به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، آیت الله مظاهری تصریح کرد: تنها شعار دوستی امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» و حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» و ائمّۀ معصومین«سلاماللهعلیهم» کافی نیست و تا وقتی به روش و منش آنان عمل نکنیم، نمیتوانیم خود را پیرو واقعی ایشان و اقتدا کنندة به آنان بدانیم.
بنابر روایت شفقنا، پایگاه اطلاع رسانی حضرت آیت الله مظاهری در بازنشر سخنان ایشان با عنوان «درس اخلاق با عنوان: نیم نگاهی به فضایل و امتیازات حضرت زهرا(س)» این گونه آورده است:
بسمالله الرّحمن الرّحیم
«رَبِّ اشْرَحْ لِی صَدْرِی وَیسِّرْ لِی أَمْرِی وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِّن لِّسَانِی یفْقَهُوا قَوْلِی»
با توجه به اینکه در آستانۀ سالروز شهادت حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» هستیم، لازم است در این جلسه قدری راجع به فضایل و امتیازات خاصآن حضرت صحبت کنیم و در جلسۀ دیگری نیز به شرح گوشههایی از سیرۀ عملی آن بانوی گرامی بپردازیم تا افراد و جامعۀ اسلامی با علم به فضایل حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» و تقویت بنیۀ اعتقادی و نیز برداشت عملی از سیرۀ ایشان، به سعادت و رستگاری دست یابند.
نیم نگاهی به فضایل و امتیازات حضرت زهرا«سلاماللهعلیها»
حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» از نظر حسبی و نسبی، امتیازهایی دارند که احدی آن امتیازها و خصوصیات را ندارد؛ حتّی پیامبر اکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» و امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» با تمام فضائل، آن ویژگیها را ندارند.
امتیازهای نسبی
داشتن پدری همچون پیغمبر اکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم»، مادری مثل خدیجۀ کبری«سلاماللهعلیها»، همسری مانند امیرالمؤمنین «سلاماللهعلیه» و فرزندانی مثل حسن، حسین، زینب و امّ کلثوم«سلاماللهعلیهم» و نسلی مثل سادات، از جمله امتیازهای نسبی منحصر به فرد حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» است.
امتیازهای حسبی
شخصیّت حسبی، به معنای سجایا و کمالات انسانی است که در هر فردی وجود دارد. شخصیت حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» علاوه بر برخوداری از ویژگیهای منحصر به فردی نسبی، دارای کمالات بیمانند حسبی بیشماری نیز هستند.
مصحف، والاترین امتیاز حضرت زهرا«س»
یک از امتیازات و فضایل حضرت زهرا«سلاماللهعلیها»، مصحف حضرت زهراست. در مدّت حیات حضرت فاطمه«سلاماللهعلیها» پس از رحلت رسول اکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم»، جبرئیل هر روز بر ایشان نازل میشد و از طرف پروردگار عالم، مطالبی را به آن بانوی گرامی وحی میفرمود. حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» نیز آن آیات را بر امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» تلاوت میفرمودند و آن حضرت، یکایک آن جملات را مکتوب میکردند.[۱] مجموعۀ این مطالب، تحت عنوان «مصحف فاطمه» باقی مانده است.
کسی از حقیقت این مصحف و مطالب آن، اطّلاعی ندارد. این مصحف شریف، در دست ائمّۀ اطهار«سلاماللهعلیهم» به صورت ارث باقی مانده و اکنون نزد امام زمان«ارواحنافداه» است.[۲]
قانون اساسی پس از ظهور
پس از ظهور حضرت مهدی«ارواحنافداه» و افراشته شدن پرچم اسلام و حکومت اسلامی بر روی کرۀ زمین، مصحف فاطمه، قانون اساسی آن دوران خواهد بود. همینگونه که امروزه کشور ما، علاوه بر قرآن و روایات اهل بیت«سلاماللهعلیهم»،قانون اساسی نیز دارد، زمان ظهور نیز نیازمند یک قانون اساسی است و این کتاب قانون، مصحف حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» است.
