شناسهٔ خبر: 70513062 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی:

نیازمند تعریف یک مدل اقتصادی برای حفظ تالاب انزلی هستیم

رشت- ایرنا - رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: برای حل مشکل تالاب انزلی می توان با عنوان زیست بوم برای این تالاب مدل اقتصادی ویژه‌ای تعریف کرد و در صورت نیاز با وضع قوانین برای کارخانه‌هایی که فاضلاب را به تالاب می ریزد، جریمه تعیین کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، سید شمس الدین حسینی روز شنبه پس از بازدید از چندین واحد اقتصادی در جلسه بررسی مشکلات واحدهای صنعتی، صنایع ابریشم و مباحث اقتصادی شهرستان صومعه سرا اظهار کرد: ورود فاضلاب و پساب های خانگی، صنعتی و کشاورزی به تالاب انزلی و آبهای زیر زمینی، منابع آبی استان و کشور را از بین برده و طبیعت را آلوده کرده است این کمیسیون می تواند در تامین مالی برای ساماندهی این فاضلابها کمک کند.

وی تصریح کرد: یکی از اقداماتی که می تواند در این زمینه یاری گر و موثر باشد، بهره گیری از ظرفیت بانک توسعه اسلامی است، می توانیم مانند بانک جهانی که مشکل جمع آوری فاضلاب را در برخی مناطق و استان ها حل کرد، استان گیلان نیز مانند مازندران برای اجرای پروژه فاضلاب شهری از محل تسهیلات بانک توسعه اسلامی بهره مند شود.

وی افزود : استان گیلان می تواند این امر را از وزارت اقتصاد و دارایی مطالبه کند تا از این محل بتوان بخشی از مشکل تالاب انزلی را رفع و از ورود فاضلابها به این تالاب بین المللی جلوگیری کرد در غیر اینصورت در این شرایط تامین بودجه مورد نیاز برای احیاء و راه اندازی تصفیه خانه فاضلاب شهرهای انزلی و رشت امکانپذیر نخواهد بود.

وی ادامه داد: درخصوص توسعه مناطق آزاد و احیای قانون معافیت های مالیات آن طی بازدیدهای چند روز گذشته مشکلات احصاء و دسته بندی شد؛ کمیسیون اقتصادی مجلس علاوه بر پیگیری درخصوص رفع مشکلات سرمایه گذاران و واحدهای تولیدی استان گیلان، مسائل چایکاران و برنجکاران گیلانی و پرداخت بدهی های سنواتی آنها نیز بررسی کرد.

حسینی اضافه کرد: یکی از مهمترین اقدامات برای رفع مشکل برنجکاران نوسازی کارخانجات است، متاسفانه تولید کنندگان چای و برنج در سالهای گذشته جفای بسیاری دیده اند که امسال سعی شد در ثبت سفارش واردات چای و برنج و مواردی از این دست مدیریت شود تا فشار مضاعف به تولید کننده وارد نشود.

وی افزود: همچنین با استفاده از بند الف تبصره ۱۸ باید مطالبات چایکاران و شالیکاران را پرداخت کرد.

وی با بیان اینکه با برقراری پیوند بین ظرفیت سرزمینی و مزیت‌های اقتصادی می توان به نتایج رضایت بخشی دست یافت، گفت: در خصوص رفع مشکل کارخانه ابریشم گیلان نیز در جلسه مشترک کمیسیون اقتصادی مجلس با بانک مرکزی و کمیته امداد امام خمینی(ره) این زمینه تصمیم گیری می شود و در خصوص بنگاههای اقتصادی نیمه تمام نیز این کمیسیون در موارد خاص به طور ویژه کمک خواهد کرد.

نیازمند تعریف یک مدل اقتصادی برای حفظ تالاب انزلی هستیم

برای احداث تصفیه خانه فاضلاب شهرهای بندر انزلی، صومعه‌سرا و رشت سالانه ۱۰۰ میلیون دلار اعتبار نیاز است

استاندار گیلان نیز در این جلسه مشکلات شهرستان صومعه‌سرا را شامل معضل تالاب، صنایع ابریشم و بنگاه‌های اقتصادی که بانک تملک کرده اعلام کرد و گفت : احیای تالاب انزلی با این منابع مالی امکان پذیر نیست ما برای ساماندهی و احیای تالاب انزلی بزرگترین زایشگاه ماهیان دریای خزر به تامین مالی زیادی نیاز داریم و برای احداث تصفیه خانه فاضلاب شهر بندر انزلی، صومعه‌سرا و رشت به سالانه ۱۰۰ میلیون دلار اعتبار نیاز است.

