شناسهٔ خبر: 70342010 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

چکش‌کاری کارشناسان برای طرح جمع آوری و خروج درختان شکسته افتاده از جنگل‌های هیرکانی

ساری- ایرنا- «نقی شعبانیان» معاون امور جنگل های سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور روز چهارشنبه همسو با رویکرد دولت چهاردهم مبنی بر انجام کار کارشناسی،اجرای طرح جمع آوری و خروج درختان شکسته افتاده جنگل های هیرکانی را با حضور شماری از کارشناسان جنگلبانی وجنگل شناسی در ساری مورد بحث و بررسی قرار داده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا ،یکی از تبصره های قانون تنفس جنگل های شمال جمع‌آوری و بهره‌برداری با هدف بهداشت،حفاظت و پرورش جنگل از درختان پیر،خشک سرپا، افتاده، لاپی،آفت‌زده و غیرقابل احیاء تنها با مجوز سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور مجاز اعلام شده است ، تبصره ای که به نظر می رسد پس از گذشت هفت سال از آغاز این طرح اکنون در آستانه اجرایی قرار گرفت. مقوله ای مهمی که معاون امور جنگل های سازمان منابع طبیعی در اقدامی شایسته به صورت میدانی موضوع را بین استادان دانشگاه های معتبر کشور در منطقه جنگلی داراب کلا منطقه ساری مورد بررسی قرار داده است.

چکش‌کاری کارشناسان برای طرح جمع آوری و خروج درختان شکسته افتاده از جنگل‌های هیرکانی

به اعتقاد کارشناسان، یکی از پیش نیازهای اجرای تبصره قانونی جمع آوری درختان افتاده، ارزیابی میدانی و علمی از میزان درختان افتاده و خشک در داخل جنگل به صورت شفاف و قابل نظارت است تا بار اضافه تر از ظرفیت اکولوژیک جنگل مشخص و تنها بخش اضافی جمع آوری شود. از طرفی وضع مقررات سختگیرانه و مکانیسم انتخاب پیمانکار برای این منظور و چگونگی اعمال نظارت بر آنها نیز نکته دیگری است که کارشناسان بر آن تاکید دارند.

برکسی پوشیده نیست که جنگل‌های شمال با قطع بی‌رویه درختان، چرای بی رویه ۳.۵ میلیون راس دام سبک و سنگین، جاده سازی پی در پی، تغییر کاربری گسترده جنگلی، دفن غیراصولی زباله، قاچاق چوب، و ده ها موارد دیگر در سال‌های گذشته در آستانه نابودی قرار گرفته بود تا اینکه با ساز و کار قانونی و تصویب قانون تنفس جنگل قرار شد برای حفاظت از این عرصه های طبیعی اقدام موثری صورت گیرد.

طرح تنفس جنگل یکی از الزامات قانونی است که ممنوعیت برداشت و هرگونه بهره برداری از جنگل‌های شمال در آن تاکید شده تا با اجرای آن جنگل‌های شمال به خود پالایشی برسد و بار دیگر بر مدار سرسبزی حرکت کند.

اجرای قانون طرح تنفس ۱۰ ساله جنگل که در سال ۱۳۹۵ در کشور با هدف مقابله با تخریب یک میلیون و ۱۵۰ هزار هکتار از جنگل‌های شمال در دستور کار قرار گرفت به هفتیمن سالش رسید و فعالان و متخصصان محیط زیست هم اجرای دقیق این طرح را گامی موثر برای احیاء درختان پهن برگ و هیرکانی شمال قلمداد می‌کنند و خواستار اجرا و حتی تمدید این طرح بعد از زمان مقرر هستند.

استان مازندران حدود ۲ میلیون و چهار هزار هکتار مساحت دارد که از این مقدار حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار آن عرصه های طبیعی شامل جنگل و مرتع است.
برای حفاظت و مدیریت عرصه های طبیعی مازندران ۲ اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در ساری و نوشهر فعالیت دارند که منطقه ساری حدود ۷۱ درصد و نوشهر حدود ۲۹ درصد این عرصه ها را مدیریت می کند.در مجموع حدود ۵۴ درصد از عرصه های جنگلی شمال کشور را در اختیار دارد و همچنین نیمی از جنگل های هیرکانی ثبت شده در سازمان جهانی یونسکو در جغرافیای مازندران واقع است.