شناسهٔ خبر: 70219447 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: انتخاب | لینک خبر

اعتیاد به مواد افیونی چگونه مغز را تغییر می‌دهد؟

معتادان به مواد افیونی تغییرات خاصی در ساختار و عملکرد مغز خود تجربه می‌کنند. برخی از این تغییرات بین مردان و زنان متفاوت است. درک بهتر این تغییرات می‌تواند به بهبود درمان اعتیاد کمک کند.

صاحب‌خبر -
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 

معتادان به مواد افیونی تغییرات خاصی در ساختار و عملکرد مغز خود تجربه می‌کنند. برخی از این تغییرات بین مردان و زنان متفاوت است. درک بهتر این تغییرات می‌تواند به بهبود درمان اعتیاد کمک کند.

به گزارش انتخاب و به نقل از هلث دی؛طبق اسکن‌های MRI،  معتادان به مواد افیونی تغییرات ساختاری و عملکردی خاصی در مناطق خاصی از مغز خود تجربه کرده‌اند

این تغییرات اهمیت زیادی دارند، زیرا در حال حاضر حدود 2.5 میلیون بزرگسال در ایالات متحده از اختلال مصرف مواد افیونی رنج می‌برند و بیش از 81,000 نفر در سال 2023 بر اثر مصرف بیش از حد مواد افیونی جان خود را از دست داده‌اند.

دکتر سالونی مهتا، پژوهشگر و دستیار پسا دکتری از بخش رادیولوژی و تصویربرداری پزشکی دانشکده پزشکی ییل، گفت: هدف ما این است که بهتر بفهمیم چه چیزی ممکن است باعث این تغییرات شده باشد تا بتوانیم اهداف درمانی جدیدی برای آن‌ها پیدا کنیم.

 

در این مطالعه، که در 10 دسامبر در نشریه  رادیولوژی‌ منتشر شد، محققان اسکن‌های مغز افرادی که به مواد افیونی اعتیاد دارند را با اسکن‌های افرادی که اعتیاد ندارند مقایسه کردند. این اسکن‌ها بین فوریه 2021 تا مه 2023 انجام شده‌اند.

محققان به‌طور خاص اسکن‌های MRI ساختاری 103 نفر با اعتیاد به مواد افیونی و 105 نفر بدون اعتیاد و اسکن‌های MRI عملکردی 74 نفر معتاد و 100 نفر کنترل را بررسی کردند.

اسکن‌های عملکردی MRI می‌توانند فعالیت مغز را با شناسایی تغییرات در جریان خون اندازه‌گیری کنند، در حالی که اسکن‌های ساختاری به شکل نواحی مختلف مغز نگاه می‌کنند.

اسکن‌ها نشان داد که تغییرات در نواحی مغزی که حاوی مقادیر زیادی گیرنده‌های مواد افیونی هستند، مشاهده می‌شود.

برخی نواحی مانند تالاموس و لوب مدیال تمپورال راست مغز در معتادان به مواد افیونی کوچکتر شده‌اند، در حالی که نواحی دیگری مانند مخچه و ساقه مغز بزرگتر شده‌اند.

این نواحی مغز همچنین افزایش در ارتباط عملکردی بین یکدیگر نشان دادند.

نتایج همچنین تفاوت‌هایی بین مردان و زنان در تغییرات مغزی مرتبط با اعتیاد به مواد افیونی نشان داد.

دکتر مهتا در این‌باره گفت: مطالعات قبلی بر روی نمونه‌های کوچک انجام شده‌اند که بسیاری از آن‌ها هیچ زنی در آن‌ها وجود نداشت. مطالعه ما یک اندازه نمونه متوسط است که تقریباً نیمی از آن زن هستند.

وی افزود: ما متوجه شدیم که الگوهای تغییرات در قشر پیش‌پیشانی مدیال – یک ناحیه اصلی که در بسیاری از اختلالات روانی نقش دارد – در گروه مبتلا به اختلال مصرف مواد افیونی بین مردان و زنان متفاوت بود. این مسئله اهمیت بررسی تفاوت‌های جنسی در مطالعات تصویربرداری عصبی اختلال مصرف مواد افیونی را نشان می‌دهد.

اکنون که این تفاوت‌ها شناسایی شده‌اند، محققان به بررسی این موضوع می‌پردازند که این تغییرات چه معنی دارند و چگونه ممکن است بر رفتار افراد تاثیر بگذارند.

پژوهش‌های آینده همچنین باید بررسی کنند که آیا این تغییرات مغزی دائمی هستند یا پس از درمان اعتیاد کاهش می‌یابند.

دکتر مهتا گفت: هدف نهایی ما این است که بررسی کنیم چگونه تغییرات مغزی در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد افیونی ممکن است با نتایج درمانی ارتباط داشته باشد.

برای اطلاعات بیشتر، مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های ایالات متحده اطلاعات بیشتری درباره اختلال مصرف مواد افیونی ارائه کرده است.

منبع: انتشار خبری از انجمن رادیولوژیک آمریکای شمالی، 10 دسامبر 2024

لینک کوتاه کپی لینک