به گزارش سرویس صنفی و آموزشی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ بسیاری از متقاضیان کنکور سراسری درخواست حذف سهمیه کنکور سراسری را دارند. به همین علت در جریان اعتراضات پی در پی داوطلبان، وزارت علوم و بهداشت لایحه ای تحت عنوان لایحه اصلاح سهمیه ایثارگران به دولت ارائه دادند تا بررسی های لازم صورت بگیرد. البته این لایحه ای که توسط وزارت علوم و بهداشت ارائه شد هنوز توسط دولت به تصویب نرسیده است.
سهمیه های کنکور سراسری، برخی از داوطلبان دارای سهمیه آزاد را نگران کرده است. به همین دلیل وزارت بهداشت و علوم به منظور برقراری عدالت آموزشی و اجتماعی و نیز حمایت این افراد در رابطه با اعتراض آن ها در خصوص افزایش سهمیه های کنکور و جهت ایجاد قانون جدید سهمیه ایثارگران در کنکور لایحه ای را تنظیم کردند تا بتوانند درخواست متقاضیان دارای سهمیه آزاد را به اطلاع مسئولین برسانند. قانون جدید سهمیه ایثارگران در کنکور و لایحه اصلاح سهمیه ایثارگران در دست بررسی بوده، اما هنوز اطلاعاتی در مورد تایید این اصلاحیه در دسترس نمی باشد.
براساس اعلام دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، حذف سهمیه کنکور سراسری وتغییری در سهمیه های موجود در پذیرش داوطلبان ورود به آموزش عالی رخ نداده و تمامی آن ها اعم از مناطق، ایثارگران، مناطق درگیر بلایای طبیعی و... حذف و تغییری صورت نگرفته است.
در صورت تصویب قانون جدید سهمیه ایثارگران در کنکور و این لایحه، و حذف سهمیه کنکور سراسری، سهمیه های موجود در دفترچه ثبت نام کنکور سراسری دستخوش تغییراتی می گردد. لذا، کلیه متقاضیانی که از سهمیه های ایثارگران و یا سایر سهمیه های دیگر برخوردارند و نیز متقاضیانی که شامل تسهیلات ذکر شده نمی باشند باید به مطالعه دقیق شرایط تغییر یافته بپردازند تا با وجود حذف و اصلاح سهمیه ها دچار مشکل نشوند.
لایحه تغییرات سهمیه های کنکور سراسری
درصورت اجرایی شدن مفاد لایحه تغییرات کنکور سراسری، شاهد چند تغییر مهم و اساسی از جمله تغییر در حد نصاب قبولی، تغییر ظرفیت های پذیرش و حذف برخی از سهمیه ها خواهیم بود. در این بخش کلیه مفاد از لایحه ارائه شده است.
سهمیه های مهمی چون بومی گزینی، بومی منطقه ای، بومی قطب و بومی ناحیه ای به دلیل مشکلات متعددی که برای دانشگاه های کشور ایجاد کرده بود، در این لایحه حذف شده است.
امتیاز تسهیلات فرزندان هیات علمی، سهمیه های قهرمانان، حافظان قرآن، بهیاری و کشاورزی نیز در این لایحه حذف گشته اند.
همچنین سهمیه مناطق محروم هم دستخوش تغییرات جدی شده است و تنها بر اساس نیاز منطقه ای و مصوبه شورای گسترش دانشگاه ها اعمال می شود.
در سهمیه مناطق کنکور سراسری، سهمیه مناطق 1، 2، 3 به دلایلی از جمله توزیع آموزشی این مناطق و زیر ساخت های آموزشی باقی مانده است اما آن نیز به صورت 50 درصد به نسبت شرکت کنندگان اعمال می شود.
ظرفیت هر کد رشته محل در کنکور سراسری در مجموع به میزان 50 درصد به نسبت شرکت کنندگان به هر یک از مناطق (یک، دو، سه) و مابقی (50 درصد) به صورت آزاد به تمامی داوطلبان متقاضی هر کد رشته محل اختصاص می یابد.
سهمیه مناطق درگیر بلایای طبیعی (سیل، زلزله) به دلیل زمان دار بودن و محدودیت مکانی بر قوت خود باقی است.
تسهیلات المپیادی های جهانی سهمیه همچون گذشته است اما در مورد المپیادهای دانش آموزی داخل کشور دارندگان مدال طلا، نقره یا برنز، حداکثر به میزان 5 درصد ظرفیت و به صورت مازاد، صرفا در رشته های مرتبط که تعیین می شود مورد استفاده است.
