دیدهبان حقوق بشر در جدیدترین گزارش خود از وضعیت انسانی غزه درپی جنگ رژیم صهیونیستی، اعلام کرد که مقامهای رژیم صهیونیستی از اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) عامدانه غیرنظامیان فلسطینی ساکن غزه را از دسترسی کافی به آب محروم کردند؛ اقدامی که به احتمال زیاد منجر به جان باختن هزاران نفر و در نتیجه ارتکاب جنایت علیه بشریت و اقدام برای نسلکشی خواهد بود.
این گزارش براساس مصاحبه با ساکنان غزه، کارکنان مراقبتهای بهداشتی، ۱۵ همکار آژانسهای سازمان ملل و سازمانهای امدادی بینالمللی حاضر در غزه، تصاویر ماهوارهای و عکسها و فیلمهای گرفتهشده از غزه در بازه زمانی اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) تا سپتامبر ۲۰۲۴ (شهریور ۱۴۰۳) و دادههای جمعآوریشده و ارزیابیهای پزشکان، سازمانهای کمکهای بشردوستانه و گارشناسان آب و بهداشت تهیه شده است.
در این گزارش ۱۷۹ صفحهای که ۲۹ آذر با عنوان «اسرائیل عامدانه فلسطینیهای غزه را از آب محروم میکند» منتشر شد، آمده است: مقامهای اسرائیلی عامدانه فلسطینیهای غزه را از دسترسی به آب سالم برای آشامیدن و مصارف بهداشتی و نیازهای اولیه محروم کردهاند؛ نیروهای اسرائیلی آب لولهکشی غزه را قطع و محدود کردهاند و با قطع برق و محدود کردن ورود سوخت، زیرساختهای آب و فاضلاب غزه را از کار انداختند که این امر به تخریب و آسیب بیشتر زیرساختهای یادشده منجر شد.
دیدهبان حقوق بشر به این نتیجه رسید که مقامهای صهیونیستی به شکلی محاسبهشده شرایطی را برای زندگی فلسطینیها در غزه ایجاد کردند که سبب نابودی زندگی آنها بهصورت کامل یا جزئی شود؛ این سیاست که بهعنوان بخشی از سیاست کشتار دستهجمعی غیرنظامیان فلسطینی در غزه اعمال میشود، موید ارتکاب جنایت علیه بشریت ازسوی رژیم صهیونیستی است.
سیاست یادشده در عین حال، یکی از پنج مولفه «اقدام نسلکشی» تحت کنوانسیون ۱۹۴۸ است.
دیدهبان حقوق بشر در گزارش خود اعلام کرد که شواهدی درباره آسیب عمدی رژیم صهیونیستی به تاسیسات اصلی آب و فاضلاب و تخریب عمدی چنین تاسیساتی در مناطق تحت کنترل ارتش رژیم صهیونیستی یافته است.
نابودی سیستم مراقبتهای بهداشتی غزه به این معنی است که موارد تاییدشده بیماری و مرگومیر که احتمالا با بیماریهای همهگیر و مسری از طریق آب، کمآبی و گرسنگی مرتبط هستند، بهطور نظاممند ردیابی یا گزارش نمیشوند؛ با وجود این، براساس مصاحبه با متخصصان مراقبتهای بهداشتی و اپیدمیولوژیستها (همهگیریشناسها)، احتمالا هزاران نفر در نتیجه اقدامهای مقامهای صهیونیست جان خود را از دست دادهاند؛ این مرگومیرها علاوه بر بیش از ۴۵ هزار قربانی مستقیم جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه است.
صدها هزار نفر در غزه نیز به بیماریهایی مبتلا شدهاند که دسترسی نداشتن به آب سالم و کافی احتمالا باعث آن بوده یا در بروز آن نقش داشته اشت؛ این بیماریها عبارتند از: اسهال، هپاتیت A، بیماریهای پوستی و عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی؛ محرومیت از آب بهویژه برای نوزادان، زنان باردار و شیرده و افراد دارای معلولیت مضر است.
دیدهبان حقوق بشر همچنین دریافت که برخی از اظهارات مقامهای ارشد رژیم صهیونیستی که خواستار قطع آب، سوخت و کمکها در کنار اقدامهای نظامی شدهاند، تحریک مستقیم و علنی به نسلکشی بوده است.
- بیشتر بخوانید:
- افزایش گزارشهای وقوع جنایت نسلکشی در غزه؛ دلایل سازمانهای حقوق بشری چیست؟
- عفو بینالملل رژیم صهیونیستی را به نسلکشی در غزه متهم کرد
تیرانا حسن، مدیر اجرایی دیدهبان حقوق بشر گفت: آب برای زندگی انسان ضروری است؛ با وجود این، بیش از یک سال است که اسرائیل عامدانه فلسطینیها در غزه را از دسترسی به حداقل امکانات برای بقا محروم کرده است؛ این فقط سهلانگاری نیست، بلکه یک سیاست حسابشده محرومیتزایی است که منجر به مرگ هزاران نفر از بیآبی و بیماری شده است که چیزی کمتر از جنایت علیه بشریت در کشتار و یک اقدام نسلکشی نیست.
وی با بیان اینکه دولتها نباید در جنایتهای سنگینی که مقامهای صهیونیست در غزه مرتکب میشوند، ازجمله جنایت علیه بشریت و اقدام نسلکشی، مشارکت کنند، تاکید کرد: دولتها باید همه اقدامهای ممکن را برای جلوگیری از اعمال آسیبهای بیشتر را انجام دهند؛ دولتهایی که اسرائیل را تسلیح میکنند باید به خطر همدستی در جنایتهای وحشیانه در غزه آگاه بوده و به آن پایان دهند و برای محافظت از غیرنظامیان با تحریم تسلیحاتی، تحریمهای هدفمند و حمایت از عدالت اقدام فوری انجام دهند.
انتهای پیام/