از روایات مختلف، جایگاه خاصّ حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» در مکتب اهل بیت«سلاماللهعلیهم» فهمیده میشود. این جایگاه به قدری والاست که مثلاً امام زمان«ارواحنافداه» میفرمایند: «فِی ابْنَةِ رَسُولِ اللَّهِ لِی أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ»[۳]
از این روایت و امثال آن، میتوانیم برداشت کنیم که وقتی حضرت ولی عصر«ارواحنافداه» ظهور فرمایند، در ادارۀ امور جامعۀ بشری، به مادر بزرگوارشان اقتدا میکنند و ایشان الگوی عملی خود را حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» قرار میدهند. در دوران رجعت ائمّه طاهرین«سلاماللهعلیهم» نیز مصحف آن حضرت، قانون اساسی آن دوران باشکوه و خود ایشان، اسوه خواهند بود.
تکریم ویژۀ حضرت زهرا«س»
تکریم ویژه حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» در دوران ظهور و رجعت، توسّط ائمه طاهرین«سلاماللهعلیهم»، به پیروی از تکریم و احترام ویژه پیامبر اکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» نسبت به ایشان صورت خواهد گرفت؛ زیرا آن نبیِ گرامی، احترام ویژهای برای دختر خویش قائل بودند. در روایات آمده است که هرگاه حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» در محضر پیامبر اکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» حاضر میشدند، پیامبر تمام قامت، سر تا پا با به احترام او میایستادند، دست، صورت سینه و پیشانی مبارک او را میبوسیدند، با صدای بلند میفرمودند: من بوی بهشت را از دخترم استشمام میکنم! سپس جای خود را به دخترشان میدادند و در مقابل فاطمة زهرا«سلاماللهعلیها» مینشستند و با توجّه کامل به سخنان او گوش میدادند و با او سخن میگفتند.[۴]
احترام خاصّی که رسول خدا«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» برای حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» قائل بودند، برای فرد دیگری به آن اندازه، قائل نبودند. همین سیره و روش، در زمان ظهور و سپس دوران رجعت اهل بیت«سلاماللهعلیهم» وجود دارد.
نزول سورۀ کوثر
نکتۀ دیگری که نشان از جایگاه ویژۀ حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» دارد و از جمله امتیازهای حسبی حضرت زهراست، نزول سورۀ مبارکۀ کوثر است که خداوند متعال میفرماید: یا رسول الله! ما به تو خیر مطلق عطا کردیم.
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ ، إِنَّا أَعْطَیناکَ الْکَوْثَرَ ، فَصَلِّ لِرَبِّکَ وَ انْحَرْ ، إِنَّ شانِئَکَ هُوَ الْأَبْتَرُ»[۵]
این خیر مطلق، در ازل موجود شده است و به تعبیر استاد بزرگوار ما، حضرت امام «ره»، پروردگار عالم در ازل، دو تجلی ذاتی کرد با همۀ اسماء و صفاتش، حتی اسماء و صفات مستأثرهاش که در اثر یک تجلّی قرآن و در تجلّی دیگر، اهل بیت «سلاماللهعلیهم» پیدا شدند؛ چنانکه در زیارت جامعۀ کبیره میخوانیم: «خَلَقَکُمُ اللَّهُ أَنْوَاراً فَجَعَلَکُمْ بِعَرْشِهِ مُحْدِقِینَ حَتَّی مَنَّ عَلَینَا بِکُمْ»[۶]
شما در عرشِ خدا بودید و خدا بر ما منّت گذاشت و از قوس صعودی، نزول کردید؛ لذا وجود حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» در ازل، تجلّی خداست. در قوس نزولی نیز وجود بابرکتی هستند که هیجده سال در دنیا زندگی کردهاند و بعداً در زمان ظهور نیز اسوهای برای همۀ ائمّۀ اطهار«سلاماللهعلیهم» هستند.