در مورد اینکه سهمیه کنکور "ایثارگران" حذف شد! باید گفت این سهمیه به صورت 5 درصد مازاد از 30 درصد قبلی تغییر پیدا کرده است تا ظرفیت اصلی کم نشود.
حد نصاب ظرفیت پذیرش سهمیه ایثارگران در آزمون ها از 70 درصد نمره آخرین نفر به 85 درصد نمره آخرین نفر تغییر کرده است.
از زبان شورای عالی انقلاب فرهنگی
۲۰ شهریور امسال اعضای شورایعالی انقلاب فرهنگی ماده واحده نحوه تعیین سهمیه مناطق داوطلبان آزمون سراسری در سال ۱۴۰۴ را مورد بررسی قرار دادند و مقرر کردند نظامنامه مجددی برای سهمیهبندی عادلانه مناطق داوطلبان بر اساس تفکیک سهمیههای کنکور به صورت استانی، تدوین شود.
ایسنا در خبری نوشت:براین اساس سید جلال موسوی ، درباره اصلاح سهمیه مناطق داوطلبان کنکور گفت: سهمیههای مناطق یک تا سه کنکور برای یک دهه قبل است و باید اصلاح شود.
وی با بیان اینکه هم اکنون در تهران به لحاظ اقتصادی خانوادههای سطح بالا و سطح ضعیف داریم اما در کنکور، شهر تهران منطقه یک لحاظ میشود افزود: همچنین شهر ایلام تنها مرکز استانی است که منطقه سه است درحالیکه آنجا مدرسه لاکچری وجود دارد بنابراین نیاز است تا سهمیهها اصلاح شود.
معاون ستاد تعلیم و تربیت شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه یکی از پیشنهادات مطرح شده این است که سهمیهها حذف شوند، ادامه داد: شورای عالی انقلاب فرهنگی به وزارت علوم ابلاغ کرده که طی سه ماه، پیشنهادات جدید خود را برای اصلاح سهمیهها ارائه کند.
موسوی با بیان اینکه بخشی از عدالت آموزشی از طریق اصلاح سهمیهها محقق میشود اظهار کرد: به دنبال در نظرگرفتن دهکهای اقتصادی یا اختصاص سهمیه به مدارس دولتی عادی هستیم.
وزیر علوم چه میگوید؟
دکتر حسین سیمایی صراف در گفتگو با خبرنگارانُ در مورد بازنگری سهمیههای کنکور با بیان اینکه این بهتر است که نام سهمیهها را «عدالت آموزشی» بگذاریم، گفت: سهمیههای کنکور مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است و ما در حال بازنگری آن هستیم و هنوز به هیچ جمعبندی نهایی نرسیدیم که چه سهمیهای باشد، چه سهمیهای نباشد، چقدر باشد یا چقدر نباشد.
وی با بیان اینکه هدف از ایجاد سهمیههای کنکور، تامین عدالت بوده است، افزود: با این وجود؛ مجموع سهمیههایی که تاکنون بوده باعث نارضایتی شده است. یعنی با اینکه سهمیهها به خاطر عدالت گذاشته شده، عملاً منتهی به ناعدالتی شده است.
وزیر علوم تاکید کرد: بنابراین لازم است که بعد از چند دهه از ایجاد این سهمیهها و در ادامه شکلگیری سهمیههای جدید، یک بازنگری انجام شود.
سیمایی صراف با بیان اینکه مطالعات بازنگری سهمیهها در حال انجام است، گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی یک بازه زمانی به ما مهلت داده که سهمیهها را بازنگری و پیشنهادات خود را به آنها ارائه کنیم.
مسعود پزشکیان؛ رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی اوایل مهر ماه سال جاری ماده واحده بازنگری و اصلاح سهمیههای کنکور را ابلاغ و برای آن یک ضربالاجل سه ماهه تعیین کرد.
بر اساس این دستور؛ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موظف است حداکثر ظرف مدت ۳ ماه با همکاری سازمان سنجش، وزارت بهداشت، دانشگاه آزاد اسلامی و کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، اقدام به بازنگری سهمیههای کنکور کند و آن را برای اجرا در سال ۱۴۰۵ به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه کند.
گزارش از عرفان عباسی