هادی حق‌شناس با بیان اینکه معضل تالاب انزلی موضوع جدیدی نیست و ریشه در گذشته‌ها دارد، گفت : وضعیت امروز تالاب انزلی نتیجه هدایت انواع فاضلاب ها و پساب های خانگی، صنعتی و کشاورزی به سمت تالاب است.

نماینده عالی دولت در گیلان عنوان کرد: در دهه ۸۰ این تالاب سالانه ۱۰۰ هزار متر مکعب لایروبی می شد اما اکنون با بالا رفتن سطح رسوبات بیش از یک میلیون تن رسوب وارد این حوضچه شده است.

وی اظهار کرد: اسکله شماره ۱۰ بنادر و یا سایر مواردی از این دست کمتر از هفت درصد در وضعیت کنونی تالاب دخیل هستند، عمده مشکل آن ورود روزانه ۳۸۰ هزار متر مکعب فضولات انسانی از شهرهای رشت، صومعه سرا، انزلی، ماسال و شفت و ۷۲۰ روستا همچنین ۱۵ هزار متر مکعب فاضلاب سمی کارخانجات فولاد، سیمان و سایر کارخانجات شهر صنعتی رشت و ۴۰۰ هزار متر مکعب سموم دفع آفات کشاورزی به این تالاب و اکوسیستم بی نظیر است.

حق شناس تاکید کرد: تنها راه نجات تالاب از این وضعیت ایجاد تصفیه خانه فاضلاب برای شهرهای رشت و بندرانزلی است که ۲۵۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد درحالی که امسال برای این مهم پنج هزارمیلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شد که ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال آن تخصیص می یابد.

استاندار گیلان با اشاره به ملی شدن مساله تالاب انزلی و لندفیل سراوان، عنوان کرد: ۲ تالاب در غرب و ۲ تالاب در شرق استان در حال تبدیل شدن به وضعیت بحرانی تالاب انزلی هستند و سرنوشت سراوان در انتظار ۶ نقطه دیگر از استان است و در صورت عدم اختصاص اعتبارات ملی و مدیریت این شرایط، این بحران زیست محیطی می تواند زندگی مردم استان را با تهدید جدی مواجه کند.

حق‌شناس با بیان اینکه باید مسائل را در زمان و مکان خود طرح و حل کنیم، افزود: اگر به مساله تالاب انزلی در زمان و مکان مناسب پرداخته می شد، امروز به این وضعیت دچار نمی شد الان مهمترین راه حل آن است که رسوب وارد تالاب نشود و شرط آن ایجاد شبکه و تصفیه خانه فاضلاب است.

وی با بیان اینکه مساله محیط زیست در گیلان بسیار مهم است زیرا اکنون به مرحله بحران و ابر چالش رسیده است، تصریح کرد: ما به دنبال تهیه دستگاه‌های زباله‌سوز هستیم اما به دلیل مشکلات مالی و تأمین بودجه، این پروژه‌ها به تأخیر افتاده و در طول بیش از یک دهه گذشته تنها کمتر از ۱۰ میلیون دلار از بودجه ۴۰ میلیون دلاری تأمین شده است.

استاندار گیلان با بیان اینکه برای احداث تصفیه خانه فاضلاب شهرهای انزلی، صومعه‌سرا و رشت به سالانه ۱۰۰ میلیون دلار اعتبار نیاز است، گفت: برای تصفیه خانه فاضلاب شهر رشت و بندر انزلی ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است ولی کل اعتبار در نظر گرفته شده ۵۰۰ میلیارد تومان است که تنها ۵۰ درصد آن تحقق می‌یابد، لذا از کمیسیون اقتصادی مجلس انتظار می‌رود در این زمینه کمک کند.

وی در ادامه با اشاره به بازدید خود از کارخانه صنایع ابریشم گیلان؛ یکی از مشکلات این مجموعه را مالکیت و مدیریت این واحد تولیدی عنوان کرد و افزود : اگر مالکیت و مدیریت این کارخانه یکی شود مشکلات کمتری را در این بنگاه اقتصادی شاهد خواهیم بود.

وی اضافه کرد: کل مصرف نخ در ایران سالیانه ۶۰۰ تا ۷۰۰ تن است که با استفاده از ظرفیت صنایع ابریشم گیلان و کارگاه‌های خانگی حداکثر ۱۵۰ تن آن در گیلان تأمین می‌شود که ۲۰ درصد نخ مورد نیاز کشور است.