منشأ احترام به حضرت زهرا«س»
احترام ویژه خداوندمتعال، نبیّاکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» و ائمّۀاطهار«سلاماللهعلیهم» نسبت به حضرت زهرا «سلاماللهعلیها»، از شناخت حقیقت حضرت فاطمۀ زهرا«سلاماللهعلیها» ناشی میشود. تکریم و بزرگداشت رسول خدا«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» برای حضرت فاطمه«سلاماللهعلیها» که به صورت فراوان و مکرّر واقع شده است، خاستگاه و منشأیی بیش از رابطۀ ظاهری فرزند و پدری دارد و چنانکه بیان شد، این اظهار محبّت، معلول شناخت نبیّ مکرم اسلام«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» از مقام رفیع و قدسی حضرت فاطمة زهرا«سلاماللهعلیها» و شخصیت ایشان و امتیازهای این بانوی مکرّمه است.
امتیازات حضرت زهرا«سلاماللهعلیها»، چه از نظر حسبی و چه از نظر نسبی، بسیار بالاست و یکی از مهمترین آنها، این است که نسل پیغمبر اکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» از ایشان است. به تعبیر قرآن کریم، پیغمبر«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم»، به جز احترام به فرزندان و ذیالقربی، هیچچیز به عنوان اجر رسالت نخواستند: «قُلْ لا أَسْئَلُکُمْ عَلَیهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبی»[۷]
منزلت حضرت زهرا«س»در قیامت
پس از قوس نزولی و زندگی حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» در دنیا، نوبت به قوس صعودی ایشان در قیامت میرسد. در قیامت، حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» کوثر هستند. حقیقت کوثر، آن وجود مقدّسی است که در «عالم جبروت»، تجلّی تامّة حضرت حق تعالی است و در «عالم ناسوت»، یک انسان کامل بوده و هیجده سال در میان انسانها زندگی کرده و حجّت و اسوۀ حسنه برای همۀ ائمّۀ معصومین«سلاماللهعلیهم» است و تواضع همۀ اهل عصمت را برانگیخته و در «عالم قیامت» هم، حقیقتِ کوثرند که هرکس جرعهای از آن بنوشد، از هر عیب و نقص ظاهری و باطنی، تزکیه و تطهیر میشود و پس از آن، لیاقت قرب الهی و بهشت خدای سبحان را پیدا میکند.
در روایات آمده است که امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» با سعۀ وجودی وارد محشر میشوند و هرکه ولایت دارد، مهر ولایت به پیشانی او خورده و موکّلان الهی او را تحت لوای حمد که در دست امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» و کنار حوض کوثر است، قرار میدهند. همۀ شیعیان راستین زیر لوای حمد جمع میشوند و سختیها و مشکلات محشر برای آنها نخواهد بود.
به تعبیر قرآن کریم، روز قیامت، پنجاه هزار سال است: «کانَ مِقْدارُهُ خَمْسینَ أَلْفَ سَنَةٍ»[۸]، امّا این زمان طولانی، برای شیعیان و کسانی که زیر لوای حمد قرار دارند، مثل یک لحظه میگذرد. کسانی که زیر لوای حمد هستند، برای رفتن به بهشت آماده میشوند و از حوض کوثر، به دست امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» سیراب میشوند. اگر کسی از آب کوثر بنوشد، هر صفت رذیلهای در وجود او باشد، ریشهکن میشود. اگر پیر است، جوان و اگر جاهل است، عالم میشود و خلاصه به یک انسان کامل، تبدیل شده و لایق بهشت الهی میگردد. برخی به بهشت معمولی، بعضی به درجات بالاتر و بهشت عدن، عدّهای به بهشت رضوان و معدودی نیز به درجات بالاتر و مقام عنداللهی صعود میکنند و با ائمّۀ طاهرین«سلاماللهعلیهم» محشور میشوند.
حقیقت کوثر، وجود مقدّس حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» است که تطهیر و تزکیۀ اهل بهشت، مرهون آن وجودِ طاهرۀ مطهره است. حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» است که افراد ناقص را کامل و انسان زشت را به اندازهای زیبا میکند که حورالعین با همۀ زیباییاش، عاشق او میشود. حضرت زهرا«سلاماللهعلیه» هستند که از آدمیان، انسانِ به تمام معنا میسازند.
شکر نعمت کوثر
قرآن کریم پس از بیان اعطای نعمت کوثر به پیامبر اکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم»، میفرماید: «فَصَلِّ لِرَبِّکَ وَ انْحَرْ». یا رسول الله! شکر این نعمت، رابطه با من و رابطه با مردم و خدمت به مردم است.
