به گزارش جامجمآنلاین به نقل از ایرنا، امیر دریادار حبیب الله سیاری معاون هماهنگکننده ارتش در نخستین همایش ملی فرماندهی و کنترل جنگ شناختی که روز دوشنبه در دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش برگزار شد، گفت: برگزاری این همایش نشانه پویایی و هوشیاری دانشگاه جنگ است.
وی جنگ آینده را جنگهای شناختی دانست و افزود: دشمنان با تسلط بر مغزها میخواهند یک ملتی و یک سرزمینی را تحت تسلط و استعمار خود داشته باشند و اگر بر مغزها تسلط پیدا کنند، بقیه اقدامات موثر واقع نمیشود.
معاون هماهنگکننده ارتش با بیان اینکه آینده پیش بینی پذیر نیست، اما میشود براساس دادهها برآوردهایی داشت، افزود: ما باید آمادگی داشته باشیم و خود را با طراحی سناریوهای مختلف برای اتفاقات پیش رو آمده کنیم. جنگ همیشه وجود داشته و دارد و اینطور نیست که دیگر مشکلات با مذاکره حل شود.
دریادار سیاری بیان اینکه استفاده از تجربیات گذشته برای ما بسیار ارزشمنده است، گفت: رهبر انقلاب میفرمایند که دفاع مقدس برای ما یک گنج است و از تجربیات دفاع مقدس باید استفاده کرد. سوال این است که آیا سلاحهایی که در دفاع مقدس داشتیم، درحال حاضر همانها فقط جوابگوی نیازهای فعلی است؟ آیا تغییری در سلاحهای امروز ایجاد نشده است، آیا سلاحها هوشمند نشدهاند، آیا سلاحهای جدیدی به بحث جنگ اضافه نشده است، آیا به روشهای دیگری به جنگ پرداخته نمیشود؟ بنابراین ما نمیتوانیم بر مبنای گذشته جواب آینده را بدهیم. باید از تجربیات بهرهبرد، اما برای آینده تلاش و کوشش جدیدی کرد.
وی اظهار کرد: بیتوجهی به تهدیدات حال و آینده و فناوریهای نوین قطعاً ما را دچار غافلگیری فناورانه میکند، دقت نکنیم دچار غافلگیری فناورانه و غافلگیری راهبردی میشویم.
معاون هماهنگ کننده ارتش افزود: اگر ملتی و کشوری دچار غافلگیری راهبردی شود، یعنی کلاً صحنه را واگذار کرده است، به این دلیل به بحثهای حوزههای برترساز و شالوده شکن در جنگهای حال و آینده باید توجه کرد.
دریادار سیاری رباتیک، هوش مصنوعی، لیزر، سایبر الکترونیک، امواج الکترومغناطیس و فناوریهای نو پدید را از جمله عرصههای فناورانه دانست و گفت: ما در نیروهای مسلح به عرصههای نوین توجه ویژهای داریم و بر آن تمرکز داریم.
وی گفت: برای برسی توان ارتش کشورها دو موضوع و مولفه فیزیکی و غیر فیزیکی را مورد بررسی قرار میدهیم تا متوجه شویم کدام نیرویهای مسلح بر دیگری برتری دارد.
معاون هماهنگکننده ارتش، جایگاه جنگ شناختی در بررسی توان نیروی مسلح را بسیار مهم دانست و با بیان اینکه افکار عمومی، رسانه، جنگ ترکیبی ابهامات، جنگ ترکیبی و اخلال در تصمیمگیری از مهمترین مولفههای جنگ های نوین است، گفت : در جنگ شناختی و جنگهای پسا مدرن تسلط بر افکار عمومی از اهمیت بالایی برخوردار است، البته جنگ نظامی و سخت وجود دارد اما در کنار آن جنگ شناختی هم وجود دارد، مانند آنچه امروز در سطح منطقه و جهان شاهد آن هستیم.
دریادار سیاری بیان این که در سالهای اخیر بحث جنگ شناختی، بخش بسیاری از نبردها را به خود اختصاص داد و از بعد فیزیکی آن کاست، افزود: البته افزایش جنگ شناختی به معنای آن نیست که جنگ فیزیکی و نظامی دیگر اهمیت ندارد. بلکه به این معناست که اگر دشمنی با جنگ شناختی به نتیجه مطلوب برسد از جنگ نظامی استفاده نمیکند.
وی تصریح کرد : نتیجه جنگ شناختی، جنگی است که به مرور زمان به نتیجه میرسد، به گونهای که آن را به عملکرد موریانه در تخریب سازههای چوبی تشبیه میکنند، در این جنگ دشمن با ابزار رسانه و افکار عمومی انسجام ملی و عظم و اراده ملی را تغییر میدهد، به گونهای که کشور هدف نمیداند از کجا خورده است. در این جنگ، تسلط بر افکار عمومی بسیار مهم است.
معاون هماهنگکننده ارتش گفت: از ویژگیهای جنگ شناختی، مشخص نبودن زمان جنگ، محیط جنگ ، ابزار جنگ و عوامل دشمن است به گونهای که عوامل آن جامعه به شکلی عمل میکنند که به نیروی دشمن تبدیل میشوند.
دریادار سیاری افزود: روش جنگ هم مشروعیت زدایی، اعتماد زدایی، ناامیدسازی و ناکارآمد نشان دادن ساختار حاکم بر کشور است . اگر دقت کنیم می بینیم که دشمن از این راهکارها علیه جامعه ما استفاده میکند. اینجاست که باید هوشیاری ما بیش از پیش افزایش یابد.
وی با بیان اینکه دشمن میخواهد باورها و عقاید و اعتقادات ما را تغییر دهد تا در مسیری حرکت کنیم که او میخواهد، اظهار کرد: جنگ شناختی کاری میکند که دیگر نیازی به جنگ نظامی نیست و دشمن با هزینه کمتر به اهداف خود میرسد.
معاون هماهنگ کننده ارتش افزود: دشمن با استفاده از جنگ شناختی، مردم یک جامعه را به معارضین ، مخالفین و معترضان تبدیل میکند. در این جایگاه است که ارتقای سطح آگاهی از اهمیت ویژهای برخوردار میشود.
دریادار سیاری با تاکید براینکه جذب و تربیت نیرو برای آینده و تربیت آن، متناسب با اهداف و آرمانهایی که داریم از اهمیت بسیار مهمی برخوردار است،گفت: اگر به این دو امر توجه نکنیم دچار غافلگیری راهبردی خواهیم شد .
∎