به گزارش ایکنا؛ آغاز به کار بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی محیط زیست، گام بلند و موفق جهاددانشگاهی شریف به سوی خودکفایی صنعت نفت، آغاز جشنهای هفته زن، رونمایی از دیوارنگاره یلدایی در میدان ولیعصر(عج) تهران، برگزاری اجلاس بینالمللی «خانواده، آینده و پیوندهای پایدار»، هشدار کاهش ذخایر خون، برگزاری پویش یلدای مهربانی از مهمترین رویدادهای حوزه اجتماعی در آخرین هفته پاییز ۱۴۰۳ بود.
خبر مهمتر، تعطیلی یک هفتهای پایتخت در پی آلودگی هوا و رسیدن به شاخص نارنجی و در روزهایی قرمز شدن شاخص کیفیت هوا است، البته برودت هوا نیز بر این آلودگیها افزود و باعث تعطیلی مدارس، دانشگاهها و ادارات شد.
خبرگزاری ایکنا بنا بر رسالت خود، از موضوعات مهم غافل نبوده و به مناسبت هفته پژوهش این موضوع را در عرصه تعلیم و تربیت مورد توجه قرار داده است. موضوع دیگر آیین سنتی شب یلدا است که با محوریت صله رحم و ترویج دورهمیهای خانوادگی به سراغ این موضوع رفته و دیدگاه یک روانشناس و همچنین کارشناس مردمشناسی را جویا شده است.
در ادامه مروری بر گزیده رویدادها، یادداشتها و مصاحبههای خواندنی برخط جامعه داریم.
گام بلند و موفق جهاددانشگاهی شریف به سوی خودکفایی صنعت نفت
فاطمه حافظی، معاون پژوهش فناوری سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف با اعلام خبر «طراحی و ساخت موتور حفاری درون چاهی» توسط متخصصان این سازمان، گفت: متخصصان سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف با روحیه خودباوری و اتکا به تعهد و دانش فنی موفق شدند با بومی سازی این تکنولوژی پیشرفته، گامی در جهت رفع نیاز داخلی بردارند.
حافظی با اشاره به اهمیت رفع مشکلات صنعت کشور در زمینه حفاری جهتدار و افقی چاههای نفت، به خصوص در رقابت با کشورهای رقیب در حوزه نفت، گفت: این پروژه که با حمایت صندوق توسعه ملی به عنوان طرح فناورانه کشور به سرانجام رسیده است، به عنوان دستاورد ملی ارزشمندی محسوب میشود که پس از تجاریسازی ضمن جلوگیری از وابستگی به واردات از خروج میلیاردها ارز از کشور جلوگیری خواهد کرد.
اصلاحات مورد نیاز سیستم آموزشی برای ارتقای پژوهشهای اجتماعی
هفته پژوهش و فناوری فرصتی ارزشمند برای بررسی وضعیت پژوهش در ایران است؛ از نقش سیستم آموزشی در تقویت این حوزه گرفته تا شناسایی موانع پیش روی دانشجویان و پژوهشگران. نقش دانشگاهها در تشویق دانشجویان به انجام پژوهشهای خلاقانه و کاربردی، کیفیت آموزش مهارتهای پژوهشی در مدارس و دانشگاهها، و حمایتهای مادی و معنوی از پژوهشگران از جمله موضوعاتی است که توجه به آنها میتواند تأثیرات شگرفی بر ارتقای سطح علمی و اجتماعی کشور داشته باشد.
ایکنا برای بررسی این مسائل به گفتوگو با اعظم آهنگر، عضو هیئت علمی گروه جامعهشناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، پرداخته است. آهنگر دکترای جامعهشناسی، سابقه تدریس در دانشگاههای مختلف و انجام دهها پژوهش معتبر تحقیقاتی را در کارنامه خود دارد.
وی معتقد است؛ سیستم آموزشی کشور برای ارتقای پژوهشهای اجتماعی باید به صنعت و بستر جامعه متصل شود. در این زمینه باید در حوزه اجتماعی این برساخت اجتماعی رخ دهد که این حوزه برای هر کاری نیازمند تحقیقات و پیوست اجتماعی است. البته نباید این موضوع را خیلی سادهانگارانه در نظرگرفت؛ چراکه امروز برخی عنوان میکنند که رسیدن به این جایگاه در حوزه اجتماعی نوعی تفکر سادهانگارانه است. جامعه ما امروز برای حوزههای مختلف اجتماعی از افتتاح یک مغازه گرفته تا تولید و توزیع نیازمند تحقیق و پژوهش است. باید بدانیم هر فعالیتی در کشور حتی کوچکترین امور بدون تحقیق و پژوهش ابتدایی پیش نخواهد رفت. باید بتوانیم این موضوع را در جامعه به صورت یک برساخت اجتماعی مطرح کرده و فراگیر کنیم.
