به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاعپرس، مراسم تشییع پیکر «ژاله علو» هنرمند پیشکسوت سینما و تئاتر صبح امروز (چهارشنبه) با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از اهالی فرهنگ، هنر و رسانه از مقابل تالار وحدت تا قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) برگزار شد.
نجفزاده: هنر را از روزمرگی و ابتذال دور کنیم
در ابتدا «شهیندخت نجفزاده» هنرمند تئاتر و رادیو در سخنانی پیرامون این هنرمند فقید اظهار داشت: بیشک امروز، همه از رفتن بانوی نور و شعر و شعور و افتخار غمگین هستیم. خانم علو در هنر و زندگی الهامبخش بود، ولی ایشان حریم داشت و هرکسی را به این حریم راه نمیداد و دریغ که یک اسطوره را از دست دادیم.
وی رادیو نمایش را خانه اول ژاله علو دانست و گفت: با اینکه مدتها بود خانم علو کار سینمایی انجام نمیداد، اما گاهاً به رادیو گفتوگو میآمد، چون خیلی از رادیو خاطره داشت و استودیوی هشت رادیو گفتوگو پر از خاطرات وی بود.
این هنرمند خطاب به مدیران و مسئولین گفت: عزیزان! امروز زمانی است تا به خودمان بیاییم و پیشکسوتان زنده را دریابیم و تلاش کنیم هنرشان را از ابتذال و روزمرگی بهدور داریم.
فروتن: علو با رادیو آمد و با رادیو ماندگار شد
سپس، «مسعود فروتن» از دیگر هنرمندان سینما و تئاتر به ذکر خاطراتی از ژاله علو پرداخت و با بیان اینکه از خیلی سالها پیش بود که ارتباط خانوادگی من با ژاله علو شکل گرفت، افزود: در شهرستان بودیم و تنها مسیر رسانهای رادیو بود و صدای ژاله علو را در برنامههای رادیویی گوش میدادیم و سالها بعد با مطبوعات و تلویزیون وی را شناختیم.
وی همکاری با ژاله علو را بینظیر توصیف کرد و گفت: سالها بعد توفیق همکاری من با ژاله علو صورت گرفت؛ نظم وی در کار بینظیر بود. خیلی تلاش کردیم خاطرات او را بنویسم که قبول نکرد و گفت: چون خیلیها در خاطرات من وجود دارند پس دوست ندارم از کسی حرف بزنم و غیبت کنم درحالی که شاید او راضی نباشد.
این هنرمند با بیان اینکه ژاله علو با رادیو شروع کرده است و با رادیو تمام کرد، تصریح کرد: علو همانطور که خودش میگفت رادیو را خیلی دوست داشت و زمانی که میخواست به رادیو بیاید، صبح زود میآمد تا هنرنمایی کند، اما ژالهها میمانند و به قول شاعر صدای ژاله هست.
در بخش دیگر این مراسم، «ابوالحسن تهامی» صداپیشه رادیو گفت: خداوند بسیار بر علو مهر میورزید، چون عمری بسیار باعزت به او عطا کرد و ۹۷ سال با عزت زندگی کرد. صدای ویژه ایشان که در میان هزاران صدا شاخص و زیبا بود.
وی گفت: من حدود ۱۱ سال از ژاله علو جوانتر هستم در نتیجه در دوران نوجوانی وی را در فیلمها و تئاتر و رادیو میدیدم. در فیلمی او نقش منفی بود، اما هرکسی از سینما بیرون میآمد، خاطره هنر او در ذهنش باقی میماند.
تهامی عنوان کرد: علو در فیلم «عروس دجله» و بعد در رادیو یک شخصیت متفاوتی را که تا آن زمان که نمیشناختیم، خلق کرد. البته در رادیو در نقش الهههای یونان و ملکههای خوب و بد بود؛ زمانی که رادیو چشم و چراغ همه بود، وی با صدای خود هنر را مجسم میکرد. در همان زمانها بود که رنگ به صدای ایران آمد و ایشان در همان زمانها زن شاخص و زن اصلی سینما شد. با ورود دوبلاژ که بسیاری فیلمها که در زمان میاننویس قابلیت پخش نداشت، ژاله جای بزرگترین ستارگان سینما صحبت میکرد.