حق شناس ادامه داد: زنجیره تولید صنایع ابریشم از زمین مورد نیاز و درختان توت تا تبدیل پیله به نخ در گیلان وجود دارد فقط باید مشکل چندین مالکیتی و مدیریتی این کارخانه برطرف شود.

نماینده عالی دولت در گیلان گفت: اگر بانک به عنوان مالک، این کارخانه را به کمیته امداد امام خمینی (ره) واگذار کند، این نهاد می تواند تجربه موفق استان گلستان را تکرار کرده و دوباره احیاء شود. مدیران و مسئولان استانی نیز حمایت لازم را از این مهم خواهند داشت چرا که رونق تولید در کارخانه ابریشم به نفع اقتصاد کلان خواهد بود.

وی در خصوص برخی از محصولات کشاورزی به‌مانند برنج، چای و ابریشم واینکه تقاضا در ایران بیش از عرضه آن است، گفت:

استاندار گیلان با اشاره به تعطیلی و نیمه فعال بودن برخی از واحدهای تولیدی در این استان گفت: ۳۲ شهرک صنعتی‌ در استان فعالیت دارند که ۲۰ درصد واحدها از مجموع واحدهای بهره بردار تعطیل هستند و تلاش ما بر احیای آنهاست از این رو بانک‌ها نیز باید نسبت به واگذاری این واحدهای تولیدی اقدام کنند.

حق‌شناس با بیان اینکه بانک‌ها اگر واحد تولیدی را تملک می‌کنند باید به سریع آن را احیا نمایند، افزود: نباید بانک‌ها برای دریافت بدهی خود، ‌ واحدهای تولیدی را به تملک در آورده و آن را به حال خود رها کند که انتظار است کمیسیون اقتصادی مجلس به این مساله ورود کند.

وی با بیان اینکه واردات خودرو، شرکت‌های خودروسازی را با مشکل مواجه نمی‌کند، تصریح کرد: در شهرک صنعتی رشت ۱۹ شرکت قطعه ساز خودرو وجود دارد ولی کارخانه‌های خودروسازی بدهی خود را به این شرکت‌ها نداده اند و همین امر منجر به بدهکاری این واحد تولیدی به شرکت های خدماتی چون آب و برق و گاز و امور مالیاتی شده است.

وی موضوعات اقتصادی شهرستان صومعه سرا را مساله تالاب انزلی، صنایع ابریشم گیلان و بنگاههای اقتصادی که شهرستان صومعه سرا توسط بانک تملک شده اند عنوان کرد و افزود : باید برای رفع این مشکلات و حل مشکل کارخانه صنایع ابریشم گیلان چاره اندیشی کرد.

حق شناس خواستار حذف ارز ترجیهی از نخ و واردات آن با ارز آزاد شد و افزود: اگر ارز ترجیحی در واردات هفت محصول ملی (چای، برنج، نخ، کیوی و زیتون) واقعی شود تولید در گیلان اقتصادی خواهد شد و نیازی به حمایت دولت و مجلس نخواهد بود.

وی با انتقاد از سهم یک درصدی استان گیلان از تسهیلات کشور گفت: سهم این استان در تولید ناخالص ملی ۲.۳ درصد است که باتوجه به ظرفیت های این استان و سهمی که در تولید محصولات کشاورزی دارد باید بیش از این رقم باشد. در حالی که این استان کمتر از یک درصد از تسهیلات کشور سهم می برد این مساله معمای پیچیده ای است که بخشی به علت نگاهی نادرست به استانهای شمالی، گیلان و مازندران و گلستان به عنوان مناطقی صنعتی است.

سعید رحمت زاده نماینده صومعه سرا نیز در این جلسه بر حل مشکل صنایع ابریشم گیلان تاکید کرد و افزود : رویکرد استاندار و مدیران استان احیاء و کمک برای رفع اشکالات این واحدهای تولیدی است و تلاش می کنیم در این دوره شرکت ابریشم را با مساعدتها و پیگیری های لازم به روزهای اوج خود نزدیک کنیم.

روز شنبه رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از اواخر هفته گذشته به گیلان سفر کرده است به منظور بررسی مشکلات واحدهای صنعتی، صنایع ابریشم و موضوعات اقتصادی در شهرستان صومعه سرا حضور یافت و از شهرک صنعتی صومعه سرا بازدید کرد و در جریان مسائل و مشکلات واحدهای تولیدی و صنعتی قرار گرفت.

شهرستان صومعه سرا سه شهرک صنعتی ۵۴ واحد صنعتی و تولیدی فعال دارد که ۶۰۰ نفر در آنها اشتغال دارند.