به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از کردستان، روز ۸ دیماه در ایران بهعنوان روز ملی صنعت پتروشیمی گرامی شمرده میشود، این روز بهپاس دستاوردها و تأثیر مهم صنعت پتروشیمی در توسعه اقتصادی و صنعتی کشور نامگذاری شده است، این صنعت بهعنوان یکی از صنایع راهبردی ایران، نقش بسیار مهمی در تولید محصولات باارزش افزوده و کاهش وابستگی به خامفروشی نفت و گاز ایفا میکند.
در صنعت پتروشیمی بهعنوان سومین صنعت بزرگ جهان بعد از صنایع غذایی و خودروسازی، نفت خام و گاز طبیعی به محصولات شیمیایی مختلف تبدیل میشوند، این محصولات متنوع برای کاربردهای گوناگون در صنایع برق و الکترونیک، نساجی، پزشکی، خودروسازی و لوازمخانگی مورداستفاده قرار میگیرند.
ایران به دلیل دارابودن ذخایر عظیم نفت و گاز، درآمد قابلتوجهی را از صادرات آنها به دست میآورد، بااینوجود، بهمنظور جلوگیری از خامفروشی نفت و گاز و ایجاد ارزشافزوده، سرمایهگذاری قابلتوجهی در صنعت پتروشیمی انجام شده است.
اولین مجتمع پتروشیمی در ایران با احداث کارخانه کود شیمیایی مرودشت فارس در دهه ۱۳۴۲ خورشیدی بهعنوان زیرمجموعه وزارت صنعت شروع به کارکرد، اما ازآنجاکه خوراک این کارخانه از مواد اولیه نفتی تأمین میشد، مالکیت آن در اختیار شرکت ملی صنایع پتروشیمی، وابسته به شرکت ملی نفت، قرار گرفت.
نکته حائز اهمیت در ارزآوری این صنعت، کیفیت و دسترسی به ارز پتروشیمیها است، برخلاف صادرات نفت خام که بهراحتی قابلرصد برای دشمن و اعمال تحریمها و بلوکه کردن پول آن است، صادرات محصولات پتروشیمی قابلرصد نبوده و بنابراین ارز آن نیز برخلاف ارز صادرات نفت بلوکه نمیشود و به اقتصاد ایران بازمیگردد، لذا این صنعت را میتوان پیشتاز اقتصاد مقاومتی و خنثیسازی تحریمها در ایران نام برد.
در سال جاری و در ۶۱ سالگی صنعت پتروشیمی ایران، این صنعت نهال نوپایی در مسیر رسیدن به قله است که راه درازی در پیش دارد، تجربیات گذشته، چراغ راه پر پیچوخم ما در آینده خواهد بود، صنعت پتروشیمی نسبت به دیگر صنایع، پیچیدگیهای فنی و عملیاتی بالاتری داشته و به همان نسبت هم حل مشکلات و چالشهای آن میتواند ارزشافزوده بیشتری در پی داشته باشد.
هشتم دیماه، سالروز صنعت پتروشیمی را که یادآور اهمیت این صنعت ارزشآفرین و ارزآور برای ایران است، این هلدینگ با دارابودن متنوعترین سبد سرمایهگذاری در کشور در صنعت نفت و گاز پتروشیمی، همواره در تلاش بوده با ایفای نقش بیبدیل خود در گذر از گردنه حساس و بسیار سخت تحریمها، بخشی از بار فشارها و محدودیتهای فنی و مالی اقتصاد کشور را کاهش دهد.
صنعت نفت در زنجیره تولید و موتور محرک توسعه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ایران نقش مهمی دارد و کشور ما همواره در طول تاریخ به دنبال قطع دست بیگانگان از این ثروت ملی بوده است، نمونه آن در روز ملیشدن صنعت نفت نمایان شد که نقطه عطفی در تاریخ سیاسی و مبارزات مردمی برای نجات سرمایههای ملی از چنگال بیگانگان است.
این صنعت یکی از ارکان اصلی صنعت نفت است که نقش بسزایی در تولید ناخالص ملی کشور ما دارد، حتی لایحه بودجهبندی هر سال بر اساس میزان فروش نفت و محصولات پتروشیمی بسته میشود، ایران نیز در سالهای اخیر با موج تحولاتی در این صنعت روبهرو بوده است.
در دوران تحریمها، این صنعت نیز مانند دیگر صنایع کشور مشکلاتی را پیش روی خود دید، اما با بهرهگیری از فرصتهای پیشآمده سعی کرد مسیر توسعه صنعت را با جدیت بیشتر ادامه دهد.
حفظ محیطزیست بههیچعنوان در اولویت صنعت پتروشیمی نیست، از مشکلاتی که وجود دارد این است که به دلیل مدیریت ناکارآمد، شرایط تحریمی و عدم سرمایهگذاری خارجی روزبهروز عقبماندگی کمی و کیفی صنعت پتروشیمی ایران نسبت به کشورهای همسایه مانند شرکت سابیک عربستان افزایش پیدا خواهد کرد.
در نهایت عدم مدیریت کارآمد موجب شده است که ما بجای واردکردن فناوری ساخت پتروشیمی، یادگیری و تکثیر آن، صفر تا صد پتروشیمیهای یکسان را خریداری و در شهرهای مختلف ایران راهاندازی میکنیم.
نامگذاری هشتم دیماه بهروز صنعت پتروشیمی فرصت مغتنمی برای تلاشگران خستگیناپذیر این عرصه است که موتور محرک توسعه اقتصادی را فعال نگه داشته و برای ایران ارزشآفرینی میکنند، تشکر و قدردانی کنیم.
یادداشت از محمد خالدیان