شناسهٔ خبر: 70311583 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

۱۷ روش سریع و خانگی برای پایین آوردن فشار خون

فشار خون بالا که معمولا با علائمی مانند سرگیجه یا ضعف همراه است، می‌توانید به دلایل مختلفی مانند ژنتیک یا سبک زندگی ناسالم ایجاد شود.

صاحب‌خبر -

اگر جزو افرادی هستید که از فشار خون بالا رنج می‌برند، یادگیری روش‌های پایین آوردن سریع فشار خون بالا در منزل، برایتان ضروری است. در ادامه، ۱۷ روش از این راه‌های درمان را بررسی می‌کنیم.

فشار خون بالا چیست؟

فشار خون بالا وضعیتی است که در آن، فشار خون بر دیواره رگ‌ها افزایش می‌یابد و می‌تواند به مرور زمان به قلب، رگ‌ها و اندام‌های حیاتی آسیب برساند. این بیماری می‌تواند به واسطه عواملی مانند ژنتیک، سبک زندگی ناسالم، کم‌تحرکی و استرس ایجاد شود.

همچنین، بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت یا مشکلات کلیوی نیز می‌توانند منجر به افزایش فشار خون شوند.

علائم فشار خون بالا

فشار خون بالا معمولاً بدون علائم رایج است؛ به همین دلیل به آن "قاتل خاموش" می‌گویند. با این حال برخی از علائم رایج این بیماری شامل موارد زیر می‌شود:

  • سردرد شدید صبح‌گاهی به خصوص در نواحی پشت سر
  • سرگیجه و عدم تعادل
  • تپش قلب و احساس ناراحتی در قفسه سینه
  • احساس خستگی و ضعف
  • احساس تنگی نفس
  • تاری دید یا دو بینی‌

بیشتر بخوانید: بیماری فشار خون بالا یا پرفشاری خون چیست؟

روش های سریع برای کاهش فشار خون در خانه

پایین آوردن سریع فشار خون بالا در منزل می‌توانند از بروز خطراتی مانند سکته مغزی و دیگر بیماری‌ها جلوگیری کند. این اقدام می‌تواند به کمک برخی از فعالیت‌های فیزیکی، مصرف خوراکی‌های گیاهی و قرص‌های تجویز شده توسط پزشک انجام شود که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم:

تنفس آرام و عمیق

تنفس آرام و عمیق با فعال کردن سیستم عصبی پاراسمپاتیک به کاهش فشار خون کمک می‌کند. این نوع تنفس ضربان قلب را کاهش داده و رگ‌های خونی را گشاد می‌کند، که در نتیجه فشار خون پایین می‌آید. هنگام تنفس عمیق، اکسیژن بیشتری وارد بدن می‌شود و دی‌اکسید کربن به طور موثرتری دفع می‌گردد، که باعث کاهش تنش و استرس می‌شود.

از آنجایی که استرس یکی از عوامل اصلی افزایش فشار خون است، کاهش آن می‌تواند اثر مستقیمی بر کاهش فشار خون داشته باشد. این تکنیک ساده و طبیعی، جریان خون را بهبود داده و عملکرد قلب را متعادل می‌کند.

مصرف آبلیمو

مصرف آب‌لیمو می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. زیرا لیمو سرشار از ویتامین C و آنتی‌اکسیدان‌هاست که سلامت رگ‌های خونی را بهبود می‌بخشد و از سفت شدن آن‌ها جلوگیری می‌کند. این ویژگی باعث بهبود جریان خون و کاهش فشار وارد بر دیواره رگ‌ها می‌شود. ضمنا آب‌لیمو به عنوان یک مدر طبیعی در تنظیم فشار خون نقش دارد.

شکلات تلخ

شکلات تلخ به دلیل بهره‌مندی از ترکیباتی به نام فلاونوئیدها به کاهش فشار خون کمک می‌کند. فلانوئیدها، آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که به گشاد شدن رگ‌های خونی و از این طریق، باعث بهبود جریان خون و کاهش فشار وارد بر دیواره رگ‌ها می‌شوند.

