شفقنا- نشست خبری همایش فقیه سالک آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی با حضور مهدی رضاییان دبیر اجرایی و حجتالاسلام احمد شفیعی نیا دبیر علمی همایش برگزار شد.
به گزارش خبرنگار شفقنا، در ابتدا مهدی رضاییان دبیر همایش گفت: سالگرد ارتحال عالم عامل آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی در این هفته است و این نشست مقدمه ای برای توضیحات همایشی است که چهارشنبه ۱۲ دی ماه برگزار میشود. این همایش افتتاحیه همایش ملی است و اصل همایش دو سال دیگر پس از دریافت و تحلیل آثار برگزار و آثار هم منتشر خواهد شد. همایش بعدی ما درباره آیت الله مهدوی کنی است و همایش ملی بعدی درباره آیت الله شاه آبادی است. هر چند این شخصیت ها ساکن تهران بودند، اما شخصیت علمی آنها در کل کشور فراگیر و حتی در خارج از کشور بوده است و آثار این بزرگان مورد استفاده قرار گرفته است.
رضاییان گفت: همانطور که شهید مطهری آثارش چنان که برای علمای بزرگ و همزمان کودکان(داستان راستان) هم قابل استفاده بود، ما هم به دنبال چنین آثاری هستیم که برای همه اقشار قابل استفاده باشد.
در ادامه شفیعی نیا گفت: ما هنوز به آثار آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی ورود نکردهایم و نگاهمان بیرونی است، زیرا جامعه نیازمند الگو و اسوه است و از خصوصیات الگو و اسوه این است که باید دو خصوصیت جامعیت و اعتدال داشته باشد، جامعیت ایشان را در تسلطی که بر علوم منقول و معقول دارند، پیگیری کنیم و اعتدال ایشان در همان عنوان همایش است که نوشته ایم فقیه سالک. در واقع فقیه به معنای شریعت و سالک به معنای طریقت است. به همین خاطر فقیه سالک نشانگر اعتدال شخصیتی ایشان است. ما هم در مرحله نظر و هم در مرحله عمل، یک الگو را پیشرو نسل نو قرار می دهیم که این جامعیت در آنها هم ایجاد شود.
وی درباره خصوصیات مرحوم حاج آقا مجتبی تهرانی گفت: پدر و اجداد ایشان همگی از سلسله علما بودند و صاحب نظر و فرهیخته دوران خود بودند. پدر ایشان میرزا عبدالعلی و پدربزرگ شان مرحوم میرزا غلامحسین بود که همین پدربزرگ یکی از 8 نفری است که در شاه عبدالعظیم به شهادت می رسد و نام خانوادگی ایشان شهید کلهری بوده و شهید به نام خانوادگی ایشان اضافه شد. جد بزرگترشان میرزا موسی از جمله علمایی بودند که در زمان تسلط روس ها بر مملکت ما، ملت را راهبری می کند و هویت واقعی ایران و اسلامی را در برابر روس ها به منصه ظهور می رساند. خاندان مادری ایشان هم از علمای بزرگ بودند که اهل قزوین بودند که در مقابل حکومت رضا شاه بسیار ایستادگی کرد و جد ایشان توسط عمال رضاشاه به شهادت رسید. از چنین خانواده ای با این پشتوانه علمی، شهادتی و مجاهدتی این انتظار و توقع هست که شخصیتی چون مرحوم حاج آقا مجتبی تهرانی تحویل جامعه داده شود و این می تواند برای جامعه امروز ما الگو باشد. با توجه به شخصیت و چنین پشتوانه ای ، طبیعی است که شخصیت ایشان دارای جامعیت و شخصی پاسخگو و راهبر باشد. در هر عصری همه نسل به ویژه نسل پرسشگر و کنجکاو ما اگر یک شخصیت پاسخگو و راهبر در مقابل خود ببیند، سریع تر قانع می شود و به نتیجه می رسد.
