شناسهٔ خبر: 70421472 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: برترین‌ها | لینک خبر

تیتر اغراق‌آمیز یک روزنامه درباره تورم جلب توجه کرد

تیتر اغراق‌آمیز یک روزنامه درباره تورم جلب توجه کرد

تیتر اغراق آمیز و تبلیغاتی روزنامه اعتماد برای رقم تورم مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفته است.

صاحب‌خبر -

باشگاه روزنامه نگاران ایران: تیتر اغراق آمیز و تبلیغاتی روزنامه اعتماد برای رقم تورم مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفته است. گفتنی است صاحب امتیاز روزنامه، الیاس حضرتی رئیس شورای اطلاع رسانی دولت است.

photo_2024-12-23_08-59-12

اعتماد در مطلب خود آورده است: جدیدترین گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که تورم آذر ماه، در هر سه مقیاس ماهانه، میانگین و سالانه نسبت به آبان کاهش یافته است. تورم ماهانه که به بالای 2.5 درصد رسیده بود، دوباره به 2 درصد بازگشته است. تورم میانگین نیز با کاهش خود رکورد زده و به کمترین سطح در طول 4 سال اخیر رسیده است. تورم سالانه نیز در آبان ماه 32.5 درصد بوده که نزدیک به یک درصد طی آذرماه کاهش پیدا کرده است.

تورم ماهانه همچنان در محدوده خطرناک

طبق اعلام مرکز آمار، تورم ماهانه از 2.8 درصد در آبان ماه به 2 درصد در آذر ماه کاهش پیدا کرده است. البته چند روز پیش، رییس کل بانک مرکزی در جمع خبرنگاران عنوان کرده بود که میزان تورم ماهانه در آبان ماه، 3 درصد بوده است. این عدد که به رقم اعلام شده مرکز آمار نیز نزدیک است؛ ممکن است در آمار بانک مرکزی در آذرماه نیز کاهش پیدا کرده باشد.

اما با اینکه کاهش تورم ماهانه یک اتفاق مثبت است؛ اما نرخ 2 درصدی برای تورم ماهانه در محدوده‌ای است که نباید تا این سطح بالا باشد. در واقع اگر بانک مرکزی می‌خواهد نرخ تورم را در پایان سال در عددهای پایین‌تری به پایان ببرد؛ باید تورم ماهانه به نرخی به مراتب کمتر از 2 درصد برسد.

رکوردزنی کاهش تورم میانگین

بنا بر گزارش مرکز آمار، میزان تورم میانگین در آذر ماه به 32.5 درصد رسیده است. در آبان ماه این عدد 33.1 درصد بوده است. اما این عددها به چه معناست؟

تورم میانگین آذرماه یا آن‌گونه که مرکز آمار می‌گوید؛ تورم سالانه به معنای میانگین افزایش سطح عمومی قیمت‌ها در 12 ماه منتهی به آذرماه 1403 نسبت به میانگین افزایش سطح عمومی قیمت‌ها در 12 ماه منتهی به آذرماه 1402 است. در واقع این مقیاس، وضعیت این یک‌سال را نسبت به یک‌سال قبل از خود بررسی می‌کند و طیف گسترده‌ای از ماه‌های سال در آن است. نکته جالب توجه این است که از دی ماه سال 1399 یعنی سال اوج پاندمی کرونا، چنین کاهشی در تورم میانگین اقتصاد ایران رخ نداده بود. در واقع پس از 4 سال تورم میانگین یک رکورد کاهشی بزرگ را جابه‌جا کرده است. فقط تصور کنید که عدد تورم میانگین در اردیبهشت سال گذشته نزدیک به 50 درصد بود و حالا نزدیک به کانال 20 درصدی قرار دارد. این اتفاق می‌تواند نمایانگر نتیجه دادن تلاش‌ها برای کاهش تورم در بازه زمانی مورد اشاره باشد.

تورم سالانه هم کمتر شد

در مقیاس نقطه به نقطه، شاخص قیمت یک سبد از کالاها و خدمات در آذر 1403 با شاخص قیمت آن در آذر 1402 مقایسه می‌شود. به همین دلیل هم هست که تورم نقطه به نقطه چشم‌انداز بهتری را از روند تورم ارایه می‌کند. مرکز آمار می‌گوید در این بخش هم کاهش تورم دیده می‌شود. تورم نقطه به نقطه (یا سالانه) در آبان ماه امسال 32.5 درصد بود و حالا در آذرماه با اندکی کاهش به 31.4 درصد رسیده است به عبارتی، از شتاب یکساله افزایش قیمت‌ها کاسته شده است. این اتفاق در بخش خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها بیشتر دیده می‌شود. چنانکه تورم نقطه به نقطه این بخش در آذر ماه 26.3 درصد بوده که نزدیک به 3 درصد کمتر از آبان ماه است.

ایران در جایگاه دوم تورم منطقه

با توجه به «جا خوش کردن» تورم ایران در کانال 30 درصدی، حالا پس از ترکیه که تورم بالای 60 درصدی (آمار صندوق بین‌المللی پول) داشته، ایران در جایگاه دوم منطقه از نظر تورم ایستاده است. کشورهای حاشیه خلیج‌فارس با تورم زیر 2 درصد در بخش پایینی این جدول هستند و حتی کشور جنگ‌زده‌ای مانند یمن نیز تورم 16.1 درصدی و به مراتب پایین‌تر از ایران دارد. 

پ

برچسب‌ها: