شناسهٔ خبر: 70362759 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

آیین شب یلدا حاکی از وجود فرهنگ غنی در سرزمین کهن ایران است

عضو انجمن جامعه‌شناسی ایران با بیان اینکه دورهمی خانوادگی شب یلدا در یک بازه زمانی در گستره بزرگی به پهنای کشور برگزار می‌شود که نمایانگر جلوه زیبای این سنت بوده و حاکی از وجود فرهنگ غنی در این سرزمین کهن است، گفت: فضای مجازی مکمل ارتباطات اجتماعی باشد و جایگزین بستر اصلی ارتباط‌ نشود.

صاحب‌خبر -

سعید معیدفر در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه سنت شب یلدا، سنتی حسنه و نیکو است، اظهار کرد: مراسم شب یلدا در طولانی‌ترین شب سال برگزار می‌شود و اعضای خانواده‌ها را به دور یکدیگر جمع می‌کند، این مراسم موجب روشنایی و رفع کدورت میان افراد شده که در نهایت سبب افزایش شادی و نشاط خانواده‌ها می‌شود.

وی افزود: دورهمی خانوادگی شب یلدا در یک بازه زمانی در گستره بزرگی به پهنای کشور برگزار می‌شود و این امر نمایانگر جلوه زیبا و خاص این سنت بوده که حاکی از فرهنگ غنی در این سرزمین کهن است و تداوم‌بخش تاریخ چندین هزارساله ایران می‌شود و مانعی برای فروپاشی و تهدید تمامیت آن در طول تاریخ بوده است.

عضو انجمن جامعه‌شناسی ایران با بیان اینکه در طول تاریخ گاهی نسبت به این سنت بی‌توجهی می‌شده و آن گونه که باید مورد توجه قرار نگرفته است، اما همچنان این سنت برجای مانده است و هرساله میان خانواده‌ها برگزار می‌شود، ادامه داد: برگزاری سراسری جشن شب یلدا در سطح ملی جلوه خاصی دارد که در فرهنگ ایرانی به خوبی بازنمایی می‌شود، بدین صورت که خانواده‌ها با زبان و فرهنگ‌های متفاوت به تناسب منطقه جغرافیایی خود چنین شبی را پاس می‌دارند.

معیدفر با اشاره به تأثیر گسترش استفاده از فضای مجازی بر آئین و سنت شب یلدا عنوان کرد: با تزلزل بعضی از بسترهای تعامل اجتماعی، فضای مجازی جای خود را در تعامل‌های اجتماعی باز کرد، به قطع امروزه استفاده از رسانه‌ها و فضای مجازی ضرورت دارد و می‌طلبد این فرصت فراهم شود که ارتباطات افراد در سطح جامعه گسترش بیشتری پیدا کند و تقویت شود.

وی اضافه کرد: فعالیت گسترده‌تر نهادهای اجتماعی نوین باید در دستور کار قرار گیرد؛ در نسل‌های سالمند برگزاری مراسم شب یلدا همچنان مورد توجه است و نسل‌های جدید باید با این سنت‌ها آشنایی بیشتری پیدا کنند و با استفاده از بسترهای موجود همراهی بیشتری داشته باشند تا استحکام خانواده‌ها و رفاقت اجتماعی حفظ شود و گسترش پیدا کند.

عضو انجمن جامعه‌شناسی ایران خاطرنشان کرد: در شرایط اقتصادی موجود، باید به نیازهای اقتصادی مردم توجه بیشتری شود، به علاوه فرصت ارتباط و تقویت انجمن‌های مدنی مورد توجه قرار گیرد تا انگیزه‌های اجتماعی تقویت شود و فضای مجازی به عنوان مکمل ارتباطات اجتماعی استفاده شود و جایگزین بستر اصلی ارتباط‌ها نشود.