شناسهٔ خبر: 70232820 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

حجت‌الاسلام مهدی شجاع: مقوله آموزش دعاخوانی جدی‌ گرفته شود

داور بخش نغمات دینی چهل و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن گفت: در میان رشته‌های موجود در این بخش، دعاخوانان اجرای ضعیف‌تری داشتند و باید کار بیشتری در امر آموزش آنها صورت گیرد، مقوله‌ای که تاکنون به فراموشی سپرده شده است.

صاحب‌خبر -

حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی شجاع؛ داور آداب، اصول و شرایط اجرای بخش نغمات دینی چهل وهفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم گفت: در بخش نغمات دینی شاهد اجراهای خوب و چشمگیری بودیم که نشان از آن دارد که فعالان این عرصه در این زمینه با جدیت کار می‌کنند.

وی ادامه داد: در رشته‌های دعاخوانی، اذان و جمع‌خوانی شاهد بروز استعدادهای خوبی هستیم به ویژه در جمع‌خوانی و خوشبختانه ۵۰ درصد نمرات را نیز اختصاص به همخوانی قرآن داده‌اند و بعضی از گروه‌ها از آنجا که از وجود قاریان حاذق بهره می‌برند، در نتیجه کارهای بهتری نیز ارائه می‌دهند، ولی برخی دیگر باید در این زمینه فعالیت مضاعفی داشته باشند تا نقاط ضعف خود را رفع کنند.

این کارشناس قرآنی تصریح کرد: متأسفانه هنوز در دعاخوانی با ضعف‌های فاحشی روبه‌رو هستیم و این حوزه مغفول مانده است. سازمان اوقاف با برگزاری این مسابقات این بار را برداشته، اما این رویداد آخر کار است و پیش از این باید بخش‌های دینی و فرهنگی در این مسئله ورود کرده و آموزش دهند.

شجاع گفت: در زمینه نغمات صداهای خوبی داریم و عقبه مطلوبی را نیز در اختیار داریم؛ دعاخوانان مطرحی در طی سالیان متمادی آثاری را تولید کرده‌اند که همچنان نسل‌های گوناگون ما با آنها خاطره دارند، اما وقتی رویدادی همچون این مسابقه برگزار می‌شود، تازه متوجه می شویم که برون‌داد این قضیه به قدر این پیشینه نیست.

این حافظ کل قرآن تأکید کرد: در این دوره  از مسابقات حضور دعاخوانان مستعد و جوانی را شاهد هستیم، اما این کافی نیست و باید پیش از این، حوزه آموزش و تربیت دعاخوانان را بیش از آن چیزی که شاهدش هستیم، تقویت کنیم. همچنان در زمینه تمرین و ممارست مستمر دعاخوانان کاری اصولی روی نداده است.

شجاع ادامه داد: سال گذشته جمله‌ای را عنوان کردم که امسال هم مجدد آن را  تکرار می‌کنم و آن اینکه باید قرآن‌خوانان به سمت دعاخوانی سوق پیدا کنند، چرا که بین دعا و قرآن وجه اشتراک زیاد است؛ ما در قرآن موسیقی داریم و در دعا هم داریم، در آنجا فهم معنا وجود دارد، اینجا هم هست و علاوه بر اینکه قرآن می‌تواند بر روی مردم تأثیر بگذارد،‌ دعا هم می‌تواند.

عضو هیئت داوران بخش نغمات دینی چهل و هفتمین مسابقات سراسری قرآن تأکید کرد: دعاخوانی با مداحی فاصله زیادی دارد و اگر قاریان به سمت دعاخوانی گرایش پیدا کنند با توجه به این که متن ادعیه عربی است، قاری می‌تواند از تسلطش بر هجی و تلفظ صحیح کلمات عربی استفاده کند و لذا قرائت دعا برای مستمع نیز جذاب‌تر خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه قابلیت دیگر قاری که برای دعاخوانی مؤثر است، اشراف او بر الحان و موسیقی است، گفت: برای ورود قاری به عرصه دعاخوانی نیاز به تأمین زیرساخت‌هایی است و همانطور که گفتم دستگاه‌های فرهنگی و دینی باید به این حوزه ورود کرده و با شناسایی این افراد برای آنها دوره و کارگاه‌هایی به منظور ارتقای سطح فنی آنها برپا کنند.

شجاع اظهار کرد: این افراد آنچنان مستعدند که حتی با دریافت چند جمله دستوری و فنی می‌توانند به خوبی در مسیر درست اجرای دعا اقدام کنند؛ در مجموع این امر نیاز به فرایند آموزش دارد که متأسفانه تاکنون مغفول مانده است.

وی در پایان با پُراهمیت خواندن مسئله سلیقه‌سازی مخاطب گفت: حافظه شنیداری مخاطب به سمت گوش سپردن به برخی ادعیه مشهور و معروف عادت کرده که نیاز است آن را به سمت نغمات توأم با تفکر و تأمل بر معانی تغییر داد که باز این میان صوت خوش قاری می‌تواند در انتقال این معانی مؤثر باشد.

یادآور می‌شود، مرحله نهایی چهل و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم سازمان اوقاف و امور خیریه در بخش آقایان طی ۱۹ تا ۲۹ آذرماه در دو بخش نغماتی و آوایی در مصلای تبریز برگزار می‌شود. پیش از این در همین محل شاهد رقابت‌های بخش بانوان طی ۱۲ تا ۱۹ آذرماه بودیم که نفرات برتر آن طی مراسمی تجلیل شدند.