شناسهٔ خبر: 70410716 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

عضو حقوقدان شورای نگهبان عنوان کرد

پیش‌بینی دولت مدرن اسلامی در قانون اساسی

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: برخی‌ها مدعی هستند که نظام‌های سیاسی نمی‌توانند مبنای دینی و مذهبی داشته باشند و اصطلاحاً چیزی که در غرب رایج شده است به نام سکولاریسم را مدعی هستند، یعنی نظام‌های سیاسی به طور مطلق نباید مبتنی بر آموزه‌های دینی ایجاد شوند، در صورتی که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران دولت مدرنی را بر اساس آموزه‌های اسلامی پیش‌بینی کرده است. 
به گزارش ایسنا، عباسعلی کدخدایی، عضو حقوقدان و رئیس پژوهشکده شورای نگهبان در دیدار اعضای مکتب سیاسی مجلس اعلای عراق که به منظور آشنایی با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و نهاد شورای نگهبان در پژوهشکده این شورا حاضر شده بودند گفت: یک شعار پایه‌ای در قبل از انقلاب در کشور ایران رایج بود. مردم وقتی در تظاهرات علیه شاه شرکت می‌کردند بحث استقلال، آزادی و حکومت اسلامی به عنوان مطالبه و شعار اصلی‌شان بود. این سه شعار در واقع یک ریشه تاریخی داشت و برگشت می‌کرد به وضعیت کشور ایران در زمان شاه.
 وی گفت: طلب استقلال و بیان شعار استقلال در بیان مردم و در سخنرانی‌های امام رضوان‌الله‌تعالی‌علیه و سایر بزرگواران به این دلیل بود که کشور ما زیر بار سلطه غرب و به ویژه امریکا بود و در خاطراتی که بعد از انقلاب از سوی مقامات سیاسی زمان شاه منتشر شد این سلطه کاملی که امریکایی‌ها بر دولت وقت ایران داشتند خوب بیان شده است. 
عضو حقوقدان شورای نگهبان شعار دوم مردم را آزادی دانست و افزود: خفقان در کشور ما به شکلی بود که - من خودم در آن دوره زندگی کرده‌ام و در دوره جوانی در آن دوره شاهد این موضوع بوده‌ام - شما حتی در کلاس درس نمی‌توانستی بسم الله الرحمن الرحیم بگویی. اگر می‌گفتی یا مورد تحقیر واقع می‌شدی یا مورد تهدید. کدخدایی در ادامه با بیان اینکه مطالبه سومی که مردم در شعارهای‌شان داشتند حکومت اسلامی بود گفت: با توجه به اینکه مردم ایران همانند مردم عراق و مردم کشور‌های منطقه غالباً مسلمان بودند، ایجاد حکومت اسلامی را به مفهوم اجرای احکام اسلامی می‌دانستند. شاه نه تنها مظاهر اسلامی را تحمل نمی‌کرد و از بین می‌برد، بلکه در صدد بود در جهت مخالفت با احکام اسلامی هم اقداماتی انجام بدهد و جشن‌های مختلفی که برگزار می‌شد، رادیو تلویزیون آن موقع و سینما فقط به دنبال اسلام‌زدایی بودند. عضو حقوقدان شورای نگهبان افزود: امروزه وقتی در کلاس درس و در بین روشنفکران و در بین صاحب‌نظران از نظام اسلامی و نظام دینی صحبت می‌کنیم باید شاخص‌هایی را برای نظام اسلامی ایران و جمهوری اسلامی مطرح کنیم. سه شاخص را می‌توانیم برای آن در نظر بگیریم. اول اینکه پایه و اساس نظام دین و آموزه‌های دینی است، دوم تکیه بر مردم و مشارکت مردم و سوم عدم توجه به بیگانگان به مفهوم نفی سلطه و این سه شاخص هرکدام مصداق‌هایی در قانون اساسی دارد.