به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از روابط عمومی اداره کل بهزیستی استان کرمان، این جشنواره به همت سازمان بهزیستی کشور، اداره کل بهزیستی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان برگزار شد.
آثار گروههای شرکت کننده از استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی و یزد در سالنهای تئاتر شهر، پلاتو صنعتی، پلاتو علی معلم و سالن رودکی به روی صحنه رفت.
ضرورت حمایت از هنرمندان دارای معلولیت
مدیرکل بهزیستی استان کرمان در مراسم اختتامیه جشنواره تئاتر معلولان منطقه کویر، از برنامههای متنوع سازمان بهزیستی برای حمایت از هنرمندان دارای معلولیت و توسعه هنر درمانی خبر داد و گفت: هنر درمانی در بهزیستی جدی گرفته شده است.
علیرضا وحیدزاده افزود: این جشنواره از شهریورماه و با واگذاری میزبانی به استان کرمان شروع شد، پنجم شهریور فراخوانی منتشر کردیم و تا پایان ماه، ۹۶ اثر به دبیرخانه ارسال شد که پس از بازخوانی توسط هیات داوران، ۷۶ اثر به مرحله بعد راه یافت و از میان این آثار، ۱۶ اثر به مرحله نهایی و نمایش عمومی راه پیدا کرد و امروز از نمایشهای برتر تقدیر خواهد شد.
وی با قدردانی از تمامی افرادی که در برگزاری این جشنواره نقش داشتند اظهار کرد: بخش دولتی، غیر دولتی و افراد دارای معلولیت تلاشهای بسیاری کردند تا این رویداد به نتیجه برسد و این گونه برنامهها میتواند مسیرهای تازهای ایجاد کرده و آیندهای روشنتر برای افراد دارای معلولیت رقم بزنند.
مدیرکل بهزیستی استان کرمان با اشاره به برنامههای توانبخشی هنری سازمان بهزیستی گفت: تاکنون هزار و ۶۱۰ مرکز توانبخشی هنری در کشور راهاندازی شده که به ۶۰ هزار توانخواه خدمات هنر درمانی ارائه دادهاند همچنین سه هزار و ۵۰۰ مربی در زمینه هنر و نمایش آموزش دیدهاند و در کنار این اقدامات ۱۳۰ پایگاه ثابت و سیار هنر در ۱۵ استان محروم کشور فعال شده است.
وی بیان کرد: اولین پلاتوی نمایشی ویژه افراد دارای معلولیت در استان کهگیلویه و بویراحمد راهاندازی شد و ما نیز در کرمان به چنین ظرفیتی نیاز داریم؛ راهاندازی خانههای هنر و افزایش ۳۰ درصدی اعتبارات هنردرمانی از برنامههای سازمان برای توسعه فعالیتها در مناطق روستایی و شهری است.
وحیدزاده با اشاره به تغییر رویکردهای سازمان بهزیستی ادامه داد: سازمان طی دهه گذشته به سمت موضوعاتی رفته که زمانی دستنیافتنی به نظر میرسید. ما در تلاشیم با برگزاری نمایشگاههای کشوری و جشنوارههای هنری، استعدادهای هنرمندان دارای معلولیت را در سطح ملی و بینالمللی به نمایش بگذاریم.
وی گفت: معلولیت تنها زمانی میتواند محدودیت باشد که ما موانع را برطرف نکنیم. اگر انتخابهای متعددی برای افراد دارای معلولیت فراهم شود، آنان هرگز معلولیت را به عنوان محدودیت احساس نخواهند کرد.
نقش هنر در توانمندسازی و اجتماعی کردن معلولان
سپس مسئول گروه هنر سازمان بهزیستی کشور گفت: این جشنواره یکی از برنامههایی است که دفتر ما طراحی کرده است و هر سال در ۶ منطقه برگزار میشود.
فاطمه فخری افزود: کویر یکی از این مناطق است که اکنون در حال اجراست، چند منطقه جشنوارههای خود را به پایان رساندهاند و پس از این، خلیج فارس برگزار خواهد شد.
وی بیان کرد: جشنواره کویر نه تنها یک رویداد توانبخشی است بلکه فضایی دوستانه و سرشار از نوعدوستی را ایجاد میکند.
مسئول گروه هنر سازمان بهزیستی افزود: در این جشنواره، شرکتکنندگان به جای رقابت در کنار یکدیگر مانند دوستان همکاری میکنند و این فضای دوستانه حس خاصی دارد و دیدن تلاش و استعداد این افراد لذتبخش است.