متن مصاحبه را اینجا بخوانید.
مفرهای نظام تربیتی بهینه؛ بهرهمندی از زبان احتمال و تفکر نقاد
هفته پژوهش و فناوری فرصت مطلوبی برای گفتوگو با اهل پژوهش است؛ همان مردان و زنانی که از دریچه علم و دانش برای تربیت و پرورش نسلی بهتر میکوشند و از این مسیر راهی برای دانایی و توانایی مؤثرتر والدین و اهالی آموزش و پرورش باز میکنند و این گشودگی را با آثار مکتوبشان به بهرهبرداری برای ما میرسانند. از میان اهل دانش و پژوهش یکی از بلندنامان و مؤثران حوزه فلسفه تعلیم و تربیت؛ خسرو باقری، استاد تمام دانشگاه تهران است.
وی با تأکید بر رواج تفکر نقاد در نظام تعلیم و تربیت گفت: باید از تفکر نقاد در تعلیم و تربیت استقبال کرد. چون نسلهای پیشین محافظهکار هستند، یعنی آنچه را دارند، درست میدانند، در نتیجه بسیاری از افراد از تفکر نقاد استقبال نمیکنند. اگر نظام تعلیم و تربیتی، تفکر نقاد را تخطئه نکند و از آن استقبال کند، این هم مفر دوم است؛ بنابراین دو مفر در نظام تربیتی مناسب داریم؛ یکی این است که نسل پیشین زبان احتمال را فراموش نکرده و خود را به زبان قطعیت مسلح نکند و دوم اینکه تفکر نقاد را بخشی از کار خود قرار دهند، یعنی هم استقبال کنند و هم پرورش دهند.
این استاد برجسته حوزه فلسفه تعلیم و تربیت تأکید کرد: فلسفه تعلیم و تربیت با تفکر نقاد در ارتباط است. میدانهای تفکر نقاد همین است که از آن به عنوان فلسفه تعلیم و تربیت یاد میشود. چون فلسفه همیشه ویژگی نقادی را داشته است. یعنی فیلسوف کسی است که افکار، اندیشهها و دیدگاههایی را که با آن برخورد میکند، مسلم نمیگیرد و آنها را قابل وارسی میداند و به این ترتیب همیشه آماده نقادی است و این مسئله در ذات فلسفه وجود دارد. حال اگر فلسفه معطوف به تعلیم و تربیت باشد، تفاوتی نمیکند این دوربین یا پروژکتور به هر جایی بتابد، کار خود را انجام میدهد. در نتیجه اگر روی تعلیم و تربیت بتابد، یعنی اینکه ما باید درباره تعلیم و تربیت نقادانه و ارزیابانه مواجه شویم و تمام آنچه در نظام تعلیم و تربیت وجود دارد، همه را با نگاه ارزیابانه و نقادانه بررسی کنیم.
متن مصاحبه را اینجا بخوانید.
برپایی جشنهای هفته زن با شعار «زندگی کن که زندگی بخشی»
نشست خبری مریم اردبیلی، مدیرکل امور زنان و خانواده شهرداری تهران سهشنبه ۲۷ آذرماه به صورت برخط در آستانه هفته گرامیداشت مقام زن و روز مادر با هدف تشریح برنامههای این هفته برگزار شد.
وی جشن روز مادر و هفته زن را جشنی فراگیر برای همه مردم ایران دانست و گفت: امسال «زندگی کن که زندگی بخشی» شعار هفته زن است و کمپینی با محوریت همین شعار در سراسر تهران اجرا میشود و جشنهای متعدد و تخفیفهای ویژه را برای بانوان و خانوادهها در روز و هفته زن و مادر در تهران به اجرا خواهیم گذاشت.
وی افزود: جشنهای ویژه زنان سرپرست خانوار در برج میلاد برگزار خواهد شد. همچنین در برج میلاد یک جشن بزرگ برای خانمهای خانهدار برپا میشود. مجموعه بازارچههای محصولات بانوان و کسبوکارهای بانوان نیز در ایستگاههای منتخب مترو تهران برپا میشود و ۳۰۰ کسب و کار در طول این مدت محصولات خودشان را به معرض نمایش و فروش میگذارند.
فطرت آغاز راه است و دین، غایت آن
آیتالله احمد مبلغی، عضو مجلس خبرگان رهبری و استاد درس خارج حوزه علمیه قم در یادداشتی که در اختیار ایکنا قرار داده به تفسیر آیه فطرت با تکیه بر روش نشانه محور پرداختهاند.
