گروه اقتصادی خبرگزاری بسیج؛ محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی امشب در برنامه گفتوگوی ویژه خبری تلویزیون با اشاره به سیاست ارزی کشور گفت: ما در بانک مرکزی از دو سال قبل سیاست جدیدی پی گرفتیم. مرکز مبادله را راه اندازی کردیم که بخشی از نیاز ارزی را پاسخ دهد. قانون برنامه ما را مکلف کرده بود که یک بازار شکل دهیم. اما سامانه نیما در مرکز مبادله سامانه بود. بازار ارز توافقی که شنبه راه اندازی شد اولین بازار حواله کشور بود.وی افزود: چون بازار نداشتیم در بازار نیما ارز را پرداخت میکردیم. بخشی از ارزی که در سامانه نیما نبود اجازه دادیم که توافقی ارز خود را عرضه کنند.رئیس کل بانک مرکزی گفت: سه چهار ماه است که بازار را شکل دادیم و نرخ ارز هم ۵۸ تا ۶۱ هزار تومان بود. ما هفته گذشته چون میخواستیم بازا ارز توافقی را شکل دهیم گفتیم اجازه میدهیم نیما هم مثل بازار توافقی عمل کنند. شنبه نرخ ارز ۵۹ و ۶۰۰ بود و نرخ شکل گرفت. و روزهای بعد هم همین طور. ما به روزهای تعطیل خوردیم و شرکتها نتوانستند زیاد ارز عرضه کنند.فرزین توضیح داد: قبلا همین بود فقط بازار شکل دادیم. ما از ابتدا هفته قانونی که به ما ابلاغ شده بود را ارائه کردیم. ما نیما را افزایش ندادیم خود عرضه و تقاضا تا ۵۹ تومان آن را افزایش داد.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: ما قاچاق و فرار سرمایه داریم. در کشور هم صادرات قاچاق و هم واردات چاق داریم فرار سرمایه وجود دارد. روزی که اطلاعیه بازار ارز توافقی را دادیم ساعت ۱۱ شب سی.ان.ام یک گزارش درباره بالنهای مشکوک ایرانی بر فراز آمریکا را انتشار داد.وی ادامه داد: روز بعد بحث مکانیسم ماشه مطرح شد. شایعه کردند که چینیها ۳۰۰ بشکه کمتر نفت ایران را خریدند و گفتند باز هم کمتر خواهد خرید. همه این اخبار منفی بود و باعث شد بازار غیر رسمی افزایش قیمت داشته باشد. این کاملا برنامه ریزی شده بود ما هر زمانی میخواهیم در بازار ارز برنامه اجرا کنیم تلاش میکنند که آن را مختل کنند.فرزین توضیح داد: ما در حال حاضر در خرید طلای بانکها مرکزی دنیا رتبه ۵ را داریم. ۲۰ درصد ذخایر کشور را به طلا تبدیل کردیم. سال گذشته ۶۵ میلیارد دلار ارز تخصیص دادیم.
وی در خصوص ارز کالاهای اساسی گفت: برآورد ما این است که امسال ۱۵ میلیارد دلار ارز ۲۸ و ۵۰۰ تخصیص دهیم. ۱۱ و نیم میلیارد دلار کالاهای کشاورزی و ۳.۵ میلیارد دارو . فرزین بیان کرد: تیم اقتصادی به بانک مرکزی دستور داد که باید ۱۵ میلیارد دلار تامین ارز ترجیحی تامین شود. نه نرخ آن و نه میزان آن امسال تغییری نمیکند.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: ما بیش از اینکه از عملیات واقعی ضربه بخوریم از عملیات روانی ضربه میبینم. نمیشود اینگونه نرخ را کنترل کرد.
وی در خصوص اصلاح نظام بانکی گفت: یکی از مشکلات بانکهای ما کفایت سرمایه است. یعنی به اندازه تسهیلاتی که داده است سرمایه نیاورده است. بانک ملی، سپه، پارسیان، ملت در حال افزایش سرمایه با ارائه برنامه هستند.کل سرمایه نظام بانکی ۵۱۸ همت سرمایه است.پیش بینی ما این است امسال کفایت سرمایه بانکها به ۲ درصد برسد.
فرزین درباره بانک آینده گفت: برنامه بانک آینده نهایی شده است. امشب یکی از موضوعات شورای عالی، بانک آینده بود که البته چون موضوعات زیاد بود در دستور قرار نگرفت اما هفته آینده یک جلسه ویژه خواهیم داشت. یکی از مشکلات فعلی اثر بانک آینده بر روی کل نظام بانکی است. برنامه بانک آینده را اجرایی میکنیم و در تلویزیون برای مردم گزارش میدهیم.
وی ادامه داد: ما امسال در افزایش سرمایه ۴۳ درصد رشد داشتیم که پیشبینی میکنیم صد درصد افزایش پیدا کند.
رئیس کل بانک مرکزی در خصوص صندوقهای قرض الحسنه گفت: در حال حاضر ۳۶۰۵ صندوق داریم که ۹۶ درصد آنها کوچک هستند. صندوقهای کوچک ۲.۵ و صندوق های بزرگ بالای ۱۰۰ میلیارد سرمایه دارند.
وی در خصوص وام ازدواج گفت: وام ازدواج واقعا دغدغه ما است. تقریبا الان ۲۳ درصد تسهیلات بانکی را به خانوارها میپردازیم قبلا ۱۳ ۱۴ درصد بود که بخشی به خاطر وام ازدواج است.
وی افزود: ما تاکنون ۱۶۰ همت تسهیلات ازدواج پرداخت کردیم و وام فرزندآوری ۳۵ همت که ۱۰۲ درصد تحقق داشته و ۲ درصد از عددی که باید می پرداختیم بیشتر است. الان ۴۸۰ ازدواج در صف هستند و حدود همین میزان در صف فرزند آوری.
این مقام مسئول در خصوص اتصال شبکه پرداخت ایران و روسیه و اقدامات برای کشورهایی مثل عراق و ترکیه گفت: روسیه با این دو کشور متفاوت است. در مورد ترکیه تلاش کردیم که شبکه کارتی متصل کنیم اما هنوز اتفاق نیفتاده است. به دنبال این هستیم که کارتهایی را آماده کنیم. در عراق و ترکیه فعلا نمیتوانیم شبکه کارتی را متصل کنیم. ما با روسیه به یک اتصال خوبی رسیدیم.
فرزین درباره سیاستهای پولی اظهار کرد: هدفگذاری سال گذشته ما برای رشد نقدینگی ۲۵ درصد بود که به ۲۴.۲ رسیدیم. و توانستیم جلوی رشد پول را بگیریم البته خیلی هم جلوی پول را گرفتن خوب نیست. برای امسال هم همین هدفگذاری را داریم. اما به دلیل مشکلات نقدینگی واحدهای تولیدی یک مقدار آن را افزایش دادیم. ما نگران این هستیم انسداد پولی ایجاد نشود. ۲۵۰ همت بسته تسهیلات در نظر گرفتیم که ۲۰۰ همت برای صنعت و ۵۰ همت برای کشاورزی.