شناسهٔ خبر: 70502673 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: انتخاب | لینک خبر

معاون وزیر ارتباطات: حکمرانی در فضای مجازی معادل فیلترینگ نیست

رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با تاکید بر این نکته که حکمرانی در فضای مجازی معادل فیلترینگ نیست، گفت: باید به دست آوردن سرمایه اجتماعی، یک نگاه امنیت آفرین برای کاربر و یک نگاه جامع حاکمیتی داشته باشیم و همه فاکتورهای موجود را با هم لحاظ کنیم.

صاحب‌خبر -
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

ایرنا: رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با تاکید بر این نکته که حکمرانی در فضای مجازی معادل فیلترینگ نیست، گفت: باید به دست آوردن سرمایه اجتماعی، یک نگاه امنیت آفرین برای کاربر و یک نگاه جامع حاکمیتی داشته باشیم و همه فاکتورهای موجود را با هم لحاظ کنیم.

«حمید فتاحی» قائم مقام وزیر ارتباطات در حوزه ارتباطات در یک گفت‌وگوی تلویزیونی پیرامون بحث فیلترینگ و رفع فیلتر از واتساپ و گوگل‌پلی گفت: تعریف حکمرانی بخصوص حکمرانی در مجازی این است که بتوانیم یک سنگ‌بنای واحد در تعریف از حکمرانی فضای مجازی داشته باشیم و در این صورت نتایج کار مورد توافق همه خواهد بود.

حکمرانی در فضای مجازی تردیدناپذیر است

وی افزود: حکمرانی و به خصوص حکمرانی خوب در فضای مجازی و حقیقی تردیدناپذیر است و اگر کسی ادعا کند که بدون حکمرانی امکان گسترش اهداف در این بستر وجود دارد، مردود است. اما همین تعریف حکمرانی است که اگر دقیق شود می‌توان بر اساس آن تصمیم درست گرفت.

معاون وزیر ارتباطات تصریح کرد: تنها یک دکمه فیلترینگ را معادل و مصادف با حکمرانی در فضای مجازی دانستن درست نیست. مانند اتفاقی که در سال‌های گذشته در کشور رخ داد و حکمرانی را در مسدودسازی خلاصه کردیم.

فتاحی با بیان اینکه تمام اشکالاتی که نسبت به فضای مجازی مطرح می شود یا درباره آن دغدغه وجود دارد، از طریق ابزارهای گریز از حاکمیت قابلیت در اختیار گرفتن کاربران را دارد، افزود: از آنجا که برای مقابله با آسیب‌های فضای مجازی تنها از ابزار مسدودسازی استفاده شده است، در عمل نتوانسته ایم حکمرانی خود را در این فضا به منصه ظهور برسانیم.

در حکمرانی فضای مجازی باید به نظر کاربران توجه کرد

رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی افزود: یکی از مهم‌ترین مولفه‌های حکمرانی در فضای مجازی توجه به نظر مردم و به خصوص نظر کاربران است؛ ما کجا نظر را اخذ کردیم و شنیدیم؟ اگر به این مولفه مهم توجه نکنیم عملا به نتیجه لازم نخواهیم رسید و پدیده‌ای به وجود می‌آید که ذینفعان از آن ناراضی هستند. کاربر و مردم ما برای اتصال ساده، برای یک ارتباط دچار مشکل و اختلال خواهند بود و از این طریق موضوع حکمرانی عملا به دست نخواهد آمد.

فتاحی با یادآوری اینکه در بحث حکمرانی فضای مجازی با یک معادله چند مجهولی مواجه هستیم، توضیح داد: در بسیاری از پدیده‌های فضای واقعی که برای آن ابزار حکمرانی داریم نیز اختلال را مشاهده می‌کنیم؛ حالا در فضای مجازی که منشعب از فناوری است و هر روز پیشرونده است نمی‌توانیم با یک نگاه ساده به موضوع نگاه کنیم و بگوییم این پلتفرم از نظر محتوایی دچار آسیب است و بنابراین اصل حکمرانی را دچار آسیب می‌کند.

ایجاد نگاه امنیت آفرین برای کاربران فضای مجازی

معاون وزیر ارتباطات تصریح کرد: با توجه به همه فاکتورهای موجود در حوزه حکمرانی، باید به دست آوردن سرمایه اجتماعی را یک نگاه امنیت آفرین برای کاربر و یک نگاه در مسیر حرکت حکمرانی ببینیم. اگر نگاه صرف فنی به موضوع داشته باشیم، با استفاده از یک ابزار مسدودسازی اعمال حکمرانی کرده‌ایم اما اگر جامع به موضوع نگاه کنیم فرایندی که در این چند ماه اخیر طی شد تا شورای عالی فضای مجازی به این جمع‌بندی رسید دقیقا برگرفته از حکمرانی در فضای مجازی است.

رئیس سازمان تنظیم مقررات درباره اینکه بازگشایی واتساپ و گوگل پلی باعث دسترسی به کلان‌داده‌های کاربران ایرانی می‌شود تصریح کرد: الان که کاربران از طریق ابزارهای فیلترشکن به این پلتفرم‌ها متصل می‌شوند، در حقیقت ۲ مرتبه دسترسی به کلان‌داده‌ها و اطلاعات کاربران دسترسی مهیا می‌شد؛ یکبار صاحبان پلتفرم و یک بار از طریق فیلترشکن‌ها.

حکمرانی معادل و مصادف با فیلترینگ نیست

فتاحی تاکید کرد: با فیلترینگ، فضایی به وجود آمد که گسترش ابزار فیلترشکن شکل گرفت و طبق آمار رسمی کاربران بیش از ۸۰ درصد از کاربران از این ابزار استفاده می‌کنند. این نشان می‌دهد علاوه بر دسترسی که صاحب پلتفرم ممکن است به اطلاعات کاربر داشته باشد، یک دسترسی جدید دیگر نیز از طریق فیلترشکن به اطلاعات کاربران ایجاد شده و مشخص نیست چه کسانی با چه اهدافی این ابزار را در اختیار کاربران ما قرار می‌دهند.

معاون وزیر ارتباطات تاکید کرد: مدلی که ما تصمیم‌گیری کردیم موضوع حکمرانی قانونمند است که زوایا، ابعاد و ظرفیت‌های مختلفی دارد. حکمرانی معادل و مصادف با فیلترینگ نیست.

یکصد و چهارمین جلسه شورای عالی فضای مجازی روز سه‌شنبه چهارم دی ماه با حضور سران سه قوه، وزیران و اعضای شورای عالی فضای مجازی کشور برگزار شد و در این جلسه، موضوع بازنگری در سیاست‌های مسدودسازی، مجدد طرح شد و پس از ارائه نظرات دستگاه‌ها، که پیشتر مورد بررسی قرار گرفته بود، در این جلسه مورد بررسی قرار گرفت.

شورای عالی فضای مجازی نیز در جلسه روز سه شنبه چهارم دی ماه، پس از بحث و بررسی اعضا، ضمن تاکید بر اهمیت حکمرانی قانونمند در فضای مجازی به رفع محدودیت‌های دسترسی به برخی سکوهای پرکاربرد خارجی شامل واتساپ و گوگل‌پلی با اجماع رأی مثبت دادند.

لینک کوتاه کپی لینک