محققان دانشکدگان علوم دانشگاه تهران برای نخستین بار در خاورمیانه، یک سامانه تقطیر مولکولی طراحی کردند که قادر به استخراج برخی ترکیبات دارویی و مکملهای دارویی-غذایی پرمصرف است.
به گزارش ایسنا؛ گروهی از محققان دانشکده زیستشناسی دانشکدگان علوم دانشگاه تهران، به سرپرستی دکتر مهران حبیبی رضایی، استاد دانشکده زیستشناسی دانشکدگان علوم، موفق به طراحی و ساخت سامانه تقطیر مولکولی شدند که کارایی زیادی در صنایع دارویی و غذایی دارد.
حبیبی رضایی درباره کاربردهای سامانه تقطیر مولکولی و اهمیت صنعتی آن گفت: «تقطیر مولکولی سیستمی برای جداسازی و استخراج ترکیبات مختلف اعم از دارویی، غذایی، پتروشیمی و شیمیایی است.
هم اکنون ۵۴ نوع مکمل دارویی و غذایی وارداتی در کشور مصرف میشود که به معنای خروج سالانه صدها میلیون دلار ارز از کشور است. برندهای ایرانی تولیدکننده مکمل، در واقع ماده مؤثر را وارد میکنند و فرایندهای شربت، قرص یا کپسول کردن و تبدیل آنها به محصول نهایی را انجام میدهند. در حالی که نکته اصلی و فناورانه در این میان، ماده مؤثر مکملهاست که تاکنون هیچ یک از آنها در ایران و خاورمیانه تولید نشده است.»
به گفته استاد دانشگاه تهران، انواع ویتامینها (A، B، C، E، D، K)، اسیدهای چرب (امگا ۳، امگا ۶ و امگا ۹)، مینرالها (کلسیم، منیزیوم، آهن، روی و غیره)، برخی ترکیبات تخلیصشده از گیاهان دارویی، برخی ترکیبات بوتانیکال مانند کافئین و کورکومین، بعضی از ترکیبات Marine origin مانند بتاکاروتن و هیدروکسی آپاتایپ و در نهایت انواع آمینواسیدها از این قبیل داروهای مکمل به شمار میآیند که در این میان، مواردی مانند
امگا ۳ و ویتامین E مصرف بالایی دارند.
حبیبی در توضیح فناوری تقطیر مولکولی گفت: «محور اصلی فناوری تولید این مکملها، بخش تغلیظ است. کشورهای دارنده این فناوری از سیستم تقطیر مولکولی (Molecular Distillation) در مقیاس صنعتی استفاده میکنند که دارای گونههای مختلف با کارکردهای گوناگون است. یکی از مدرنترین و پیچیدهترین گونههای سیستم تقطیر مولکولی، گونه Short Path Distillation است.»
طراحی و ساخت سامانه تقطیر مولکولی توسط پژوهشگران دانشگاه تهران
محققان دانشکدگان علوم دانشگاه تهران برای نخستین بار در خاورمیانه، یک سامانه تقطیر مولکولی طراحی کردند که قادر به استخراج برخی ترکیبات دارویی و مکملهای دارویی-غذایی پرمصرف است.
صاحبخبر -
∎