وی در این یادداشت در تفسیر نشانه محور آیه فطرت بیان کرد: کلمه «فَطَرَ» ناظر بر آفرینش است و کلمه «دین» بر تشریعی دلالت دارد که با فطرت هماهنگ بوده و انسان را به کمال رهنمون میسازد؛ این پیوند نشان میدهد که فطرت آغاز راه است و دین، غایت آن. آنچه این آیه را شگفتتر میسازد، ترکیب زیبا و هماهنگ میان آفرینش و شریعت است. کلمه «فَطَرَ» ناظر بر آفرینش است و کلمه «دین» بر تشریعی دلالت دارد که با فطرت هماهنگ بوده و انسان را به کمال رهنمون میسازد.
متن یادداشت را اینجا بخوانید.
قومیتگرایی به معنای دقیق کلمه مخالف اسلام است
سومین همایش بزرگ سادات همزمان با ایام سالروز ولادت حضرت زهرای مرضیه(س) ۲۹ آذرماه با حضور ۱۵۰۰ نفر از سادات داخلی و خارجی در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد.
حجتالاسلام سیدرضا تقوی، ریاست سابق شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور طی سخنانی بیان کرد: این همایش در شرایط ویژهای برگزار میشود و امروز دشمنان برای مسلمانان منطقه نقشههای شومی دارند که تحولات اخیر گویای این مسئله است. از عملیات طوفانالاقصی به این طرف هر روز با حوادثی مواجه بودیم که محور آنها فلسطین بوده است و امروز مهمتر از مسئله فلسطین در جهان وجود ندارد. صدر اخبار جهان امروز غم فلسطین است. امروز خطر صهیونیسم خطری جهانی است. یکی از پیامهای این همایش، پیام وحدت بین فرق اسلامی است.
حجتالاسلام حمید شهریاری، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی نیز با بیان اینکه دشمن امروز دست بر روی مقوله حجاب گذاشته است، گفت: اگر امروز با یکدیگر وفاق نداشته باشیم، در این زمینه موفق نخواهیم بود. ارزش دیگر، حفظ حاکمیت سرزمین ماست و دشمن در این زمینه به دنبال ایجاد ناامیدی است. تقسیم کشورهای اسلامی جزو راهبردهای اصلی استکبار جهانی بوده و خواهد بود. در واقع قومیتگرایی به معنای دقیق کلمه مخالف اسلام است؛ چراکه اسلام مردم را به اتحاد دعوت کرده است. حفاظت از دادههای ملی در بستر شبکه جهانی و مجازی نیز از موضوعاتی است که باید بدان توجه شود. دادههای ملی ما دارای ارزش است و عدهای به دنبال آن هستند که این دادهها را در اختیار دشمنان قرار دهند.
مولوی عبدالصمد ساداتی، استادالعلما و امامجمعه سراوان نیز در سخنانی بیان کرد: هر کسی که خود را مسلمان بداند باید به محبت اهل بیت (ع) اعتقاد داشته باشد که این مقوله حکمی از احکام فقهی و دینی است. عدم معرفت به اهل بیت (ع) ناسپاسی است. روایات متعدد نیز بر این موضوع دلالت میکند. پیامبر (ص) در روایات چندین بار به محبت و شناخت اهل بیت (ع) تذکر دادهاند.
صمدیان، مدیرعامل بنیاد بینالمللی سادات در سخنانی بیان کرد: بنیاد سادات با هدف اجرای شبکهسازی جهانی سادات با اولویت ایران اسلامی شکل گرفته است. جریان سادات البته یک دهه است که ایجاد شده است. برای ارتباط با سادات کشورهای گوناگون نیازمند بستری امن بودیم که شبکه اجتماعی سادات در این زمینه ایجاد شد که در حال حاضر تنها بستر پیامرسان مورد تأیید بنیاد سادات است.
رونمایی از دیوارنگاره یلدایی با شعار «مادر چه مهربونه»
جدیدترین دیوارنگاره میدان ولیعصر (عج) تهران سحرگاه پنجشنبه ۲۹ آذرماه به مناسبت شب یلدا و ایام ولادت حضرت زهرا (س) و با توجه به جایگاه بالای مادر در کانون گرم خانواده با شعار «مادر چه مهربونه» رونمایی شد. طراح گرافیک این دیوارنگاره روح الله مختاری و محسن کربلاییزاده و طراح نوشتار مجتبی حسنزاده است. همچنین عکاسی این اثر را محمد شالو عهدهدار بوده است.