در ادامه رضاییان درباره دلایل برگزاری این همایش توضیح داد: بیش از ده سال از فوت آقا مجتبی تهرانی می گذرد و ما این نکته و انتقاد را درباره تاخیر این همایش می پذیریم. البته در سالگرد این بزرگان مراسم هایی برگزار شده است و کتاب هایی هم به صورت مختصر تهیه شده است. اما کار اساسی صورت نگرفته است، البته این مجموعه هم با ابتکار عمل خود و جمعی از شاگردان آقا مجتبی تهرانی جمع شدند که افراد شناخته شده ای هم هستند، تصمیم به برگزاری این همایش گرفتند، هر چند دیر است اما جای کار دارد. بسیاری از موضوعات اجتماعی که ما با آنها مواجه ایم، در آثار ایشان وجود دارد که متاسفانه به جامعه خوب شناسانده نشده که ما باید بتوانیم در این برنامه این کارها را به نتیجه برسانیم
در این راستا برای برگزاری همایش برای سه نفر از بزرگان مد نظر ما قرار گرفت، مرحوم آیتالله مهدوی کنی، مرحوم آقا مجتبی تهرانی و مرحوم آیت الله شاه آبادی بزرگ هدف برگزاری همایش هستند، اول همایش حاج آقا مجتبی برگزار میشود، بعد آیت الله مهدوی کنی و بعد آقای شاه آبادی.
وی درباره همایش آیت الله آقا مجتبی تهرانی گفت: مهمانان اساتید حوزه و دانشگاه هستند که مرتبط با دروس فقه و اصول و اخلاق هستند، که در محل مجموعه حوزوی امام رضا علیه السلام برگزار میشود. البته چند نشست ذیل همایش در چند دانشگاه برگزار شده و نشستهای علمی بعد از همایش آغازین برگزار خواهد شد
رضاییان درباره اهداف همایش گفت: اولین هدف ما شناسایی و شناساندن علمای انقلابی تأثیرگذار در جامعه به مردم است. دومین هدف ما جمعآوری آثار مرتبط با آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی است که البته ما حدود چهار هزار ساعت از جلسات درس ایشان را داریم. اما باید همه اینها دسته بندی و تحلیل محتوا و تحلیل گفتمان شود، البته بسیاری از آثار ایشان در دست مردم و در اختیار مردم است که قرار است آنها هم جمع آوری شود، انتخاب شخصیتهای علمی و دانشگاهی برای تدوین آثار از دیگر هدف های همایش است، چهارمین هدف تعیین عناوین استخراج شده از آثار به عنوان پایان نامههای دانشگاهی و رساله های حوزوی است که در مقاطع مختلف به ویژه در مقطع دکتری می تواند مطرح شود و پنجمین هدف تکمیل خاطرات مرحوم تهرانی است، البته تا حدی انجام شده اما چون برخی از این کلاس خاطرات بسیار قدیمی است کمی زمانبر خواهد بود.
وی درباره دیگر اهداف برگزاری همایش گفت: تحلیل محتوا و تحلیل گفتمان آثار ایشان به همراه جستجو و برگزیدن مطالب مرتبط با موضوعات روز از دیگر هدف برگزاری همایش است. در حوزه جنگ شناختی که امروزه با آن مواجه ایم و هدف این جنگ دنبال تاثیر گذاری بر روی مبنای اعتقادی و دینی و سیاسی است، لذا با توجه به این اثرگذاری، به دنبال تحقق این هدف در این همایش هستیم. هشتمین هدف انتشار این مطالب در رسانهها، فضای مجازی، شبکههای اجتماعی و چاپ و همچنین راهاندازی سایت اختصاصی مرتبط با آثار مرتبط با ایشان است. البته سایت و برخی آثار چهارشنبه رونمایی میشود همچنین در روز چهارشنبه به صورت ویژه از آثار جدید ایشان که به تازگی تدوین و ترجمه شده، رونمایی می شود.
رضاییان پرداختن به خصوصیات مرحوم آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی را از جمله اهداف همایش دانست و گفت: ساده زیستی و پرهیز از شهرت از ویژگیهای خاص ایشان است، ایشان بالاترین شاگرد امام بود و تنظیم نهایی رساله امام را هم آقا مجتبی تهرانی انجام داد، اما وی در همان اول انقلاب از امام خواهش میکنند که در مناسب حکومتی قرار نگیرند و در بحث تربیت افراد و کادر سازی تلاش کنند که تا اخر عمرشان این کار را کردند و میزان استقبال از برنامه و کلاس ایشان بیشتر می شد و این نشان دهنده آن اخلاصی بود که ایشان در کار داشت و ابعاد شخصیتی ایشان و مردمداری و روحیه تاب آوری در راه کسب و ترویج علم که اینها باید به تدریج تبیین شود.