به گزارش ایرنا نرخ باسوادی از مهمترین شاخصهای توسعه است که ارتقای آن فرهنگسازی و همراه کردن مردم با برنامهریزیها را نیز تسهیل میکند، سالهای بعد از انقلاب اسلامی سوادآموزی در قالب یک نهضت همهگیر شروع به تاباندن نور خود در عمیق ترین لایههای جامعه کرد تا چراغ دانش و آگاهی بر دل همه مردمان این سرزمین روشن بماند.
نهضت سوادآموزی از نخستین اقدامات ریشه ای انقلاب اسلامی بود که با فرمان تاریخی امام خمینی (ره) در هفتم دی ۱۳۵۸ با هدف ریشه کنی بیسوادی در کشور شکل گرفت و اکنون بعد از ۴۵ سال فعالیت به قله افزایش دانایی و سوادآموزی نزدیک است.
سوادآموزی دستاوردی نقش آفرین انقلاب اسلامی است که در سالهای گذشته همچنان با نوری تابان در عمیق ترین لایه های جامعه میدرخشد و نور دانش و آگاهیرسانی را در میان دلها روشن نگه داشته است.
آموزش خواندن، نوشتن، حساب کردن، قرآن خواندن، اجرای طرح نماز کلید بهشت، آموزش مهارتهای زندگی و حقوق شهروندی، آموزش مهارتهای فنی برای اشتغالزایی خانوادهها، آموزش رایانه، آموزش خاص زنان عشایری و روستایی و راهاندازی مراکز یادگیری محلی دولتی تنها بخش کوچکی از خدمات نهضت سوادآموزی است که معاون سواد آموزی آموزش و پرورش خراسان جنوبی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به تشریح این فعالیتها پرداخته است.
شرکت ۲ هزار نفر در کلاسهای سوادآموزی
سید علی حسینی با اشاره به اینکه با سوادی در گروه سنی ۶ سال و بالاتر در خراسان جنوبی به ۹۰.۸ رسیده که نسبت به ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، ۵۸ درصد رشد نشان میدهد گفت: جامعه هدف نهضت سوادآموزی از ۱۰ تا ۴۹ سال است و سال گذشته حدود ۲ هزار نفر در کلاسهای سوادآموزی این استان شرکت کردند.
وی ادامه داد: سوادآموزی، تحکیم و انتقال سه دوره در نهضت سوادآموزی است و اکنون ۱۴۰ آموزشدهنده در استان فعال بوده و در تلاش اند از بین سوادآموزان باقیمانده ثبت کلاس کنند.
معاون سواد آموزی آموزش و پرورش خراسان جنوبی، با بیان اینکه کلاسها برای سوادآموزان در ندامتگاههای استان در حال برگزاری است به شاخصها و رشد باسوادی از ابتدای پیروزی انقلاب تاکنون اشاره کرد و گفت: باسوادی در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال از حدود ۳۲.۷۳ درصد به ۹۸.۴ درصد رسیده که ۶۵ درصد رشد نشان میدهد.
امروز به برکت نظام جمهوری اسلامی ایران نرخ با سوادی در میان بانوان خراسان جنوبی به بیش از ۹۷ درصد افزایش یافته که رشد ۷۹ درصدی را نشان میدهد
وی یادآور شد: قبل از انقلاب حدود ۱۷.۹۷ درصد زنان در خراسان جنوبی باسواد بودند، اما امروز به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و مجاهدت پرسنل سوادآموزی به ویژه آموزش دهندگان، نرخ با سوادی در میان بانوان بهارستان علم و ادب به بیش از ۹۷ درصد افزایش یافته که این میزان رشد ۷۹درصدی را نشان میدهد.
حسینی با اشاره به رشد درصد باسوادی مردان از ۴۷.۵۶ درصد به بیش از ۹۹ درصد پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران ادامه داد: بیشتر آمار بیسوادان این استان در قبل از انقلاب مربوط به قشر روستایی و عشایری بوده است.
وی با بیان اینکه درصد باسوادی این استان بیش از میانگین کشوری است بیان کرد: نرخ باسوادی روستاییان از حدود ۲۵.۵ درصد در قبل از انقلاب به بیش از ۹۸ درصد در سال جاری رسیده که حاکی از رشد ۷۲ درصدی است.
۵۰ چهره موفق سوادآموزی با مدارک علمی برتر
معاون سواد آموزی آموزش و پرورش خراسان جنوبی اضافه کرد: وجود ۵۰ چهره موفق دارای مدارک علمی برتر حوزوی و دانشگاهی در سوادآموزی، شرکت حدود بیش از ۲ هزار سوادآموز، آموزشدهنده و خانوادههای آنها در برنامهها و طرحهای نهضت سوادآموزی، کسب چهار رتبه و مقام برتر کشوری در ارزیابی عملکرد و برنامههای سوادآموزی، تولید یک فیلم آموزشی به مدت ۹ دقیقه و یک سریال ۱۲ قسمتی، تهیه و تولید ۱۴۰ دقیقه برنامه رادیویی، تلویزیونی و انجام بیش از ۱۰ عنوان کار پژوهشی و تحقیقاتی از جمله افتخارات استان در بحث ریشه کنی بی سوادی است.
وی با تاکید بر اینکه امسال شیوه نامه کلاس گذاری، به ۲ صورت مدرسه محور و محله محور تدوین شده است ادامه داد: امیدواریم با این روشها به کمک جامعه فرهنگیان و آموزش دهندگان استان بتوانیم مشعل دانایی را در سراسر استان پهناور خراسان جنوبی برافروزیم.
حسینی همچنین از طرح محله محور با همت آموزش دهندگان استان خبر داد و گفت: در این طرح آموزش دهنده در سامانه سوادآموزی محله یا روستایی که میخواهد در آن کلاس تشکیل دهد را انتخاب میکند.
وی ادامه داد: در این سامانه افراد بی سواد و کم سواد آن محله یا روستا به وی معرفی میشوند و آموزش دهنده با مراجعه به آن، فرد بی سواد یا کم سواد و شناسایی کرده و نسبت به ثبت نام در سامانه اقدام میکند.
انتقال آموزش دهندگان سوادآموزی آزاد شد
معاون سواد آموزی آموزش و پرورش خراسان جنوبی تفاوت اصلی کلاس گذاری در طرح محله محور را حق التدریس بودن پرداختهای آموزش دهندگان دانست و افزود: مبلغ حق التدریس این افراد با توجه به مدرک تحصیلی متفاوت است.
وی یادآور شد: حضور منظم و متعهدانه آموزش دهندگان و سوادآموزان در کلاسها زمینه ساز آموزش بهتر و موثرتر میشود؛ لذا امسال بدلیل استفاده از ظرفیت تمامی آموزش دهندگان ثبت نام حتی برای افرادی که یک سال سابقه آموزش دارند امکان پذیر شده و انتقال از شهرستانها نیز آزاد است.