شناسهٔ خبر: 70411742 - سرویس گوناگون
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

۱۴ عادت غلط که باعث نابودی دندان‌هایتان می‌شود

مصرف تنقلات چسبناک مثل چیپس، پفک، بعضی شکلات‌ها، تافی و ... در وسط روز باعث پوسیدگی تدریجی دندان‌ها می‌شود. چون این خوراکی‌ها به دندان‌ها می‌چسبند و مدت طولانی روی آنها باقی می‌مانند و همین، محیط مطلوبی برای رشد باکتری‌ها ایجاد می‌کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش همشهری‌آنلاین، خیلی‌ها فکر می‌کنند رعایت بهداشت روزانه مثل مسواک زدن و نخ دندان کشیدن برای تضمین سلامت دندان‌ها کافی است، اما این طور نیست. عادت‌ها و رفتارهای نادرست زیادی هستند که ما در طول روز آنها را با خود داریم که می‌توانند باعث خرابی و پوسیدگی دندان‌های ما شوند. بهتر است این عادات نادرست را بشناسیم و سعی کنیم آنها را کنار بگذاریم تا دندان‌هایی با عمر طولانی داشته باشیم. در این گزارش ۱۴ عادت اشتباه که باعث آسیب دیدن دندان‌ها می‌شود را با شما در میان می‌گذاریم.

مصرف زیاد مواد حاوی قندی

مصرف مکرر شیرینی‌جات، شکلات و نوشیدنی‌های حاوی قند، محیط دهان را اسیدی می‌کند و باعث رشد باکتری‌های تولیدکننده پلاک و پوسیدگی دندان‌ها می‌شود. مصرف این خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها قبل از خواب خطرناک‌تر است. چون میزان ترشح بزاق در شب کاهش پیدا می‌کند و محیط مناسبی برای فعالیت باکتری‌ها ایجاد می‌شود.

نخوردن آب کافی

کم‌آبی بدن باعث کاهش تولید بزاق می‌شود که در شست‌وشوی دهان و کاهش اسیدیته نقش مهمی دارد. بزاق به صورت طبیعی دندان‌ها را از باکتری‌ها و مواد اسیدی پاک می‌کند.

مسواک زدن نادرست یا بی‌توجهی به نخ دندان

استفاده نکردن صحیح و روزانه از مسواک و اهمیت ندادن به نخ دندان باعث تجمع پلاک‌های باکتریایی روی دندان‌ها و لثه‌ها می‌شود و این مساله به مرور زمان موجب پوسیدگی دندان‌ها و حتی منجر به بروز بیماری‌های لثه می‌شود.

مصرف نوشیدنی‌های گازدار

این نوشیدنی‌ها حاوی اسیدهایی هستند که مینای دندان را تخریب می‌کنند. مصرف مکرر آنها بدون شست‌وشوی دهان می‌تواند سرعت پوسیدگی را بیشتر کند.

استفاده از دندان برای باز کردن چیزها

باز کردن درِ بطری، پسته و هر چیز سفتی با دندان‌ها می‌تواند به ترک خوردن مینای دندان یا شکستن آن منجر شود. چون این کار فشار بیش از حدی به دندان وارد می‌کند.

جویدن یخ یا اشیای سخت

جویدن یخ یا اشیای سخت مانند مداد یا ناخن و ... باعث ایجاد ترک یا شکستگی مینای دندان می‌شود. همچنین می‌تواند باعث سایش دندان‌ها و حساسیت آنها شود.

سیگار کشیدن

سیگار علاوه بر آسیب زدن به لثه‌ها و تغییر رنگ دندان، باعث کاهش جریان خون در لثه‌ها می‌شود و محیطی مناسب برای رشد باکتری‌های مضر ایجاد می‌کند که به پوسیدگی دندان‌ها منجر می‌شود.

نوشیدن مایعات داغ و سرد بدون فاصله

تغییرات دمایی ناگهانی باعث ترک‌خوردگی مینای دندان و در نهایت آسیب به ساختار دندان می‌شود. این مسئله به ویژه در دندان‌هایی با ترمیم یا پرکردگی قدیمی شایع است. پس وقتی نوشیدنی یا خوراکی سرد می‌خورید، بلافاصله بعد از آن چای داغ یا شیر گرم یا غذای گرم نخورید.

استفاده نادرست از دهان‌شویه و خمیردندان‌

استفاده بیش از حد از دهان‌شویه‌های حاوی الکل می‌تواند باعث خشکی دهان شود که زمینه‌ساز پوسیدگی است. همچنین استفاده از خمیردندان‌های بی‌کیفیت ممکن است به مینای دندان آسیب برساند یا محافظت کافی را فراهم نکند.

بیشتر بخوانید؛

دندان‌قروچه

دندان‌قروچه (Bruxism) هم یکی از کارهایی است که می‌تواند به دندان‌ها آسیب جدی برساند. البته این رفتار اغلب در اختیار ما نیست و معمولاً زمانی که خواب هستیم، رخ می‌دهد اما موضوع این است که می‌تواند باعث بروز مشکلات متعددی ازجمله سایش مینای دندان، شکستگی یا ترک دندان، درد فک، فرسایش لثه و تغییر در ساختار دندان‌ها (کوتاه شدن دندان‌ها و تغییر شکل و زیبایی آنها) شود.

مسواک زدن با فشار زیاد

فشار زیاد وارد کردن به دندان‌ها موقع مسواک زدن، مینای دندان را دچار ساییدگی می‌کند و حتی می‌تواند باعث عقب‌نشینی لثه‌ها شود.

نخوردن صبحانه یا مصرف صبحانه قندی

نخوردن صبحانه یا مصرف مواد قندی صبحگاهی اسید بیشتری در دهان تولید می‌کند که برای دندان‌ها مضر است.

مصرف میان‌وعده‌های چسبناک

تنقلاتی مانند چیپس یا تافی به دندان‌ها می‌چسبند و مدت طولانی روی آنها باقی می‌مانند و همین، محیط مطلوبی برای رشد باکتری‌ها و درنتیجه پوسیدگی تدریجی دندان‌ها ایجاد می‌کند. اگر میان‌وعده چسبناکی خوردید، راهش این است که دهان خود را با اب خالی بشویید تا بقایای خوراکی از روی دندان‌ها پاک شود. می‌توانید آدامس هم بجوید. البته آدامس بدون قند. راه دیگر این است که نخ دندان بکشید. پس اجازه ندهید خرده های غذا و سایر خوراکی‌ها مدت طولانی روی دندان‌هایتان بماند به این امید که شب قرار است مسواک بزنید.

خوابیدن بدون مسواک زدن

در طول شب باکتری‌ها فعال‌ترند و بدون مسواک زدن، احتمال پوسیدگی دندان‌ها به شدت افزایش می‌یابد. در جواب سوال بعضی‌ها هم که می‌پرسند آیا حتی یک شب مسواک نزدن هم باعث خرابی دندان‌ها می‌شود یا نه، باید گفت یک شب مسواک نزدن به خودی خود دندان‌ها را خراب نمی‌کند، اما ممکن است در طول زمان اثرات منفی خود را نشان دهد. در دهان همه ‌ما بیشتر از ۷۰۰ نوع باکتری وجود دارد که بخشی از آنها مفیدند و بخشی مضر. باکتری‌های داخل دهان در طول شب فعالند و اسید تولید می‌کنند که می‌تواند به مرور زمان باعث پوسیدگی دندان شود. پس حتی یک شب مسواک نزدن هم اثر خود را می‌گذارد.