ملک محمد قربانپور در نشست کارگروه آرد و نان استان افزود: پخت نان با کیفیت و بازار مناسب، میتواند برای هر منطقه به عنوان یک شاخص و برند تلقی شود که میطلبد هر یک از مسوولان ذیربط سهم قابل توجهی در این خصوص داشته باشند.
وی اظهار داشت: با توجه به تغییر در ساختار فناوری(تکنولوژی) میطلبد از این زیرساخت در بهبود وضعیت نان بهره برد.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری چهارمحال و بختیاری گفت: یک سامانهای باید در این خصوص راهاندازی و شفافسازی شود و اگر کامل اجرا نمیشود اجرا شود
وی بر ضرورت ارتباط و اتصال سامانههای موجود از جمله در بخش سهمیه عشایری و روستایی به سامانه «نانی نو»، کارگروه ملی و ارتباط با وزارت اقتصاد تاکید کرد.
قربانپور با اشاره به وضعیت نامناسب انرژی اظهار داشت: توجه به سامانههای پدافندی تولید نان از جمله ژنراتورها در این شرایط بسیار مهم و ضروری است.
وی همچنین برضرورت رصد کلی روی شرح وظایف کمیتههای شهرستانی و افزایش اختیارات فرمانداران برای تصمیمگیری در این خصوص تاکید کرد.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اهمیت کیفیت آرد نوع ۶ افزود: برای بررسی وضعیت نانواییهای آزاد پز نیاز به تحلیل کلی است که باید انجام شود.
وی با اشاره به توجه به بحث کیفیت نان و همچنین پخت نان کامل در استان افزود: تهیه نان کامل موضوع مهمی است که در برخی استانها مورد توجه قرار گرفته و مورد استقبال نیز قرار دارد.
قربانپور با تاکید بر بحث نظارت بر نانواییها اضافه کرد: در انجام بازرسیها در بحث تامین وتوزیع آرد باید ابتکار عمل به خرج داد و از فناوری(تکنولوژی) موجود به خصوص هوش مصنوعی در این خصوص استفاده شود.
وی با اشاره به ابتلای جدید کشور در بحث کمبود انرژی گفت: هرچند امروز تمام واحدهای تولید، کشاورزی و صنعت پای کار هستند اما اقناعسازی در این خصوص از جمله موارد مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: مدیریت مصرف انرژی از جمله موارد مورد تاکید رهبر معظم انقلاب و رییسجمهور برای عبور از گردنه ناترازی انرژی است که باید مورد تاکید قرار گیرد.
وی ادامه داد: براساس برنامههای بالادستی دستگاههای دولتی موظف به تامین سالانه پنج درصد از انرژی خود هستند که باید در این خصوص گامهای اساسی برداشته شود.
افزایش ۴۴ درصدی خرید گندم تضمینی
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: در سال زراعی گذشته ۶۷هزار و ۸۰۰ تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان در استان خریداری شده که این میزان خرید نسبت به سال گذشته ۴۴ درصد رشد داشته است.
سیروس بیکبکان کشت ارقام جدید، افزایش کیفیت گندم و نان، افزایش عملکرد، کشاورزی حفاظتی، حفظ رطوبت، مدیریت تغذیه، جهش در دیمزارها را از جمله برنامههای جهادکشاورزی عنوان کرد.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته ارقامی چون امید، الوند، الموت و بک کراس روشن در استان کشت میشد اظهار داشت: امروز با تغییر رقمهای کشت شده و استفاده از رقمهایی از جمله پیشگام، میهن، حیدری، سیروان و پیشتاز که به لحاظ پروئتیین وضعیت مطلوبتری نسبت به رقمهای قدیمیتر دارند وهمین امر موجب شده پایان تیر اوج برداشت گندم در استان باشد.
کشت گندم در سطح ۶۱هزار هکتار
بیکبکان اضافه کرد: سطح زیر کشت گندم در چهارمحال و بختیاری برای سالجاری ۶۱ هزار هکتار است که از این میزان ۲۱ هزار هکتار آبی و ۴۰ هزار هکتار دیم است که از این میزان ۳۸ هزار و ۵۰۰ هکتار تاکنون اجرا شده است.
وی ادامه داد: سال گذشته با کشاورزان کشت قراردادی منعقد میشد که کشاورزان گندم تولیدی خود را به سیلو تحویل میدادند.
بیکبکان در خصوص بیمه محصولات زارعی بیان کرد: قرار است ۲۰ هزار و ۳۹۷ هکتار گندم آبی و۶ هزار و ۱۵۸ هکتار گندم دیم درصدی تخفیف داشته باشند، اما هنوز به صندوق بیمه متصل نشده است.
وی تاکید کرد: در سال جاری به طور تقریبی چهار هزار و۴۹۳ بذر در پایههای مختلف و جو هم ۷۲۹ تن در رقمهای مختلف اصلاح شده و در اختیار کشاورزان قرار گرفته است.
صرفهجویی ۲ هزار و ۵۵۰ میلیارد ریال با اجرای یارانه آرد و نان
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: از زمان اجرای طرح هوشمندسازی و شناورسازی آرد و تخصیص یارانه به نانواها ۲۵۵ هزار کیسه آرد تامین و ۲هزار و ۵۵۰ میلیارد ریال صرفهجویی شده است.
یزدان یگانگی افزود: مصرف سرانه گندم در چهارمحال و بختیاری با جمعیت نزدیک به یک میلیون نفر، ۱۲۳ هزارتن در سال است.
