شناسهٔ خبر: 70272603 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی رونمایی شد

دستاورد جدید هسته‌ای در خدمت سلامت مردم

متخصصان سازمان انرژی اتمی ایران با رویکرد حل مسئله مشغول فعالیت هستند و برای پیشرفت و پیشبرد فناوری هسته‌ای تلاش می‌کنند تا نتیجه فناوری‌های نوین در زندگی مردم، جامعه و اقتصاد ملی ملموس و محسوس باشد

صاحب‌خبر -
جوان آنلاین:‌طی مراسمی با حضور معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی از مولد تمام بومی فرکانس رادیویی توان بالا مبتنی بر لامپ مگنترون باند s رونمایی شد. این محصول دستاورد‌های حوزه کاربرد پرتو‌ها محسوب می‌شود و کاملاً بومی است که در شتابگر‌های خطی مورد استفاده قرار می‌گیرد. 
محمد اسلامی روز گذشته در آیین رونمایی از مولد تمام بومی فرکانس رادیویی توان بالا مبتنی بر لامپ مگنترون باند s در بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی پژوهش، فناوری و فن‌بازار گفت: متخصصان سازمان انرژی اتمی ایران با رویکرد حل مسئله مشغول فعالیت هستند و برای پیشرفت و پیشبرد فناوری هسته‌ای تلاش می‌کنند تا نتیجه فناوری‌های نوین در زندگی مردم، جامعه و اقتصاد ملی ملموس و محسوس باشد. 
اسلامی اضافه کرد: سامانه‌ای که از آن رونمایی شد، یکی از اجزای اصلی و تعیین کننده شتاب‌دهنده‌های ذرات محسوب می‌شود و در صنایع مختلف و عرصه‌های گوناگون کشور به آن نیاز مبرم داریم. رویکرد سازمان انرژی اتمی ایران مبتنی بر «نوآوری باز» است و این روند سبب شده زنجیره هماهنگی و همکاری میان شرکت‌های دانش‌بنیان و دانشگاه‌ها را تقویت کنیم و با تعریف مسئله و تعیین شرایط مناسب، به تحقیقات کاربردی شتاب دهیم. اسلامی تصریح کرد: این جریان تداوم خواهد داشت و پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای با مشارکت دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان به‌صورت مستمر در این مسیر حرکت می‌کند و به یاری پروردگار متعال تأثیرات خود را در این راه روزافزون خواهد کرد. 
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: همچنین در غرفه پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای در این نمایشگاه شاهد اقدامات و تلاش‌های فراوان همکارانمان در حوزه مسائل مهم و نیاز‌های مبرم کشور نظیر بخش‌های سلامت و امنیت غذایی هستیم. وی افزود: اهمیت این موضوع در جایی است که باید در حوزه‌های حفاظت از آب و خاک، مقاوم بودن گونه‌های گیاهی به شرایط مختلف زیست محیطی، بازدهی و افزایش بهره‌وری از فناوری هسته‌ای به‌ویژه پرتودهی محصولات کشاورزی استفاده شود. وی ادامه داد: با تلاش متخصصان این پژوهشگاه بازدهی محصولاتی نظیر پنبه و برنج افزایش یافته، در مقابل مصرف آب برای تولید این محصولات کاهش یافته و در کنار آن مقاومت محصولات در برابر شرایط گوناگون محیطی بالا رفته است. رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به اینکه این موارد موجب تقویت اقتصاد کشاورزی می‌شود، گفت: این موضوع نشان دهنده حرکت حوزه کشاورزی به‌سمت دانش‌بنیان شدن و ایجاد مزیت رقابتی است که علاوه بر قرار دادن کشور در مسیر خودکفایی، سهم ما را در بازار‌های صادراتی افزایش می‌دهد. اسلامی عنوان کرد: همچنین دستاورد‌های پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای با کمک دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی پس از طی مراحل گوناگون و به نتیجه رسیدن، در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد. 
 
 توزیع ۶۹ محصول رادیودارویی
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در ادامه با اشاره دستاورد‌های صنعت هسته‌ای در حوزه رادیودارو‌ها گفت: اکنون سازمان انرژی اتمی ایران ۶۹ محصول رادیودارویی را در بیمارستان‌ها و مراکز پرتو پزشکی توزیع می‌کند. وی با تأکید بر اهمیت تحقیقات رادیودارویی در کشور توضیح داد: ۲۰ رادیودارو را در سازمان انرژی اتمی ایران در دست تحقیقات داریم که تعداد فراوانی از این دارو‌ها از فاز تحقیقاتی عبور کرده و وارد فاز بالینی شده است که پس از طی کردن مراحل فاز بالینی به محصول قابل عرضه تبدیل می‌شود و سبد عرضه سازمان را به میزان ۳۰ درصد در حجم افزایش می‌دهد. معاون رئیس‌جمهور تصریح کرد: عمده رادیودارو‌هایی که در حال حاضر روی آنها کار می‌شود متعلق به بخش درمان بوده و سعی شده این نوع از رادیودارو‌ها مؤثر باشد تا بدون آسیب‌رسانی به سایر سلول‌ها، بدن روند درمان را طی کند. 
 