علاوه بر این، شکلات تلخ با درصد کافئین بالا می‌تواند به کاهش التهاب، بهبود عملکرد قلب و عروق و کاهش سطح استرس کمک کند.

۱۷ روش سریع و خانگی برای پایین آوردن فشار خون

دمنوش گل ساعتی

دمنوش گل ساعتی که با خواص آرام‌بخش و ضد استرس شناخته شده است، حاوی ترکیباتی مانند فلاونوئیدها و آلکالوئیدها است که به آرامش سیستم عصبی کمک می‌کنند. این دمنوش با کاهش استرس و اضطراب که از عوامل اصلی افزایش فشار خون هستند، در گشاد شدن رگ‌های خونی، بهبود جریان و در نهایت کاهش فشار وارد بر دیواره رگ‌ها نقش دارند.

ماساژ گرفتن

ماساژ گرفتن با کاهش تنش عضلانی و تحریک سیستم عصبی پاراسمپاتیک، به کاهش فشار خون کمک می‌کند. این فرآیند باعث آرامش بدن و کاهش سطح هورمون‌های استرس، مانند کورتیزول و آدرنالین، می‌شود که نقش مهمی در افزایش فشار خون دارند.

ماساژ همچنین جریان خون را بهبود می‌بخشد و به گشاد شدن رگ‌های خونی کمک می‌کند، که باعث کاهش مقاومت در برابر جریان خون و در نتیجه کاهش فشار خون می‌شود. تکنیک‌های خاصی مانند ماساژ سوئدی یا ماساژ نقاط فشاری می‌توانند در کاهش استرس و بهبود گردش خون مؤثرتر باشند.

علاوه بر این، ماساژ منظم می‌تواند ضربان قلب را کاهش داده و کیفیت خواب را بهبود بخشد، که هر دو عامل مهمی در تنظیم فشار خون هستند. برای افرادی که فشار خون بالا دارند، ماساژ یک روش طبیعی و مکمل درمانی مؤثر است، اما باید با مشورت پزشک انجام شود.

بیشتر بخوانید: ۷ توصیه‌ ساده برای کنترل فشار خون

چای ترش

چای ترش به دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی و برخی ترکیبات فعال به کاهش فشار خون کمک می‌کند. این ترکیبات باعث گشاد شدن رگ‌های خونی و بهبود جریان خون می‌شوند که فشار وارد بر دیواره رگ‌ها را کاهش می‌دهد. همچنین چای ترش به عنوان یک مدر طبیعی عمل می‌کند و به دفع سدیم اضافی از بدن کمک می‌کند، که یکی از عوامل اصلی فشار خون بالا است.

برای تهیه و مصرف چای ترش ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری گلبرگ خشک چای ترش را در آب جوش به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه دم کنید و سپس صاف کنید. این چای را می‌توان به صورت گرم یا سرد مصرف کرد. بهتر است روزانه یک یا دو فنجان نوشیده شود، اما در مصرف آن زیاده‌روی نکنید، زیرا ممکن است باعث افت بیش از حد فشار خون شود.

استفاده از طب سوزنی

طب سوزنی با تحریک نقاط خاصی از بدن به تنظیم عملکرد سیستم عصبی و بهبود جریان انرژی کمک می‌کند که می‌تواند در کاهش فشار خون ایفای نقش کند. در واقع این روش باعث فعال‌سازی سیستم عصبی پاراسمپاتیک می‌شود که کاهش ضربان قلب و گشاد شدن رگ‌های خونی را در پی دارد.

همچنین طب سوزنی سطح هورمون‌های استرس مانند کورتیزول و آدرنالین را کاهش می‌دهد که این امر نقش مهمی در کنترل فشار خون دارد.