همه قوانین برای خانواده و با پیوست خانواده باشد
اجلاس بینالمللی «خانواده، آینده و پیوندهای پایدار» چهارشنبه ۲۸ آذرماه با حضور مسئولان، پژوهشگران و اساتید حوزه و دانشگاه در مرکز همایشهای صدا و سیما برگزار شد. در این همایش مسعود پزشکیان، رئیس جمهور و محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز حضور داشتند.
فاطمه محمدبیگی، رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی در بخشی از این همایش گفت: اجرای اسناد بالادستی درباره حقوق زن و خانواده و تأکید بر قانون طبیعی زوجیت، احقاق حقوق کودک و نوجوان، اجرای اسناد حمایت از کودک و نوجوان و زن و خانواده و تدوین و تکمیل منشور زن در اسلام به گفته مقام معظم رهبری برای ایجاد فضایی بهتر در حوزه جهانی زن و خانواده برای ما ضروری است.
حجتالاسلام مهدی هادی، رئیس اندیشکده قوه قضاییه و دبیر پنل «الزامات خانواده پایدار در جوامع امروز» در این زمینه گفت: اگر از ما سؤال کنند که وضعیت خانواده در جمهوری اسلامی ایران به چه کیفیتی است، چه آسیبهایی متوجه خانواده است، آیا به دادهها و اطلاعات قابل اتکایی میتوانیم دسترسی داشته باشیم یا خیر، به نظر پاسخ منفی است و یکی از محسنات اجلاس «خانواده، آینده و پیوندهای پایدار» که میتواند مؤثر باشد، این است که؛ قوای مختلف به این فکر باشیم که خانواده را رصد و پایش کنیم تا آسیبهای متوجه آن را شناسایی کنیم. چرا که حداکثر کاری که در این زمینه انجام شده، رصد سرشماری است که چه میزان خانواده داریم. اما اینکه مرکز و نهادی داشته باشیم تا دادههای مطمئن و پاک را در دسترس داشته باشند و این داده تبدیل به اطلاعات شود تا ما را به سمت دانشمحوری سوق دهد، نداریم. این اطلاعات میتواند در تصمیمگیریها مؤثر باشد و در واقع این خلأ باید رفع شود.
غلامعلی افروز، رئیس اندیشکده خانواده در مرکز الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت در ادامه این پنل درباره راهکارهای تحول خانواده براساس الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت گفت: لازمه استحکام خانواده این است که همه اندیشههای ما خانواده محور باشد. همه قوانین مجلس و آییننامههای دولت برای خانواده و همه قوانین پیوست خانواده داشته باشد.
شب یلدا؛ پاسخی به گرایش فطری انسان برای گریز از تنهایی
شب یلدا، بلندترین شب سال، فراتر از یک آیین سنتی، فرصتی برای تقویت روابط خانوادگی و بازآفرینی پیوندهای عاطفی است. در فرهنگ ایرانی، این شب بهانهای برای دور هم جمع شدن، دلجویی از یکدیگر و تجدید خاطرات است؛ سنتی دیرینه که با آموزههای اسلامی نیز پیوندی عمیق دارد. در اسلام، تأکید بسیاری بر اهمیت صله رحم شده است؛ آنچنان که رسول اکرم (ص) فرمودند: «صِلَةُ الرَّحِمِ تَزیدُ فِی العُمرِ وَتَدفعُ مَیتَةَ السّوءِ؛ صله رحم عمر را طولانی میکند و از مرگ بد جلوگیری میکند.»
ایکنا به پاسداشت سنت نیکوی دورهمیهای ساده خانوادگی و ترویج فرهنگ صله رحم با گفتوگو با ریحانه رهبر، روانشناس بالینی و متخصص اختلالات روانشناختی پرداخته و موضوعاتی همچون «کارکرد دید و بازدیدهای خانوادگی، چرایی کم رنگ شدن رفت و آمدهای خانوادگی و گسترش تجملات و دعوت از نوجوانان برای حضور در جمعهای خانوادگی» را از منظر روانشناسی مورد بررسی قرار داده است.
وی با بیان اینکه هر چه میزان دورهمیهای خانوادگی، کاهش یافت، به انسان احساس تنهایی، اضطرار و اضطراب بیشتری دست داد، گفت: این احساس تنهایی مانند زنگ خطری برای بقای فرد است که اضطراب بیشتری را تجربه میکند؛ بنابراین باید دورهمیهای خانوادگی را افزایش و گرایش فطری انسان به گریز از تنهایی را پاسخ داد.