این هنرمند با بیان اینکه سال ۱۳۷۲ بعد از ۱۲ سال که از در استرالیا بودم به ایران آمدم و متوجه شدم ژاله علو متمرکز بر مدیریت دوبله شده است، تاکید کرد: عنایت ژاله علو به دوبله موجب شد بسیاری از فیلمها عامهپسند شوند.
فراهانی: ژاله علو، معلم ما بود/ با علو بود که مساجد مخاطب رادیو شدند
بهزاد فراهانی از دیگر هنرمندانی بود که در این مراسم در سخنانی درباره ژاله علو گفت: من از ژاله علو خاطرات ویژهای دارم؛ ما با ایشان کارهایی را در رادیو اجرا میکردیم که شنونده ویژه داشت. کسانی که با ایشان تجربه همکاری داشتهاند، میدانند که ما چه عزیزی را از دست دادهایم.
وی با بیان اینکه من ۵۰ سال تجربه همکاری با ژاله علو داشتم، گفت: شیوه آموزش این بانو به گونهای بود که تو نمیتوانستی از سر به در کنی؛ بلکه او ما را به اندیشه و فکر وادار میکرد و گاه حروف را چنان بیان میکرد که ما درکی از آن نداشتیم. ایشان ادبیات یونان را کار کرد و من این کتابها را از مقابل دانشگاه تهیه میکردم و کارها را بسیار میخواند که این روحیه برای ما مغتنم بود.
این هنرمند گفت: به نظرم مدرسه رادیو بسیار از شخصیتهای صدا را به جامعه ایران هدیه کرد، پرچمدار آن از هر نظر رفتار و کردار خانم ژاله بود. هنرمندانی که تجربه همکاری با ایشان را داشتند هیچ خاطره خشونتی از ایشان به یاد ندارند. توصیه میکنم، حرمت این بانو را با نصب مجسمه ایشان در جلوی استودیوی هشت انجام دهیم.
وی خاطرنشان کرد: در دهه ۴۰ هیچ راسانهای جز رادیو مردم را مشغول نمیکرد و شبِ مردم با رادیو بود و حتی مساجد هم مخاطب داستانهای شب رادیو بودند که مدیریت آن برعهده علو بود و درود بر علو چراکه معلم ما بودند و درود بر ما که افتخاری بزرگتر از این نداریم.
مهاجرانی: نقش ماندگار ژاله علو بخاطر مهربانی با مردم
در بخش دیگری از این مراسم «فاطمه مهاجرانی» سخنگوی دولت با بیان اینکه من ژاله علو را از قاب تلویزیون و تئاتر شناختم، گفت: من در علو مهربانی، نام نیک و درایت را دیدم و ایشان ابداً از مرگ نمیترسید و مصداق این شعر مولاناست که مرگ اگر مرد است آید پیش من تا کشم خوش در کنارش تنگ تنگ/ من از او جانی برم بیرنگ و بو او ز من دلقی ستاند رنگ رنگ رنگ.
سخنگوی دولت تصریح کرد: ژاله علو نقشی از مهر را برجانها نهاده و علو ایشان از مهربانی با مردم است.
راد: ژاله علو با هنر خدمتگزار مردم و مملکت شد
«ایرج راد» رئیس خانه تئاتر در سخنانی با بیان اینکه علو افتخار ایران بود و با هنر خودش خدمتگزار مردم و مملکت بود، افزود: او فقط یک هنرمند نبود بلکه یک انسان بزرگ و والایی بود که امروز جایگاه ارزشمند و بزرگی را در تاریخ هنر ایران رقم زده است. فقط هنرمند بودن مهم نیست بلکه انسان بودن در پس آن اهمیت دارد که ژاله علو یک انسان به معنای تمام بود که ما امروز در مقابل ایشان تعطیل میکنیم.
وی با تاکید براینکه ژاله علو دوران باشکوهی را در عرصه هنر رقم زد، افزود: ایشان در اخلاق، روش، انسانیت، وجود و روح ایرانی و پاکی ماندگار است. هنرمند اگر دارای این خصوصیات نباشد، هنرش تاثیرگذار نیست و اگر علو تاثیرگذار بود بخاطر روح و مقام بلندش بود.
انتهای پیام/ 121
∎