۱۷ روش سریع و خانگی برای پایین آوردن فشار خون

دمنوش پونه کوهی

دمنوش پونه کوهی به دلیل خواص آرام‌بخش و ضد التهابی خود می‌تواند به کنترل فشار خون کمک کند. پونه گیاهی حاوی ترکیباتی مانند فلاونوئیدها است که به گشاد شدن رگ‌های خونی و بهبود گردش خون کمک می‌کنند. این گیاه همچنین به کاهش استرس و اضطراب که از عوامل افزایش فشار خون هستند کمک می‌کند.

مصرف منظم دمنوش پونه گیاهی می‌تواند اثرات مثبت بر کاهش فشار خون و بهبود عملکرد قلب و عروق داشته باشد. برای استفاده، یک قاشق چای‌خوری پونه خشک را در آب جوش دم کرده و روزانه ۱ تا ۲ فنجان از آن مصرف کنید.

بیشتر بخوانید: عواملی که باعث افزایش فشار خون می‌شوند

مصرف سرکه سیب

سرکه سیب به دلیل محتوای اسید استیک و ترکیبات معدنی مانند پتاسیم می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. اسید استیک موجود در سرکه سیب در تنظیم میزان سدیم و پتاسیم بدن نقش دارد.

علاوه بر این، سرکه سیب می‌تواند به بهبود جریان خون و کاهش التهاب در رگ‌ها کمک کند. برای استفاده، معمولاً توصیه می‌شود ۱ تا ۲ قاشق چای‌خوری سرکه سیب را در یک لیوان آب رقیق کرده و روزانه مصرف کنید.

قرص فشار خون

قرص‌های فشار خون معمولا با مکانسیم‌های مختلف موجب بهبود وضعیت فشار خون می‌شود. بنابراین هر کدام از این داروها متناسب با نیاز بدن شما می‌توانند موجب کاهش فشار خون شوند. به همین منظور باید این داروها را تحت نظر پزشک باید مصرف پزشک مصرف کنید تا عوارض جانبی آن‌ها به حداقل برسد.

دمنوش گیاه گل قاصدک

دمنوش گل قاصدک از به دلیل داشتن ترکیباتی مانند فلاونوئیدها، پتاسیم و آنتی‌اکسیدان‌ها به کاهش فشار خون کمک می‌کند. این گیاه خاصیت مدری دارد و بر همین اساس به کاهش حجم خون و در نتیجه کاهش فشار خون کمک می‌کند.

برای مصرف، معمولاً یک قاشق چای‌خوری گل قاصدک خشک را در آب جوش دم کرده و پس از ۵ تا ۱۰ دقیقه مصرف می‌کنند. این دمنوش می‌تواند به‌عنوان یک درمان طبیعی و مکمل برای کاهش فشار خون مفید باشد.

مصرف زردچوبه

زردچوبه به دلیل وجود برخی ترکیبات، خواص ضد التهابی و آنتی‌اکسیدانی دارد که این مواد باعث گشاد شدن رگ‌های خونی و بهبود جریان خون می‌شوند. همچنین، زردچوبه می‌تواند با کاهش سطح استرس و التهاب به کنترل فشار خون کمک کند.

۱۷ روش سریع و خانگی برای پایین آوردن فشار خون

چای زنجبیل

چای زنجبیل به دلیل خواص ضد التهابی و آنتی‌اکسیدانی خود می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. زنجبیل باعث گشاد شدن رگ‌های خونی و بهبود جریان خون می‌شود که این امر به کاهش فشار خون کمک می‌کند. همچنین، زنجبیل به کاهش سطح استرس و التهاب در بدن کمک کرده و از این طریق فشار خون را تنظیم می‌کند. علاوه بر این، مصرف زنجبیل می‌تواند به کاهش سطح کلسترول و بهبود سلامت قلب و عروق کمک کند. برای بهره‌مندی از این خواص، می‌توان چای زنجبیل را به صورت روزانه مصرف کرد.