این روانشناس ادامه داد: در قدیم زندگیها جمعمحور بود و همه با هم و در کنار هم بودند و ارزش و مسئله مهم روی نفع جمعی بود، اما امروزه افراد در ارتباطات خانوادگی دنبال نفع شخصی هستند و میخواهند توجیه شخصی داشته باشند و به اینکه صلاح جمع چیست، توجهی ندارند. در واقع توقعات و نیازهای خود را بر توقعات و نیازهای دیگران ارجح میدانند.
متن مصاحبه را اینجا بخوانید.
ستایش سنتهای نیکو در نامه ۵۳ نهجالبلاغه
حجتالاسلام علیرضا قبادی، جامعهشناس و کارشناس دین، در ادامه سلسله یادداشتهایی که با محور ظرفیتهای شادی بخش در اسلام و تشیع در اختیار ایکنا قرار داده است، به مناسبت فرارسیدن شب یلدا یادداشتی با موضوع «تأیید و پذیرش جشنهای نیکوی پیشینیان در اسلام» نوشته است. در بخشی از این یادداشت آمده است؛ یکی دیگر از روشنترین و جامعترین عبارتها درباره لزوم احترام و مراعات سنتها و آیینهای نیکوی اجتماعی پیشینیان و پرهیز از بیتوجهی به آنها را میتوان در نامه ۵۳ نهجالبلاغه (نامه امام علی (ع) به مالک اشتر) یافت که در بخشی از نامه فرمودند: سنت نیکویى را که بزرگان این امت به آن عمل کردند و مردم به آن سنتها آراسته شدند (خو گرفتند) و حالشان نیکو شد (با آن الفت گرفتند)؛ فرو مریز و سنتى میاور که به سنتهاى نیکوى گذشته زیان رساند، آنگاه پاداش نیک، بهره کسانى میشود که آن سنتهاى نیکو را بجا گذاشتند و گناه بر تو ماند که آنها را شکستی. صراحت این روایت در محترم شمردن سنتهای نیکوی پیشینیان چنان است که ما را از آوردن استنادات دیگر در محترم شمردن سنتها و آیینهای کهن و نیکوی گذشتگان، بینیاز میکند، افزون بر آنکه بسیاری از آموزههای قرآنی نیز مانند آنچه در سوره والعصر و مانند آن آمده است، معیاری در ارزیابی و سنجش رفتارها در سنتها و آیینها از ازل تا به ابد است.
متن یادداشت را اینجا بخوانید.
فلسفه یلدا؛ پاسداشت زندگی جمعی و نگاه امیدبخش به آینده
یلدا یک فرهنگ است؛ فرهنگی که هر ایرانی، در هر جای دنیا باشد، نه خوردنی و نوشیدنی و لباس و رنگ آن (که البته این موارد نیز مهم است، چون در پس هر کدام رمزی نهفته است) بلکه غنای پشت بقای این فرهنگ را باید با خود ببرد و ترویج کند؛ فرهنگ امید جمعی و با هم بودن در تاریکترین لحظاتی که جبر زمانه میتواند بر انسان تحمیل کند و امید به روز روشنی که قرار است با هم بسازیم.
اما آنچه این روزها نگرانمان میکند، نگاه سطحی به یلدا و فراموشی عمق اندیشه هزاران سال بقای آن است؛ ایکنا برای یادآوری دلیل این بقا با مهبانو علیزاده، معاون بخش مردمشناسی دایرهالمعارف بزرگ اسلامی به گفتوگو نشسته است.
وی درباره بزرگترین دلیل پاسداری فرهنگی از شب یلدا در طول قرون متمادی توسط ایرانیان گفت: به قول استاد سمسار شب یلدا فقط یک مراسم نیست، بلکه مبدأ فکری و فرهنگی بسیار عمیقی دارد؛ وقتی به ظاهر این شب نگاه کنیم تنها این مراسم را میبینیم، اما در عمق آن یک اندیشه انسانی بزرگ دیده میشود که تقریباً در تمامی جهان جاری است. یلدا برای ایرانیان پایان پاییز و آغاز زمستان و زایش مجدد طبیعت است، هدف از برگزاری این مراسم تزریق گونهای از فرهنگ و امید به خانواده است. درواقع انسان در طول تاریخ درگیر یک تقابل با طبیعت بوده یعنی هر گونه از شاخصهای فرهنگی، نمودی از همین تقابل انسان با طبیعت است که در قالبهای مختلفی از جمله اساطیر نمود پیدا کرده است. سرما، گرما، سیل، طوفان، خشکسالی، شب، تاریکی، زمستان و دیگر پدیدههای طبیعی همیشه انسان را در موقعیتهایی قرار داده تا در برابر آنها بتواند از خودش دفاع کند.