وی درخصوص مراکز خرید گندم در چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: شمار مراکز خرید گندم از ۱۲ مرکز در سال ۱۴۰۱، به ۱۸ مرکز در سال ۱۴۰۳ و میزان خرید از ۲۶ به ۶۷ هزار تن افزایش یافته است.
یگانگی قیمت مناسب تعیین شده از طرف دولت، افزایش مراکز خرید و طرح جهش تولید در دیمزارها را از دیگر علتهای افزایش خرید تضمینی گندم در چهارمحال و بختیاری عنوان کرد.
وی در خصوص سرانه مصرف آرد یادآور شد: در استان سرانه مصرف آرد روستایی ۹.۷ کیلوگرم، شهری هفت کیلوگرم و عشایری بیش از ۱۲ کیلوگرم است.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی چهارمحال و بختیاری کارخانههای آرد استان را ۱۲ کارخانه اعلام کرد و گفت: از این شمار کارخانه آرد استان هشت کارخانه فعال با ۱۲۸ هزار تن ظرفیت ذخیرهسازی و چهار مرکز نیز غیرفعال است.
وی ادامه داد: تعداد ۸۸۷ نانوایی در سطح استان وجود دارد که عمده آنها نان تافتون پخت میکنند و مابقی در حال پخت نان لواش، بربری و سنگک است.
۱۴۹۷ تن سهمیه آرد عشایر چهارمحال و بختیاری
مدیرکل امور عشایر چهارمحال و بختیاری گفت: سهمیه آرد جامعه عشایری در این استان هزار و ۴۹۷ تن است که این میزان بین عشایر درون و برون کوچ توزیع میشود.
محمد محمودی افزود: هزار و ۲۰۰ تن آرد عشایری میان عشایر چهارمحال وبختیاری که در منطقه قشلاقی استان خوزستان هستند، توزیع میشود.
وی با اشاره به اینکه هر سال با آغاز فصل کوچ در مناطق قشلاقی حواله کل آرد به استان خوزستان انتقال داده میشود اضافه کرد: بیشتر آرد عشایری استان از طریق اتحادیه عشایری و بدون هزینه حمل در اختیار عشایر استان مستقر در خوزستان توزیع میشود.
وی بیان کرد: همچنین ۲۹۷ تن آرد نیز عشایر درون کوچ ساکن در مناطق ییلاقی چهارمحال و بختیاری از طریق ۴۱ عامل توزیع در شهرستانهای لردگان، خانمیرزا، فلارد و بخشی از شهرستان بروجن، کوهرنگ یا اردل تامین میشود.
محمودی با اشاره به گلایهمندی جامعه عشایری استان از میزان کم سهمیه آرد گفت: در زمان حاضر به ازای هر نفر ماهانه ۱۲ کیلوگرم آرد در اختیار عشایر استان قرار میگیرد.
وی ادامه داد: با توجه به جمعیت عشایر و میزان مصرف این میزان سهمیه جوابگوی نیاز یک خانوار عشایری نیست.
محمودی یادآور شد: هرچند بازنگری در سهمیه آرد عشایر در شورای عشایر به تصویب رسیده اما میطلبد این مساله به صورت کشوری پیگیری شود.
مدیرکل امور عشایر چهارمحال و بختیاری یادآور شد: خشکسالیهای چند سال اخیر و بارندگی دیرهنگام در استان خوزستان تنش آبی را برای عشایر استان به وجود آورده که تلاش شده این مشکل با اعزام تانکرهای آبرسان برطرف شود.
وی میزان ذخیره نهادهها و خوراک دام عشایر را ۲ هزار تن عنوان کرد و افزود: از ابتدای امسال تاکنون ۲ هزارو۵۰ تن نهاده دامی در قالب جو و خوراک دام میان عشایر استان توزیع شده است.
توزیع بیش از هشت هزار تن آرد از طریق تعاون روستایی
مدیر تعاون روستایی چهارمحال و بختیاری گفت: از ابتدای امسال تاکنون هشت هزار و ۷۵۰ کیسه آرد در مناطق سخت گذر استان از جمله موگویی و بازفت توزیع شده است.
محسن کریمی با اشاره به اینکه ۲ سال است که توزیع آرد در مناطق سخت گذر در دستور کار قرار گرفته است افزود: سال گذشته ۱۲هزار و ۵۰۰ کیسه آرد از طریق شبکه تعاون روستایی توزیع شده است.
وی اظهار داشت: از ابتدای امسال تاکنون ۳۶ هزار تن آرد در استان توزیع شده است.
مدیر تعاون روستایی چهارمحال و بختیاری گفت: امسال ۶۳۳ کیسه آرد خریداری شده و باید در مناطقی که نیاز به آرد دارد با توجه به انجام مکاتبه از طریق سازمان جهاد کشاورزی و بخشداریها حمل و توزیع شود.
معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: تا پایان آبان ماه ۷۴ هزار و ۸۷۴ تن آرد عشایری، روستایی و شهری در استان توزیع شده است.
بهروز میرزایی افزود: بسیاری از نانواها با وجود دورههای آموزشی شرایط پخت از جمله ساعات پخت، وزن چانه و سایر موارد را رعایت نمیکنند که این مساله منجر به کاهش سهمیه آرد و یارانه میشود.
گفتنی است چهارمحال و بختیاری دارای ۱۲ شهرستان با بیش از یک میلیون نفر جمعیت است و سرانه مصرف آرد در استان به ازای هر فرد هشت کیلوگرم در ماه است.