هما میرزایی – جهان صنعت نیوز : نمایشگاه توانمندی بخش صنعت و معدن در تهران آغاز به کار کرده است. مسعود پزشکیان به همراه محمد اتابک، وزیر صمت و محسن حاجی میرزایی رئیس دفتر رئیسجمهور از این نمایشگاه بازدید کرده و پای صحبت صنعتگران در خصوص مسائلی همچون ناترازی انواع انرژی و تاثیر آن بر صنعت، کمبود منابع تامین مالی صنایع و مشکلات صادراتی نشستند.
مهمترین معضلی که طی این دیدارها از سوی صنعتگران مطرح شد، ناترازی برق و گاز بود که شهرکهای صنعتی را با انواع چالشها از جمله تعطیلی اجباری و آسیب به دستگاهها مواجه کرده است.
رئیسجمهور در حاشیه این نمایشگاه اظهار داشت: رفع ناترازیها در رابطه با سوخت و انرژی و خوراک پتروشیمیها و تحقق و رسیدن به رشد اقتصادی ۸ درصدی از اولویتهای دولت است و در این رابطه با دانشگاهیان جلسات زیادی داشتهایم.
وی همچنین افزود: مصارف ما در ادارات و صنعت و منازل غیر استاندارد است و باعث کاهش بهره روی است. ما سه برابر میانگین دنیا سوخت مصرف میکنیم. برای تحقق رشد ۸ درصدی باید تولیدکنندگان و صاحبان صنایع و بخش خصوصی و مردم کمک کنند و ما هم در نوع نگاه و سیاستها تجدید نظر کنیم.
مهمترین مخزن گازی ایران، در حال حاضر میدان گازی پارس جنوبی است که تامین حدود ۷۴ درصد گاز کشور را بر عهده دارد. بر اساس آمارهای رسمی ارائه شده توسط معاون وزیر نفت ناترازی گاز در فصول سرد سال ۱۴۰۳ در حدود۲۵۰ الی ۳۰۰ میلیون متر مکعب خواهد بود. وی درباره وابستگی کشور به منابع گازی نیز میگوید: ۷۲ درصد تأمین انرژی کشور وابسته به گاز است. وی همچنین گفته است: در حال حاضر ۵۱ درصد گاز تولیدی کشور در بخش خانگی، تجاری، حمل و نقل و صنایع جز مصرف میشود که سهم این بخشها در زمستان تا ۸۵ درصد هم میرسد؛ یعنی وقتی در روزهای سرد زمستان تولید و توزیع گاز کشور به ۸۵۰ میلیون مترمکعب در روز رسید، مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری، حملو نقل و صنایع خرد تا ۷۰۰ میلیون مترمکعب هم میرسد و بقیه گاز را به سایر مصارف از جمله صنایع عمده شامل سیمان، پتروشیمی، فولاد، مس، آلومینیوم و نیروگاهها تحویل میدهیم.
خاموشیهای پی در پی و تعطیلی چند روزه شهرکهای صنعتی به دلیل عدم تامین برق و گاز باعث کاهش شدید راندمان صنایع بزرگ و بالادستی همچون پتروشیمی، فولاد و صنایع ساختمانی مانند سیمان و در نتیجه افزایش هزینه و قیمت نهایی کالاهای پایین دستی شده است. فعالین بخش خصوص همواره از توانایی خود برای بهرهبرداری از مخازن انرژی تاکید کردهاند و برای ورود به این عرصه اعلام آمادگی کردهاند. به گفته این افراد، سرمایهگذاری بخش خصوصی به خصوص در پروژههای کوچکتر میتواند منابع انرژی را افزایش دهد. زیرا دولت تمایلی به سرمایهگذاریهای کلان در این پروژهها ندارد. مشارکت بخش خصوصی و صاحبان صنایع در تامین برق و گاز مصرفی خود، میتواند بار ناترازی را تا حدودی سبک کرده و از وارد آمدن خسارات بیشتر به واحدهای صنعتی جلوگیری کند.
کشورهای توسعه یافته توانستهاند با به کارگیری سیستمهای هوشمند مدیریت انرژی که بر پایه هوش مصنوعی و اینترنت اشیا کار میکنند، مصرف انرژی را تا بیش از ۳۰ درصد کاهش دهند. بهینه سازی مصرف انرژی و پیشبینی و زمانبندی مصرف از طریق دادهخوانی از مهمترین کارکردهای این فناوریهای دانشبنیان است. ایران به دلیل تحریمهای خارجی و سومدیریت داخلی از تکنولوژیهای روز دنیا عقب مانده و با تکیه بر زیرساختهای فرسوده و تجهیزات قدیمی و پر مصرف نمیتواند پابه پای سایر رقبا جلو رفته و با ارزآوری به توسعه اقتصادی کمک کند.
در شرایطی که صنایع مختلف در ایران به دلیل تحریمها در حال از دست دادن جایگاه خود در بازارهای جهانی و تقدیم آن به رقبای منطقهای هستند، فرسودگی زیرساختهای انرژی و عدم توجه به بهینهسازی انرژی باعث سختتر شدن شرایط کار صنایع شدهاند. در بعد داخلی، کاهش تولید، تعدیل نیرو و عدم جذب سرمایه و در بعد خارجی باختن بازارها به رقبای توانمندتر تبدیل به بزرگترین بحران برای صنایع مختلف در کشور شدهاند. کاهش تولید صنایع که به افزایش قیمت و کاهش تقاضای داخلی و همچنین کاهش صادرات منجر میشود، سالانه هزاران میلیارد تومان به اقتصاد کشور خسارت زده و در صورت ادامه این وضعیت بحران ناترازی انرژی به ابربحران تبدیل خواهد شد.
∎