متن مصاحبه را اینجا بخوانید.
سواد سلامت
خبرگزاری ایکنا، با هدف عمل به وظایف ذاتی خود مبنی بر ارتقای سواد سلامت، سلسله درس گفتارهایی با هدف عمل به آیه «فَلْیَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ» تهیه کرده است که طی آن احمد اسماعیلزاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی به آموزش مباحث مهم مربوط به بهبود تعذیه میپردازد.
اولین درسگفتار با عنوان «نوع یا مقدار غذا؛ کدامیک در چاقی مهمتر است» به این سوال مهم پاسخ داده است؛ چرا که هنوز بسیاری از مردم نمیدانند که مقدار غذا نیز در بروز چاقی به اندازه نوع غذا مهم است و غذای سالم، اما زیاد هم منجر به چاقی میشود. دومین درسگفتار با عنوان «چاقها و لاغرها حتماً میان وعده بخورند» بر این موضوع مهم تأکید کرده است.
سومین درسگفتار با عنوان «تأثیر مهم صبحانه بر کنترل وزن» منتشر شده است. اسماعیلزاده در بخشی از درسگفتار سوم گفت: توصیه متخصصان تغذیه این است که سعی کنید حداقل ۲۰ درصد کالری مورد نیاز روزانه خود را از وعده صبحانه دریافت کنید. این مسئله کمک زیادی به کنترل اشتها در طول روز میکند. همچنین خوردن صبحانه جلوی زیادهروی در وعده بعدی را میگیرد، میل به خوردن چیزهای شیرین را کاهش میدهد و به یادگیری بهتر و سلامت بچهها کمک میکند. خطر ابتلا به چاقی، دیابت و افسردگی در افرادی که صبحانه میخورند به مراتب کمتر از افراد دیگر است.
هشدار کاهش ذخایر خون
شهرام میرزایی، معاون اجتماعی سازمان انتقال خون نیاز به خون و فراوردههای آن و مصرف این ماده حیات بخش در مراکز درمانی را همیشگی دانست و گفت: به این دلیل مراکز اهدای خون در سراسر کشور فعال و پذیرای هموطنان هستند.
وی افزود: برودت هوا، افزایش نزولات جوی و کاهش تردد و تعطیلی ادارات سبب کاهش مراجعات مردم به مراکز اهدای خون شده است در حالی که بسیاری از بیماران سلامتی خود را تنها با خون اهدایی و فراوردههای به دست آمده از آن باز مییابند و حتی در سختترین شرایط سازمان انتقال خون باید پاسخگوی مصرف مداوم خون و نیاز آن در مراکز درمانی کشور باشد.
رونمایی و نقد گزارش «جدایی از دین در ایران و جهان»
نشست رونمایی و نقد گزارش «جدایی از دین در ایران و جهان» با حضور علیرضا شجاعیزند، عضو هیئت علمی گروه جامعهشناسی دانشگاه تربیت مدرس و احمد شکرچی، پژوهشگر جامعهشناسی به همت گروه بررسیهای راهبرادی میراث در خانه اندیشهورزان برگزار شد.
علیرضا شجاعیزند، عضو هیئت علمی گروه جامعهشناسی دانشگاه تربیت مدرس گفت: عرفی شدن مقوله و پدیدهای فراتر از کاهش دینداری است. طبق این نظریه، رساله نگاشته شده گویا دو پاره است، یعنی بخش نظری متمرکز بر بحث عرفی شدن بوده و صرفا تئوریهای عرفی شدن را تعقیب و معرفی کرده است. بخش دوم اصلاً ربطی به پیمایشهای مربوط به حوزه عرفی شدن ندارد مگر اینکه ما دینداری و کاهش دینداری را یکی از جلوههای عرفی شدن بدانیم یعنی اگر عرفی شدن را در سه حوزه عرفی شدن دین، عرفی شدن فرد و عرفی شدن جامعه تلقی کنیم، کاهش دینداری و تحولاتی که در حوزه دینداری رخ میدهد، نسبتی با عرفی شدن فردی پیدا میکند. البته این نسبت، تام و یک به یک نیست، یعنی عین آن نبوده، اما خیلی نزدیک است.
احمد شکرچی، پژوهشگر جامعهشناسی نیز با بیان اینکه امروز گونههای دینداری در میان دینداران نیز تغییر کرده است، گفت: گونههای دینداری احتیاج به بررسیهای دقیقتر دارند. اگر بپذیریم که گرایش به ادیان سنتی یا گرایش به نهادهای سنتی دین در حال تغییر است، باید بدانیم که این گونههای جدید دینداری شکلهای سابق خود را ندارد و گونههایی از جامعهپذیری دیندارانه به شکل جدید و به معنای متفاوت دین در حال باز تولید است. امروز نهاد دین در حال تلاش برای باز تولید خود است و روحانیت در بخشهای مختلف ورود کرده است. البته این مسائل، پیرادینی هستند و هنوز هسته سخت نهاد دین در مقابل تغییر مقاومت میکند.
متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.
ورود سازمان اوقاف به حوزه مسکن با اولویت نخبگان و دانشگاهیان
مراسم افتتاحیه چهارمین نمایشگاه دستاوردهای نهاد وقف با عنوان روایت پیشرفت، ۲۴ آذرماه در محل مرکز همایشهای بینالمللی هتل ارم تهران برگزار شد.
حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه نیز در سخنانی اظهار کرد: سازمان اوقاف در حوزه مسکن نیز به صورت مفصل وارد شده است و مسکن نخبگان و دانشگاهیان در این زمینه اولویت دارد.
وی با بیان اینکه امروز معادن وقفی فراوانی وجود دارد که بهرهوری بالایی ندارند و از وزارت صمت تقاضا داریم که اوقاف را در این زمینه در اولویت قرار دهد، گفت: در زمینه مصرف آب و خاک و کشت در سطح نیز باید دانشبنیانها را در محل برقرار کرده و از ظرفیت آنها استفاده کنیم. امروز باید به دنبال جایگزینی برای درآمدهای نفتی باشیم و این امر شدنی است.
ارائه بیش از هزار مقاله درباره «شب یلدا» در پایگاه نورمگز
پایگاه مجلات تخصصی نور به مناسبت این شب باستانی در بخش مقالات خود اقدام به ارائه بیش از هزار عنوان مقاله پیرامون شب یلدا کرده است. «شب یلدا، کارکردهای هویتی و اجتماعی»، «آیینهای شب یلدا در فرهنگ مردم ایران»، «بررسی پیوند و ارتباط جشنهای ایرانی با هویت ایرانی»، «بررسی انار در اساطیر و بازتاب آن در ادب فارسی»، «بررسی زوایای ارزشی آئین ایرانی شب یلدا» و «چرا در شبهای چله، شاهنامه میخوانیم» از جمله عناوین مقالاتی است که در این پایگاه وجود دارد و در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
برپایی گذر یلدایی و اجرای برنامههای آیینی در ۶ نقطه از پایتخت
مصطفی زیبایینژاد، مدیرکل فرهنگی شهرداری تهران برنامههای فرهنگی، هنری شهرداری تهران به مناسبت فرارسیدن شب یلدا را تشریح کرد و گفت: اجرای برنامههای نقالی، شاهنامه خوانی، اهدای گل به بانوان به مناسبت روز زن، برپایی غرفه چایخانه سنتی، حرکت چرخهای طحافی و اهدای محصولات ویژه زمستان به شهروندان در قالب کاروانهای شادی در تهران برگزار خواهد شد. همچنین، سفره تزئینی شب یلدا در همه مناطق گسترانده خواهد شد. این مراسم از پنجشنبه، ۲۹ آذرماه آغاز شده و تا روز شنبه اول دیماه هر شب در شهر تهران ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به محلهای برگزاری گذرهای پاییزی به مناسبت یلدا گفت: باغ فردوس منطقه ۱، فلکه سوم تهرانپارس در منطقه ۴، اکو پارک رود دره فرحزاد در منطقه ۵، میدان آزادی در منطقه ۹، میدان راه آهن در منطقه ۱۱ و بازار تهران در منطقه ۱۲ میزبان شهروندان تهرانی در جشنهای یلدایی خواهند بود.
برگزاری پویش «یلدای مهربانی»
حبیباله آسوده، معاون توسعه مشارکتهای مردمی کمیته امداد اعلام کرد: پویش ملی «یلدای مهربانی» با هدف تامین مایحتاج خانوادههای نیازمند در شب یلدا، با حضور خیران و مردم نیکوکار در حال برگزاری است و کد دستوری #۱۲* به منظور جذب کمکهای مردمی در پویش یلدای مهربانی پیشبینی شده است.
وی افزود: مردم نیکوکار میتوانند از طریق شماره کارت ۱۹۱۹-۰۰۰۰-۹۹۷۹-۶۰۳۷ کمکهای خود را جهت تامین مایحتاج یلدایی هموطنان نیازمند اختصاص دهند.
برگزاری مرحله مقدماتی سیزدهمین دوره مسابقات مناظره دانشجویان ایران
مرحله مقدماتی سیزدهمین دوره مسابقات مناظره دانشجویان ایران و مراسم رونمایی از تابلوی زندهیاد سعید کاظمی آشتیانی، ۲۴ آذرماه در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد.