 خودکفایی در ساخت محصول پرکاربرد
معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای سازمان انرژی اتمی گفت: مولد فرکانس رادیویی توان بالا مبتنی بر لامپ مگنترون باند s از دستاورد‌های حوزه کاربرد پرتو‌ها محسوب می‌شود و محصولی کاملاً بومی است که در شتابگر‌های خطی مورد استفاده قرار می‌گیرد. علی سامانی درباره ساخت مولد تمام بومی فرکانس رادیویی توان بالا مبتنی بر لامپ مگنترون باند s گفت: شتابگر‌های خطی الکترون جزو پرکاربردترین شتاب‌دهنده‌های ذرات محسوب می‌شوند و برای رادیوتراپی و پرتودرمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ همچنین این شتابگر‌ها در سیستم‌های تصویربرداری سامانه‌های گمرکی و صنایع مختلف کاربرد دارند. 
سامانی عنوان کرد: شتابگر‌های ذرات دارای دو بخش بسیار مهم هستند که شامل تیوب شتابدهی و مولد فرکانس است که قسمت مولد فرکانس اکنون در کشور بومی‌سازی شده و در شتاب‌دهنده‌های ذرات موجود در کشور می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. مولد در شتاب‌دهنده‌ها جزو موارد مصرفی است که تا پیش از این از چین و انگلستان وارد می‌شد. وی خاطرنشان کرد: با تولید «مولد تمام بومی فرکانس رادیویی توان بالا مبتنی بر لامپ مگنترون باند s» کشور از واردات این محصول بی‌نیاز می‌شود. سامانی گفت: قیمت این محصول به نسبت نمونه خارجی و وارداتی آن بسیار کمتر بوده و برای کشور به‌صرفه‌تر است و با تجاری‌سازی در اختیار صنایع گوناگون قرار خواهد گرفت. 
 
 مانعی برای نظارت‌های آژانس ایجاد نمی‌کنیم
 محمد اسلامی، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در حاشیه بازدید از نمایشگاه دستاورد‌های هسته‌ای و در واکنش به توافق اخیر ایران و آژانس در حوزه نظارت گفت: شما وقتی فعالیت هسته‌ای انجام می‌دهید و در حوزه‌ای که با مواد هسته‌ای سروکار دارید، به طور طبیعی مقیاس سطح نظارت را هم تغییر می‌دهد و این یک امر طبیعی است. افزایش ظرفیت دادیم و طبیعی است که باید تعداد بازرسی‌ها هم افزایش پیدا کند. وی در ادامه گفت: ما طبق چارچوب آژانس فعالیت می‌کنیم و آژانس بر فعالیت ایران نظارت دارد. طبیعی است وقتی که مثلاً سه واحد شما می‌شود پنج واحد، نظارت هم به همان نسبت افزایش پیدا می‌کند. 
معاون رئیس‌جمهور افزود: این بحث‌هایی که ایجاد می‌شود و تحریفاتی علیه ما انجام می‌شود، اینها نشئت گرفته از رژیم صهیونیستی است که سال‌هاست علیه ما و فعالیت هسته‌ای ایران تبلیغ می‌کند. اینها به دنبال تحریک دنیا علیه ما هستند. ما در اسفند ۱۴۰۱ با دبیرکل آژانس بیانیه تهران را منتشر کردیم، در آن بیانیه به صراحت آمد که رابطه ایران و آژانس در چارچوب پادمان و ان‌پی‌تی است. ما با آژانس درباره دو مکان باقی مانده تعامل خواهیم کرد تا پرونده‌ها بسته شود. موارد ادعایی ساخته و پرداخته رژیم صهیونیستی است و از این نوع حرکت و پرونده سازی‌ها لذت می‌برد، چون همه دنیا را مشغول کرده تا بتواند بهانه‌های خودش را علیه ایران ادامه دهد. 
وی ادامه داد: ما در بند سوم بیانیه اسفند توافق کردیم طرفین بنشینند و یک مودالیتی استخراج کنند و این کار را انجام دادیم. رفت و آمد‌هایی که صورت می‌گیرد در همان چارچوب مودالیتی است. رئیس سازمان امرژی اتمی در پایان خاطرنشان کرد: امروز آژانس همواره برای نظارت خودش در چارچوب پادمان و ان‌پی‌تی دسترسی داشته و ما مانعی برای آن ایجاد نکردیم و نمی‌کنیم. ما در چارچوب پادمان عمل می‌کنیم و آژانس هم طبق ضوابط عمل می‌کند.