یکصد و چهارمین جلسه شورای عالی فضای مجازی امروز چهارم دی ماه با حضور سران سه قوه، وزیران و اعضای شورای عالی فضای مجازی کشور برگزار شد و در این جلسه، موضوع بازنگری در سیاستهای مسدودسازی، مجدد طرح شد و پس از ارائه نظرات دستگاهها، که پیشتر مورد بررسی قرار گرفته بود، در این جلسه مورد بررسی قرار گرفت.
به نوشته ایرنا، همچنین در جلسه امروز، اعضا بر حمایت از سکوهای داخلی تاکید کردند.
به نوشته ایسنا، عضو شورای اطلاعرسانی دولت نیز از رفع فیلتر واتساپ و گوگلپلی در جریان برگزاری جلسه امروز شورای عالی فضای مجازی خبر داد.
شهابالدین طباطبایی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در گاماولِ طرح رفع محدودیت فیلترینگ، واتساپ و گوگلپلی با اجماع رای مثبت اعضای شورای عالی مجازی رفع فیلتر شد.»
ستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز دقایقی پیش در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس برداشتهشدن نخستین گام برای رفع فیلترینگ را اعلام کرده است.
روایت ضرغامی از جلسه شورایعالی فضای مجازی
عزت الله ضرغامی، عضو شورایعالی فضای مجازی در گفتوگو با خبرآنلاین گفت: شورایعالی فضای مجازی با آقای رئیس جمهور همراهی کرد و این مسئله مهم است. یعنی هم روسای قوا هم نظر شدند و هم اکثریت شورا با نگاه آقای رئیس جمهور همراهی کردند. یکی از نکاتی که اعضای شورایعالی فضای بر آن تاکید داشتند، این بود که حکمرانی در فضای مجازی، صرفا از طریق فیلترینگ نیست. درباره روشهای دیگری ایجابی و سلبی در جلسه شورا بحث شد و درباره اقداماتی که حکومت حتی برای تقویت سکوهای داخلی باید انجام دهد تاکید شد یک رقابت نابرابری در این حوزه وجود دارد که درباره آن بحث شد و دوستان در این موارد اتفاق نظر داشتند. فعلا یک مرحله مهم از رفع انسداد و اعمال حکمرانی از طریق دیگر در جلسه شورایعالی فضای مجازی انجام گرفت و امیدوارم هر چه جلوتر میرویم تصمیمات روشن تری به نفع مردم گرفته شود.
تصمیم به ادامه فیلترینگ
به نوشته جماران، کامبیز نوروزی، حقوقدان و کارشناس رسانه در واکنش به این اقدام نوشت: بعد از ماهها بحث در مجامع اداری و عرصه عمومی بالاخره شورایعالی فضای مجازی در مورد فیلترینگ تصمیمگیری کرد. طبق تصمیم این شورا از واتساپ و گوگل پلی رفع فیلتر شد. به این ترتیب فیلترینگ برای اینستاگرام، تلگرام، یوتیوب، ایکس (توئیتر) که در ایران بسیار پرکاربردترین همچنان فیلتراند و دسترسی به آنها بدون فیلترشکن ممکن نیست.
این تصمیم اگرچه موقتا ابزار تبلیغاتی برای شورای عالی فضای مجازی است که ادعا کند رفع فیلترینگ آغاز شد ولی واقعیت این است که این شورا همچنان بر ادامه فیلترینگ اصرار کرده و مانع از رفع فیلترینگ مهمترین سایتها و اپلیکیشنها شده است.
رفع فیلترینگ از گوگل پلی و واتساپ و ادامه فیلترینگ تلگرام و یوتیوب و اینستاگرام و ایکس (توئیتر) چند نکته دارد:
۱-کار غیرقانونی فیلترینگ به عنوان نقض حق ملت در دسترسی به اطلاعات ادامه دارد.
۲-شورلی عالی فضای مجازی نمیتواند ادعا و تبلیغ کند که بخاطر مردم فیلترینگ را کم کرده است. زیرا مهمترین و پرکاربردترین سایتها و اپلیکیشنها همچنان فیلتراند.
۳-بازار گسترده فیلترشکنها فیلترینگ را بی معنا کردهاست. در فقه و حقوق اصل این است که شارع عمل لغو نمیکند. یعنی واضع مقررات دستور بیمعنی و بیهوده نمیدهد. شورای عالی فضای مجازی همچنان علاقمند است که ثابت کند این اصل درست نیست از واضعان هم کار بیهوده سر میزند.
۴-تصمیم اخیر شورای عالی فضای برای فیلترشکنها خیلی دلسوزانه است. آنها با اصرار بر ادامه فیلتر اپلیکیشنهای پرکاربرد کاری کردهاند که مردم همچنان ناگزیر از خرید فیلترشکن باشند و فیلترشکنفروشها از نان خوردن نیافتند و آن درآمدهای چندینهزار میلیارد از جیبشان پرواز نکند.
۵-شورای عالی نه به نظرات کارشناسی اعتنا دارد نه ارزشی برای خواست عمومی قائل است. چند نفراند که سلیقه و خواست خودشان به عموم تحمیل میکنند.
۵-اگر از آگاهی مردم نمیترسید و به درستی کار خودتان اعتماد دارید:
الف) صورت کامل مذاکرات این جلسه شورا را بدون سانسور منتشر کنید.
ب) فهرست آرای اعضای هیات را منتشر کنید.
یک باور عرفی میگوید وقتی پنهانکاری میشود لابد خلافی در جریان است.
آن اکثریت پنهان که مانع از تحقق برنامه رئیس جمهور در رفع فیلترینگ شدند و رأی به ادامه فیلترینگ دادند گاهی به این فکر کنند که وقتی ۸۰ درصد صاحبان گوشی هوشمند از فیلترشکن استفاده میکنند پیشاپیش مهر ابطال بر تفکر و تصمیم آنها زدهاند.