وی گفت: حضور افراد دارای معلولیت در فعالیتهای هنری، نگاه جامعه را نسبت به این قشر تغییر میدهد؛ هنر میتواند ابزار توانمندسازی و اجتماعی کردن این افراد باشد و ما در برنامههای خود تلاش میکنیم افراد دارای معلولیت را به هنر تشویق کنیم و مربیان را برای استفاده صحیح از ابزار هنر آموزش دهیم.
فخری ادامه داد: ما در مراکز توانبخشی، برنامههایی برای توسعه فعالیتهای هنری داریم که شامل حدود ۶۰ هزار فرد دارای معلولیت میشود، این افراد به صورت روزانه یا شبانه از خدمات اتاقهای هنر بهرهمند میشوند و در این اتاقها، مربیان آموزش میبینند تا بدانند چگونه هنر را در توانبخشی افراد دارای معلولیت به کار ببرند.
مسئول گروه هنر سازمان بهزیستی کشور گفت: به عنوان مثال، ما به مربیان یاد میدهیم که از نمایشهای حرکتمحور به جای مونولوگهای (تک گویی) طولانی استفاده کنند تا با ظرفیت این افراد هماهنگ باشد.
وی اضافه کرد: این برنامهها فقط به شهرها محدود نمیشود و ۱۳۰ پایگاه روستایی داریم که خدمات هنری به افراد دارای معلولیت ارائه میدهند. در این پایگاهها، تسهیلگرانی که آموزش دیدهاند به روستاهای دوردست میروند و در محل زندگی این افراد، خدمات هنری را به آنان ارائه میدهند.
فخری با اشاره به اینکه تورهای هنری برگزار میکنیم که شامل اجراهای نمایشی در شهرهای مختلف است گفت: این تورها ابتدا در استان آن فرد آغاز شده سپس به استانهای دیگر گسترش مییابد. برای این تورها، ما امکانات اقامتی و حملونقل را فراهم کرده و با ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی استانهای میزبان همکاری میکنیم تا فضای مناسب برای اجرا فراهم شود.
ضرورت ایجاد سالن های مناسب
همچنین ولی شالی، عضو هیات داوران ششمین جشنواره تئاتر افراد دارای معلولیت (کویر) در این مراسم بیانیه هیات داوران را قرائت کرد.
وی گفت: بسیاری از سالنهای تئاتر کشور برای افراد دارای معلولیت مناسب نیست و حتی در انتخاب سالنهای این جشنواره نیز مشکلاتی وجود داشت.
شالی افزود: تمامی سالنهای نمایش باید به گونهای طراحی شوند که برای افراد دارای معلولیت قابل دسترسی باشند و نباید مجوز ساخت هیچ مجموعهای بدون رعایت این اصول صادر شود.
وی با اشاره به اهمیت استمرار اجرای آثار نمایشی برای افراد دارای معلولیت افزود: این نمایشها نباید محدود به جشنوارهها باشند بلکه مردم باید به دیدن آثار هنری ویژه معلولان عادت و از این هنرمندان حمایت کنند. استمرار اجراهای عمومی برای شناساندن این هنر به جامعه بسیار ضروری است.
وی گفت: آموزش مربیان و هنرمندان تئاتر از جمله برگزاری دورههای نمایشنامهنویسی و کارگردانی برای ارتقای کیفیت آثار ضروری است همچنین باید از حضور کارگردانان سودجو و فرصتطلب در این عرصه جلوگیری شود، زیرا تئاتر افراد دارای معلولیت یک فرصت ارزشمند برای رشد هنری این قشر است.
عضو هیات داوران ششمین جشنواره تئاتر افراد دارای معلولیت در کرمان با اشاره به رویکرد درمانی در این نوع تئاتر اظهار کرد: آثاری با رویکرد درمانی برای گروههای خاص مانند افراد دارای اوتیسم، مشکلات جسمی-حرکتی، نابینایان و ناشنوایان باید در اولویت قرار گیرد و توجه به گونههای اجرایی جدید مانند تولید نمایشهای رادیویی و قصهگویی برای نابینایان میتواند به غنای این حوزه کمک کند.
در پایان نیز برگزیدگان این جشنواره در بخشهای مختلف معرفی و تجلیل شدند.