شناسهٔ خبر: 70455897 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: فرصت‌امروز | لینک خبر

رفع فیلترینگ یا محدودتر شدن اینترنت در ایران

صاحب‌خبر -

طبق آنچه خبرگزاری «مهر» منتشر کرده، رفع فیلترینگ برخی پلتفرم ها تنها بخشی از برنامه شورای عالی فضای مجازی است و اقدامات دیگر این شورا ممکن است به محدودتر شدن اینترنت در ایران منجر شود.

در طرح شورای عالی فضای مجازی ۴ مرحله طراحی شده که هرکدام شامل چندین اقدام می شوند. در مرحله اول ۵ اقدام صورت می گیرد: «اختصاص زیرساخت به سکوهای محتوایی منتخب داخلی برای مدت ۳ ماه، تصویب بسته حمایتی تبلیغات رسانه ای ۵۰ میلیارد تومانی برای پیام رسان های داخلی منتخب، ابلاغ سند سیاست ها و الزامات تعرفه گذاری ترافیک شبکه و تسهیم درآمد محتوا، بازگشایی گوگل پلی و واتس اپ».

رفع فیلترینگ یا محدودتر شدن اینترنت در ایران

مرحله دوم نیز شامل ۱۱ اقدام می شود که عبارت اند از: «ارائه یوتیوب از طریق درگاه های حکمرانی پذیر، تصویب لایحه مقابله با اخبار جعلی در هیئت دولت و بررسی دو فوریت آن در مجلس، اجرایی سند سیاست ها و الزامات تعرفه گذاری ترافیک شبکه و تسهیم درآمد و محتوا، ایجاد زیست بوم پایدار تولید محتوای مردمی در سکوهای داخلی، تسهیل و ترغیب سرمایه گذاری برای ایجاد و تقویت سکوهای متنوع محتوایی و خدماتی توسط نهادهای حاکمیتی و بخش خصوصی».

امتیازهای ویژه برای پیام رسان های ایرانی

علاوه بر این در مرحله دوم اقدامات دیگری برای استفاده بیشتر کاربران از پیام رسان های داخلی انجام می گیرد، مانند ارائه خدمات نسخه نویسی الکترونیکی، پیامک بانکی و ارتباط دستگاه های با ارباب رجوع به صورت انحصاری در پیام رسان های داخلی.

تلاش شورا برای کاهش جذابیت ترافیک خارجی

از اقدامات دیگر این مرحله می توان به مواردی اشاره کرد که احتمالا باعث گران شدن ترافیک خارجی خواهند شد. از این موارد می توان به «ممنوعیت استفاده رسمی دستگاه ها از سکوهای خارجی و الزام به حضور در سکوی داخلی، بازبینی و متناسب سازی برخورد با مصادیق محتوای مجرمانه در سکوهای داخلی و خارجی، اختصاص زیرساخت پردازشی و ذخیره سازی پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی منتخب داخلی به میزان مورد نیاز برای یک سال آینده، مشارکت و مذاکره با سکوهای خارجی با تاکید بر سکوهای جدید و اصلاح تعرفه در جهت کاهش مصرف سکوهای خارجی و پالایش شکن ها در کنار کاهش درآمد اپراتور از ترافیک خارجی نسبت به ترافیک داخلی» اشاره کرد.

در مرحله سوم این طرح ۹ اقدام طرح ریزی شده است مانند «افزایش کیفیت دسترسی با مزیت بخشی فنی به سکوهای محتوایی داخلی، ارائه خدمات الکترونیکی مرتبط با یارانه، کارت سوخت، پلیس و قوه قضاییه به صورت انحصاری در سکوهای داخلی منتخب، اعمال بخش دوم از سیاست های تعرفه ای با هدف گذاری مشترکان پرمصرف، ارائه سرویس های جدید تحریم شکن و تدوین و پیاده سازی طرح امنیت خانواده در فضای مجازی».

رفع فیلتر تلگرام یا عرضه در قالب پوسته

در این مرحله پس از تدوین قانون مسئولیت پلتفرم ها و افزایش کیفیت شبکه، تلگرام از طریق مذاکره مشروط به پذیرش شرایط ایران رفع فیلتر می شود. در صورتی که توافقی با تلگرام انجام نشود این پیام رسان از طریق پلتفرم های داخلی عرضه می شود.

نکته جالب توجه این است که که منظور از افزایش کیفیت شبکه «شناسا کردن ترافیک و IP، توسعه ظرفیتی و عملکردی سامانه های پالایش» عنوان شده است.

افزایش برخورد با فیلترشکن ها

طرح شورای عالی فضای مجازی برنامه ویژه ای برای برخورد با فیلرشکن ها و جرم انگاری عرضه و فروش آنها نیز دارد. در این طرح مواردی مانند «تقویت دانش فنی و مقابله موثر با ابزارهای پالایش شکن و تشدید برخورد با پالایش شکن های غیرمجاز، تدوین و پیگیری تصویب قانون مالکیت فکری، تدوین لایحه جرم انگاری عرضه و فروش ابزارهای حاکمیت گریز و اقدام به بررسی دو فوریت آن در مجلس، جلوگیری از فرار مالیات بر درآمد حاصل از فعالیت اقتصادی و محتوایی در سکوهای خارجی» دیده می شود.

علاوه بر این اینترنت طبقاتی قرار است با شدت بیشتری پیگیری شود. این طرح در همین رابطه «ساماندهی اینترنت اقشار و ارائه پالایش شکن قانونی، شدت عمل قضایی در برخورد با تخلفات کاربران در سکوهای خارجی غیرمجاز» را در مرحله چهارم برنامه ریزی کرده است.

در این مرحله اگر این اتفاقات رخ بدهد، پلتفرم های دیگر نیز بازگشایی خواهند شد.

برچسب‌ها: