اتمام برساند که در این روزگار، محضر علمی بزرگانی چون حضرت امام خمینی(ره) ، مرحوم آیات عظام سیدحسین بروجردی، سیدمحمدرضا گلپایگانی و مرحوم علامه سیدمحمدحسین طباطبایی را درک کرد.

وی با نبوغ و پشتکار خود در جوانی به درجه اجتهاد رسید و مقبولیت علمی وی نزد حضرت امام خمینی(ره) به اندازه ای بود که حضرت امام به وی اجازه داد تا تقریرات درس بیع شان را جمع آوری کرده و به صورت یک اثر مستقل منتشر کند که در همین ایام، کتاب مکاسب محرمه حضرت امام و دو جلد رسائل اصولی ایشان را تنظیم و منتشر کردند.

پس از درگذشت آیت الله العظمی بروجردی، حضرت امام خمینی(ره) آقا مجتبی تهرانی را مامور جمع آوری فتاوا و تنظیم اولین نسخه از رساله عملیه و مناسک حج خویش کرد که در همان ایام به چاپ رسید و در دسترس مقلدان قرارگرفت. سه سال پس از تبعید امام خمینی (ره)، آقا مجتبی به نجف رفت ولی مدت زیادی طول نکشید که امام به ایشان امر کردند تا در تهران حضور داشته باشد و لذا در سال ۱۳۴۹ به ایران بازگشت.

آیت الله آقامجتبی تهرانی از آن زمان تا پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی به اقامه نماز جماعت در مسجد جامع بازار پرداخت و تدریس سطوح عالی خود را در مدارس علمیه تهران آغاز کرد و تربیت و هدایت مردم را به دست گرفت. این عالم ربانی، پس از سال ها تدریس برای شاگردان و طلاب حوزه علمیه و نیز برگزاری جلسات عمومی اخلاق در بامداد ۱۳ دی سال ۱۳۹۱ به لقاء الله پیوست.