تعرفه گذاری در حوزه برق، گاز و... یکی از اساسی ترین و چالش برانگیزترین اقداماتی است که دولت باید انجام دهد. به زعم کارشناسان، در این زمینه باید طوری عمل کنیم که از یک طرف از مصارف غیرضرور جلوگیری شود و از طرف دیگر، حمایت از اقشار ضعیف به عمل بیاید و اعمال فشار اضافی بر آنها نداشته باشیم.
دولت در لایحه بودجه پیشنهاد داده است که تعرفه برق برای تمامی پلکانها به صورت برابر به میزان ۳۸ درصد افزایش پیدا کند. به زعم بسیاری از کارشناسان و نمایندگان مجلس، این روش در تعارض با روش تعرفه گذاری پلکانی است.
طی دو سال گذشته از روش تعرفه گذاری پلکانی در حوزه برق و گاز استفاده شد. در همین ارتباط، بندی در لایحه بودجه سنواتی سالهای گذشته داشتیم مبنی بر اینکه تعرفه گاز و برق مصرفی خانوارها به صورت پلکانی تعیین شود. از اجرای این روش، نتایج خوبی به دست آمد.
به زعم کارشناسان، پیشنهاد دولت در زمینه تعرفه برق مبنی بر این که افزایش تعرفه را برای تمامی پلکانها به صورت برابر داشته باشیم، در تعارض با نتایج مثبتی است که از طرح تعرفه گذاری پلکانی به دست آوردهایم. به زعم این افراد، اگر قرار است افزایش تعرفه را داشته باشیم، باید به صورت پلکانی باشد.
واقعیت این است که دولت وظیفه ای برای اعطای یارانه برای مصارف غیر ضرور پلکان های پرمصرف ندارد، باید تعرفه گذاری به نحوی باشد که پرمصرفها قیمت غیریارانه ای را بپردازند و پلکان های ابتدایی و خوش مصرف از بخشودگی و یارانه بهره ببرند.
بالا بردن سطح قیمتها به صورت برابر برای تمامی پلکانها راهکار درستی نیست
نظرات فتح الله توسلی، نماینده بهار و کبودرآهنگ در مجلس را در ادامه در خصوص لزوم اجرای طرح تعرفه گذاری پلکانی در حوزه برق می خوانید.
توسلی در ارتباط با پیشنهاد دولت مبنی بر این که تعرفه برق به صورت برابر برای همه پلکانها به میزان ۳۸ درصد افزایش پیدا کند، تصریح کرد: در این ارتباط، نظر کارشناسان که میگویند تعرفهها باید به صورت پلکانی افزایش پیدا کند، درست است. بالا بردن سطح قیمتها به صورت برابر برای تمامی پلکانها راهکار درستی نیست.
وی ادامه داد: در کشورهای پیشرفته که برای انرژی ارزش قائلاند، طریقه مصرف اصلاً مثل ما نیست. در کشور ما استفاده از لوسترهای بزرگ و دیگر وسایل برقی پرمصرف به امری عادی تبدیل شده است. این رویه درستی نیست.
این نماینده مجلس گفت: در کشورهای پیشرفته، قانونگذار درجه حرارت استاندارد را برای محیط تعیین کرده است و افراد حق ندارند، بیشتر از این میزان محل کار یا زندگیشان را گرم کنند و به هدررفت انرژی دامن بزنند.
توسلی گفت: در کشورهایی که انرژی بسیار گران است، افراد برای این که خودشان را گرم کنند، اولین گزینه به سمت بالا بردن درجه حرارت محیط نمیروند، بلکه لباس بیشتری میپوشند.
مردم عادی نباید هزینه ایجاد زیرساخت های انرژی را با افزایش تعرفه برق بدهند
وی ادامه داد: موضوع مدیریت مصرف انرژی در سطح کلان هم در کشورهای پیشرفته مدنظر است. به این دلیل که مشکل انرژی در این کشورها وجود دارد، تولیداتی که نیاز به انرژی زیادی دارد را به خارج از کشور انتقال دادهاند.
این نماینده مجلس گفت: در کشور ما نیز باید نسبت به مصرف انرژی حساسیت ایجاد کنیم. از طرف دیگر، درست نیست که هزینه انرژی را تماماً روی دوش مردم عادی قرار دهیم.
توسلی گفت: به طور مثال، اگر قرار است دولت به ایجاد زیرساختها در حوزه انرژی بپردازد و نیروگاه بزند، نباید هزینهاش را از مردم عادی و به صورت افزایش تعرفه برق دریافت کنیم.
وی ادامه داد: فرهنگسازی در زمینه استفاده صحیح از انرژی اهمیت بالایی دارد. از طرف دیگر، اگر قرار است افزایش تعرفه برق را داشته باشیم، باید به صورت پلکانی باشد و پلکانهای پرمصرف بهای واقعی برق را بپردازند.
این نماینده مجلس گفت: این یک اصل است که مشترکانی که در چارچوب الگو از انرژی استفاده میکنند، با قیمت یارانهای و پایین انرژی را در اختیار داشته باشند. اما کسانی که پرمصرف هستند، هزینه واقعی برق را پرداخت کنند.
مسفران نباید با کسانی که در چارچوب الگو از برق استفاده می کنند یکسان باشند
توسلی گفت: افرادی که مسفرانه از انرژی استفاده میکنند نباید با کسانی که استفاده معمول در چارچوب الگو از برق دارند، یکسان باشند. باید تعرفهگذاری به نحوی باشد که خوشمصرفها تشویق شوند. افزایش تصاعدی قیمت برق را باید برای مشترکان خاصی که پرمصرف هستند، داشته باشیم.
وی ادامه داد: روش تعرفهگذاری پلکانی که شرکت ملی گاز برای تعیین تعرفه گاز مصرفی بخش خانگی به کار گرفته است، قدرت بازدارندگی خواهد داشت. این که پلکانهای پرمصرف ۱۱ و ۱۲ افزایش قیمت داشتهاند، منطقی به نظر میرسد.
این نماینده مجلس گفت: در نظر گرفتن الگوی بهینه برای مصرف برق و گاز و بالا بردن قیمتها به صورت تصاعدی در پلکانهای پرمصرف بسیار کمککننده است. شرکت ملی گاز با افزایش ۱۰۰ درصدی تعرفه مشترکان پرمصرف، اقدامی مناسب در جهت سیگنال قیمتی به مشترکان با مصرف غیربهینه داده است که همین موضوع موجب کاهش مصرف گاز در این بخش خواهد شد.
توسلی گفت: شرکت ملی گاز باید به بررسی نتایج تعرفهگذاری پلکانی که الان داشته است، بپردازد. در ادامه باید این افزایش قیمت به پلکانهای پایینتر که اضافه مصرف خارج از الگو داشتهاند، تعمیم داده شود.