دمنوش گیاه دم اسبی

دمنوش گیاه دم اسبی دارای ترکیبات آنتی‌اکسیدانی است که به بهبود سلامت رگ‌های خونی و کاهش التهاب کمک می‌کند. از طرفی، مدر بودن این گیاه در کنترل فشار خون تأثیر به سزایی دارد.

مصرف سیر ترشی

سیر ترشی به دلیل ترکیب سیر و سرکه می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. سیر حاوی آلیسین است که موجب گشاد شدن رگ‌های خونی و بهبود جریان خون می‌شود. همچنین، سرکه موجود در سیر ترشی به کاهش سطح سدیم و افزایش دفع آب اضافی از بدن کمک می‌کند. این ترکیبات به کاهش فشار خون و بهبود سلامت قلب و عروق کمک می‌کنند.

دمنوش سنبل‌الطیب

دمنوش سنبل‌الطیب از ریشه این گیاه تهیه می‌شود که خواص آرام‌بخش و ضد استرس دارد. برای تهیه دمنوش ۱ تا ۲ قاشق چای‌خوری ریشه خشک سنبل‌الطیب را در یک فنجان آب جوش ریخته و به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید. سپس آن را صاف کرده و مصرف کنید.

دمنوش سنبل‌الطیب با کاهش استرس و اضطراب که از عوامل اصلی افزایش فشار خون هستند، به تنظیم فشار خون کمک می‌کند. همچنین، سنبل‌الطیب با خواص آرام‌بخش خود، به بهبود خواب و کاهش تنش در بدن کمک کرده که در نهایت به کاهش فشار خون منجر می‌شود.

بیشتر بخوانید: خوردنی‌هایی که برای پایین آوردن فشار خون مفیدند

۱۷ روش سریع و خانگی برای پایین آوردن فشار خون

دمنوش اسطوخودوس

دمنوش اسطوخودوس به دلیل خواص آرام‌بخش و ضد اضطراب خود می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. این گیاه حاوی ترکیباتی است که موجب آرامش سیستم عصبی و کاهش استرس می‌شود. استرس یکی از عوامل اصلی افزایش فشار خون است، بنابراین کاهش آن به نوبه خود فشار خون را پایین می‌آورد.

برای تهیه دمنوش اسطوخودوس، به صورت روزانه یک قاشق چای‌خوری گل‌های خشک اسطوخودوس را در یک فنجان آب جوش ریخته و به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه آن را دم کنید. سپس آن را صاف کرده و میل کنید. این دمنوش را می‌توان روزانه مصرف کرد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

به طور کلی بهتر است در مواجه با علائم فشار خون بالا به پزشک مراجعه کرد و سپس، روش‌های پایین آوردن سریع فشار خون بالا در منزل را برای مواقع ضروری به کار برد. با این حال، اگر دچار علائم زیر هستید، حتما برای شروع روند درمان و کنترل فشار خون به پزشک مراجعه کنید:

  • اگر بدون دلیل و به صورت مستمر، فشار خونی بالاتر از ۱۴ دارید.
  • اگر علائمی مانند سردردهای شدید، تنگی نفس، تاری دید، خونریزی بینی یا درد قفسه سینه را تجربه می‌کنید.
  • اگر با وجود مصرف داروهای فشار خون، باز هم روند درمان به خوبی انجام نمی‌شود.

سخن آخر

ما در این مطلب به بررسی ۱۷ روش برای پایین آوردن سریع فشار خون بالا در منزل پرداختیم. یادگیری این روش‌ها به شما کمک می‌کند تا در مواقع حساس، علائم بیماری را کاهش دهید تا از خطرات احتمالی پیشگیری کنید. در نظر داشته باشید که علاوه بر این روش‌ها، مراجعه به پزشک می‌تواند بهترین راهکار برای کنترل بیماری فشار خون بالا محسوب شود.