وعدۀ نسل پربرکت حضرت زهرا«س» و بقای اسلام
خداوند متعال در آیۀ آخر سورۀ کوثر، در برابر توهینهای مشرکان و معاندان پیامبر، پاسخ کوبندهای به آنها میدهد و به پیامبر خود وعده میفرماید که دشمنان اسلام را نابود کند. آنجا که میفرماید: «إِنَّ شانِئَکَ هُوَ الْأَبْتَرُ». یعنی ای پیامبر! تو ابتر و بیدنباله نیستی، زیرا ما به تو کوثر را عطا کردهایم! بلکه دشمن تو ابتر و بیدنباله است.
چنانکه بیان شد، یکی از معانی کوثر، با استناد به آیه آخر سوره، این است که از نسل حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» فرزندان بابرکتی پا به هستی میگذارند که ائمّۀ طاهرین«سلاماللهعلیهم» مصداق بارز این خیر کثیر میباشند و امروزه نیز شاهد هستیم که علیرغم همۀ ظلمهای تاریخی به خاندان نبوّت و سادات، جمعیت آنها کثیر و بیشمار است.
معنای دیگر آیه این است که دین اسلام، تا قیامت باقی خواهد ماند و نسل مبارک حضرت زهرا«سلاماللهعلیها»، یعنی امام زمان«ارواحنافداه» تشکیل دهندۀ حکومت جهانی خواهند بود و تا قیامت، این حکومت بزرگ، در دست فرزندان حضرت زهراست و این در حالی است که دشمنان اسلام و نیز و روش و منش آنان، نابود و محو میشود.
تسبیحات حضرت زهرا«س»
یکی دیگر از امتیازات حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» تسبیحات آن حضرت است. کارهای خانه، برای حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» بسیار سخت شده بود و حضرت نمیتوانستند به همۀ کارها برسند، در طی چند سال چهار فرزند داشتند و کارهایی مانند پخت و پز، امور خانه، نبود امکانات و … هم مزید بر علّت بود، لذا برای اینکه بتوانند طبق رسم آن زمان، خادمهای داشته باشند، خدمت پیامبر اکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» آمدند. رسول اکرم صلاح ندیدند که ایشان خادمه داشته باشند، امّا فرمودند: ذکری به تو یاد میدهم که از خادم و دنیا و آنچه در دنیاست، بهتر است.[۹] سپس تسبیحات معروف به تسبیحات حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» را به ایشان یاد دادند. در روایات نیز بیان شده که ثواب تسبیحات حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» بسیار بالاست و امام صادق«سلاماللهعلیه» آن تسبیحات را از هزار رکعت نماز، محبوبتر میدانند و میفرمایند: «تَسْبِیحُ فَاطِمَةَ ع فِی کُلِّ یوْمٍ فِی دُبُرِ کُلِّ صَلَاةٍ أَحَبُّ إِلَی مِنْ صَلَاةِ أَلْفِ رَکْعَةٍ فِی کُلِّ یوْم»[۱۰]
فضائل پایانناپذیر حضرت زهرا«س»
آنچه به عنوان برخی از فضائل و امتیازات حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» بیان شد، تنها قطره از دریای فضائل آن حضرت است.
قرآن کریم میفرماید: «وَ لَوْ أَنَّ ما فِی الْأَرْضِ مِنْ شَجَرَةٍ أَقْلامٌ وَ الْبَحْرُ یمُدُّهُ مِنْ بَعْدِهِ سَبْعَةُ أَبْحُرٍ ما نَفِدَتْ کَلِماتُ اللَّهِ»[۱۱]
دربارۀ این آیۀ شریفه، در روایات آمده است که منظور از این کلمات پایانناپذیر، اهل بیت«سلاماللهعلیهم» هستند که شمارش فضائل و مناقب آنها پایانپذیر نیست.[۱۲] اگر همۀ دریاها مرکب و همۀ جن و انس و ملائکه نویسنده و همۀ درختان قلم شوند تا فضائل امیرالمؤمنین یا حضرت زهرا یا سایر اهل بیت«سلاماللهعلیهم» را بنویسند، دریاها تمام میشود، اما فضائل ایشان تمامشدنی نیست. سپس قرآن شریف تأکید میکند که اگر هفت مرتبه این کار تکرار شود، باز هم آب دریا تمام میشود، اما فضائل حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» تمام نمیشود؛ لذا اگر کسی سؤال کند که حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» کیست و چه فضائلی دارد؟ باید بگویید که قرآن کریم میفرماید: فضائل حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» شمارش ناپذیر است.