در این مراسم پس از مناظره گروههای دانشجویی شرکت کننده در این دوره از مسابقات، علیرضا کلانتر مهرجردی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی طی سخنانی با ابراز خرسندی از اینکه شاهد رونمایی از پرتره هنری دکتر سعید کاظمی آشتیانی در واحد جهاددانشگاهی دانشگاه امیرکبیر هستیم، گفت: زنده یاد کاظمی آشتیانی یادآور افتخار به مردان وطن دوست در جامعه ایران است. شخصی که کار، تلاش، فکر و اندیشه او مجاهدانه و دلسوزانه در راه وطن بود.
معاون فرهنگی جهاددانشگاهی با اشاره به رونمایی از اثر هنری چهره دکتر کاظمی آشتیانی در دانشگاه امیرکبیر، گفت: امیدوارم همین اقدام نیکی که در دانشگاه امیرکبیر محقق شده است، برای سایر نخبگان علمی که کارهای ارزشمندی را در این دانشگاه و سایر دانشگاهها انجام دادهاند صورت گیرد و این بزرگان به شبکه دانشگاهی کشور به صورت مناسب معرفی شوند. برای نمونه شهید شهریاری نیز از جمله مفاخر علمی است که براساس معیار دانشگاه انقلاب اسلامی اثر درخور و ارزشمندی را بر جامعه ایران گذاشت و توانست ایران را در حوزه انرژی هستهای در مرز دستاوردهای علمی این حوزه قرار دهد و معرفی این شخصیت در کنار دکتر کاظمی آشتیانی در قالب اثر هنری، امری ضروری و لازم است.
آغاز به کار بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی محیط زیست
بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی محیط زیست با هدف افزایش سطح دانش و آگاهی عمومی در خصوص مسائل زیست محیطی، ایجاد فضایی برای تبادل دانش و تجربیات بین کارشناسان، متخصصان و فعالان حوزه محیط زیست، معرفی و تشویق بهکارگیری راهکارهای نوآورانه و فناوریهای پیشرفته درجهت کاهش مصرف سوخت، انرژی و حفظ منابع طبیعی، تقویت ارتباط و همکاری میان نهادها، سازمانها و شرکتهای فعال در حوزه محیطزیست و انرژی، ترویج مفاهیم پایداری و مسئولیت اجتماعی در میان عموم مردم و تشویق به رفتارهای سازگار با محیط زیست ۲۸ آذر آغاز بهکار کرد.
«مدیریت منابع زیستمحیطی مانند هوا، آب و خاک»، «مسئولیت اجتماعی سبز و صنایع آلاینده»، «بهینهسازی انرژی، مصرف سوخت و توسعه انرژیهای نو»، «حفاظت از گونههای جانوری در معرض انقراض و حفظ تنوع زیستی»، «مدیریت شهری، بازیافت زباله و حمل و نقل عمومی سبز» و «بانکداری الکترونیک و خدمات حفاظت محیط زیست» محورهای این نمایشگاه هستند.
این نمایشگاه با محوریت «محیط زیست اقتصادی، اقتصاد محیط زیستی» از ۲۸ آذر تا اول دیماه از ساعت ۱۰ تا ۱۶ در نمایشگاه شهر آفتاب تهران برگزار میشود.
جنگ شناختی و دستکاری باور مردم با دروغ و تکنیکهای روانشناختی
صدیقه غریبی، جامعهشناس فرهنگی ایران طی یادداشتی، به بررسی جنگ شناختی و ابزارهای مؤثر در تنظیمگری رسانهای پرداخته است. وی معتقد است: ویژگیهای نوین جنگ شناختی ایجاب میکند که نهادهای مسئول، با دیدگاههای گستردهتری به مقابله با این چالشها بپردازند. این تنظیمگری باید بر اساس معیارهایی باشد که علاوه بر حفظ حقوق شهروندان در دسترسی به اطلاعات صحیح و دقیق، از استفاده نادرست از رسانهها به منظور تغییرات ناخواسته در سطوح مختلف اجتماعی جلوگیری کند. به این ترتیب، میتوان به تحقق یک فضای رسانهای متعادل و پایدار رسید. تأثیرگذاری تنظیمگری رسانهها در تبیین جنگ شناختی در جامعه و رسانه در عصر اطلاعات و دیجیتالیزه شدن، موجب شده جنگهای شناختی به یکی از مهمترین عرصههای مقابله و رویارویی در سطح بینالمللی تبدیل شوند.
انتهای پیام