شکر نعمت ولایت و محبّت اهلبیت«ع»
اگر شیعیان در برابر نعمت بزرگ وجود حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» شبانه روز شکرگزار باشند، باز هم چنانکه شایسته است، در برابر این نعمت عظمی، شکرگزار نبودهاند. دوستی و مودّت حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» نعمت بزرگی است که باید قدر دانسته شود و به آن اهمیت دهیم.
دوستی و محبّت نسبت به آستان مقدّس اهل بیت«سلاماللهعلیهم»، گرچه لازم و بسیار خوب است، امّا به تنهایی کافی نیست. اینکه شیعیان پیرو ولایت و محبّ خاندان ائمّۀ اطهار«سلاماللهعلیهم» هستند، افتخار بزرگی است که باید خداوند را از این لحاظ شاکر باشیم، ولی وقتی این محبّت کامل میشود که از حدّ شعار و حرف بالاتر رود و در ورطۀ عمل قرار گیرد.
شعار «یازهرا» و «یاعلی» بسیار عالی است؛ اینکه در مأذنهها هنگام اذان جملۀ «أشهد انّ علیاً ولی الله» بلند است، از افتخارات شیعیان است و خلاصه شیعیان از لحاظ شعار، در وضعیّت مطلوبی هستند و به خوبی از اهل بیت«سلاماللهعلیهم» دفاع میکنند، امّا آنچه متأسّفانه کمتر به آن اهمیت داده میشود، متابعت از حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» و عمل است.
پیروی از حضرت زهرا«س»، مکمّل ایمان
تنها شعار دوستی امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» و حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» و ائمّۀ معصومین«سلاماللهعلیهم» کافی نیست و تا وقتی به روش و منش آنان عمل نکنیم، نمیتوانیم خود را پیرو واقعی ایشان و اقتدا کنندة به آنان بدانیم.
ایمان انسان وقتی کامل است که هم در قلب خود مؤمن باشد و هم از نظر زبان و شعار اعتقاد خود را بیان کند و هم در عمل، آنچه در دل معتقد است و به زبان میراند، به آن پایبند باشد. در حقیقت، گفتار و کردار او با هم مطابق باشد. چنانکه در روایات به نقل از بسیاری از اهلبیت«سلاماللهعلیهم» آمده است: «الْإِیمَانُ إِقْرَارٌ بِاللِّسَانِ وَ مَعْرِفَةٌ بِالْقَلْبِ وَ عَمَلٌ بِالْأَرْکَان»[۱۳]
بنابراین شیعهای در قیامت میتواند زیر لوای حمد برود و به دست امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» از آب کوثر سیراب شود و یک انسان کامل گردد که در دنیا، خود را در طریق اهل بیت«سلاماللهعلیهم» قرار داده و از نظر اعتقاد قلبی، گفتار و عمل، به آنان شبیه باشد.
یاری اهل بیت«ع»، با شباهت به ایشان
اگر کسی نمیتواند مانند امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» سادهزیست و زاهد باشد، اگر کسی نمیتواند مانند حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» از شب تا به صبح عبادت کند، دست کم باید تجمّلگرا یا تارک نماز یا متهاون در نماز و عبادات نباشد. اگر کسی نمیتواند هنگام شنیدن غیبت و تهمت، از غایب دفاع کند، دست کم باید به آتش غیبت و تهمت و شایعه دامن نزند. در رفتارهای اجتماعی نیز اگر کسی به دیگران کمک نمیکند، دست کم لازم است به آنها توهین نکند؛ پشت سر مردم غیبت نکند، تهمت نزد و شایعه پراکنی ننماید.
ائمّۀ طاهرین«سلاماللهعلیهم» از شیعیان نخواستهاند که دقیقاً همانند آنان رفتار کنند، امّا لااقل،باید آنان را اسوه قرار دهند و روش و رفتار خود را به آنان شبیه سازند. امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» در نهجالبلاغه میفرمایند: «أَلَا وَ إِنَّکُمْ لَا تَقْدِرُونَ عَلَی ذَلِکَ وَ لَکِنْ أَعِینُونِی بِوَرَعٍ وَ اجْتِهَادٍ وَ عِفَّةٍ وَ سَدَاد»[۱۴]
شما نمیتوانید مانند من باشید، اما با ورع و تقوا و عفّت و خویشتنداری، مرا یاری کنید. به عبارت دیگر، کاری کنید که اعمالتان شبیه ما شود. اگر کسی نمیتواند مانند حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» از غذای مورد نیاز خود بگذرد، اقلاً دستگیری از فقراء و مستمندان را نیز فراموش نکند. زیرا قرآن کریم به همۀ مسلمانان دستور میدهد هرکس به هر اندازه که میتواند، باید از دیگران دستگیری کرده و به آنان کمک کند.
شیعیان باید سیرۀ حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» که سورۀ «هل اتی» نیز دربارۀ این سیره نازل شده، الگوی خود قرار دهند و اگر نمیتوانند در همۀ زندگی مانند ایشان رفتار کنند، حدّاقل خود را به ایشان شبیه نمایند. اگر خانوادهها نمیتوانند برای دختر خود جهیزیهای مانند جهیزیه حضرت زهرا«سلاماللهعلیها»، ساده فراهم کنند، یا دختران نمیتواند مانند حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» از لباس عروسی خود بگذرند و آن را به فقیری ببخشند، لااقل تجمّلگرا و اسرافکار نباشند و نشانهای از سادهزیستی در مجالس عروسی و جهیزیه و امثال آن باشد.
شفاعت حضرت زهرا«س»
کسی در قیامت میتواند تحت لوای حمد قرار گیرد و خدمت حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» برسد که از نظر رفتاری، به ایشان شبیه باشد و در مسیر ایشان گام بردارد. کسی نمی تواند در برقراری رابطه با خدای سبحان و رابطه با مردم، کوتاهی کند و سپس انتظار داشته باشد مورد شفاعت حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» واقع شود. در حقیقت، بین شفاعتکننده و شفاعتشونده، باید تناسبی وجود داشته باشد تا شافع بتواند شفاعت کند. اگر در عبادات رابطۀ محکمی با خداوند متعال برقرار سازیم و به همۀ واجبات اهمیت دهیم و به مستحبات به هر اندازه که بشود، اهمیت دهیم و اجتناب از گناه داشته باشیم، میتوانیم به اهلبیت شبیه شویم، همانگونه که در برقراری رابطه با مردم، کمک به خلق خدا، انفاق و … باید مشابه سیرۀ حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» و سایر اهلبیت«سلاماللهعلیهم» رفتار کنیم. هرچه این تشابه و تناسب بیشتر باشد، امکان بیشتری برای شفاعت وجود دارد.
پینوشتها
۱. الکافی، ج ۱، ص۴۵۸.
۲. بصائر الدرجات، ص ۱۷۶
۳. الغیبة (الطوسی)، ص ۲۸۶؛ الاحتجاج، ج ۲، ص ۴۶۷
۴. ر.ک: اعلام الوری، ص ۱۵۰؛ بحارالأنوار، ج ۴۳، ص ۴۲؛ المستدرک علی الصحیحین، ج ۳، ص ۱۶۰ و…
۵. کوثر، ۳-۱
۶. زیارت جامعه کبیره
۷. شوری، ۲۳
۸. معارج، ۴
۹. بحارالانوار، ج ۸۲، ص ۳۳۶
۱۰. الکافی، ج ۳، ص ۳۴۳
۱۱. لقمان، ۲۷
۱۲. الإحتجاج، ج ۲، ص ۴۵۴
۱۳. امالی الصدوق، ص ۲۶۸
۱۴. نهج البلاغه، نامه ۴۵