حسن شمشادی، کارشناس مسائل سوریه و منطقه غرب آسیا در گفتوگو با ایکنا درباره بحران اخیر سوریه پس از آتشبس لبنان گفت: بلافاصله بعد از قطعی شدن آتشبس میان لبنان و رژیم صهیونیستی، در همان ساعتهای اولیه شاهد حملات تحریرالشام یا همان جبههالنصره هستیم که از ادلب به سمت حلب؛ یکی از بزرگترین شهرها و مهمترین شهر صنعتی، اقتصادی سوریه، حرکت کردند.
وی با بیان اینکه گروههای تروریستی حدود 12 سال پیش سعی کردند حلب را به طور کامل تصرف کنند اما نتوانستند، گفت: با انجام عملیات غرورآفرین بین سالهای 96 تا 98 شمسی، حلب به طور کامل آزاد و امنیت به این منطقه بازگشت.
بیشتر بخوانید:
شمشادی به همزمانی ساعت، روز و شب حمله تحریرالشام به حلب با آتشبس در لبنان و ارتباط میان آنها، صهیونیستها و آمریکاییها اشاره و بیان کرد: این ارتباط نشان میدهد، آنها نمیخواهند منطقه در آرامش باشد و هر کجا بحث مقاومت و محور مقاومت باشد درصدد تضعیف آن بر میآیند.
سوریه رو در رو با تحرکات از پیش برنامهریزی شده
وی تصریح کرد: این همزمانی کاملاً مشخص است که از پیش برنامهریزی شده و مستنداتی نیز وجود دارد. از ابتدای جنگ غزه بارها اعلام شد که نیروهای اوکراینی برای آموزش پهپادی، موشکی، توپخانهای و رزمی تحریرالشام به ادلب رفتهاند اما کمتر به آن توجه شد.
شمشادی اظهار کرد: در دو ماه اخیر و در جریان حملات رژیم صهیونیستی به لبنان شاهد تحرکات تحریرالشام در ادلب و در نزدیک استان حلب بودیم. اینها رصد شد و مستندات آن نیز موجود بود و اعلام شد اما کمترین توجهی از سوی ارتش سوریه نشد.
این کارشناس مسائل سوریه تأکید کرد: طبیعی است در این بین جدای از نقش کشورهای منطقهای و فرامنطقهای در ناامن کردن منطقه و محور مقاومت، آنها به دنبال زیر سؤال بردن پیروزیهای قبلی هستند. از سوی دیگر نفوذ و ارتباطه صهیونیستها با برخی از نیروها در سوریه و لبنان را نمیتوان نادیده گرفت.
جنگ رسانهای تحریرالشام
شمشادی با بیان اینکه تحریرالشام با کمک جنگ رسانهای تلاش کرد تا خود را موفقتر و پیروزتر از آنچه که در میدان است، نشان دهد، گفت: این به معنای این نیست که پیشروی نداشتند و به حلب نرسیدند و به سمت جاده حماة نرفتند اما بزرگنماییهایی که تحریرالشام در رسانهها را نباید نادیده گرفت به طوری که بسیاری از مناطق با همین جنگ رسانهای عملاً عقبنشینی و سقوط کردند و به دست تروریستها افتادند.
این کارشناس منطقه غرب آسیا افزود: مسئله مهمی که باید به آن توجه کرد این است که سوریه قریب به 13 سال در جنگ بود و خسارت مادی، نظامی، سیاسی، امنیتی، اقتصادی و تلفات سنگینی را دچار شد طبیعتاً در این مدت به دلیل حجم مشکلات در سوریه نتوانست آنگونه که باید و شاید تغییرات مهمی را در جامعه ایجاد کند. شاید دولت سوریه به تنهایی و در فرصت کوتاه، امکان رفع مشکلات سیاسی، اقتصادی و معیشتی مردم را نداشت البته بخشی از آن هم به مشکلات ساختاری سوریه مرتبط میشود.
شمشادی اظهار کرد: این مشکلات باعث شد تحریرالشام در برخی از مناطق با درنظر گرفتن جنگ رسانهای، با کمترین مقاومت مردمی و حضور ارتش سوریه روبرو شده و تروریستها بتوانند به راحتی پیشروی کنند. این وضعیت احتمالاً اینگونه نمیماند. همانطور که جمهوری اسلامی ایران و روسیه حمایت قطعی خود را از مردم و نظام سوریه و شخص بشار اسد، بطور رسمی اعلام کردند.
مقابله جدیتر با تروریستها
این کارشناس مسائل سوریه با تأکید بر اینکه طبیعتاً هماهنگیهایی برای مقابله جدیتر با تروریستها انجام میگیرد، گفت: کار سادهای نیست که تصور کنیم برخورد با تروریستها در سوریه یک شبه اتفاق میافتد و قطعاً زمانبر خواهد بود اما اینگونه نیز نخواهد شد که خیلی سریع اتفاقات مهمی در آنجا رخ دهد، به طوری که موجب نابودی یا تضعیف محور مقاومت در سوریه شود.
وی درباره سفر اخیر وزیر امور خارجه به دمشق و آنکارا، اظهار کرد: هنگامی که کشوری مورد هجوم هزاران تروریست قرار میگیرد و این کشور، مناطق مهمی را از دست میدهد و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به آنجا سفر میکند و با رئیسجمهور سوریه دیدار و گفتوگو میکند و شام را در رستوران عمومی در شهر در کنار مردم میخورد و اخبار آن منتشر میشود، حاوی پیام مشخصی است. از سوی دیگر وزیر امور خارجه اعلام کرد برای حمایت همهجانبه از سوریه آمدهایم و هر کمکی سوریه درخواست کند یا نیاز داشته باشد، جمهوری اسلامی ایران در اختیار او قرار میدهد.
شمشادی تصریح کرد: هنگامی که وزیر خارجه از هر کمکی سخن میگوید، این شامل کمکهای سیاسی، نظامی، امنیتی، اطلاعاتی و تجهیزاتی است. بنابراین جمهوری اسلامی ایران از هیچ کمکی به دولت سوریه برای برخورد با تروریستها دریغ نخواهد کرد.
تعهدات ترکیه در قبال تروریستهای ادلب
این کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: همچنین دیدار عراقچی با وزیر امور خارجه ترکیه به واسطه این است که سالها درباره تحولات سوریه نشستهای سه جانبه میان ایران، روسیه و ترکیه معروف به آستانه به منظور حل و فصل مشکلات و بحران در سوریه، تشکیل شده و ترکیه یکی از طرفهای درگیر در این نشستها بوده است.
وی با بیان اینکه ترکیه از کشورهایی است که تعهداتی در قبال تروریستهای مستقر در ادلب دارد، افزود: بخشی از این تعهدات به جلوگیری از حملات تروریستها به سمت مناطق تحت اختیار ارتش سوریه باز میگردد که اکنون زیر سؤال رفته و عملاً در مذاکرات صریح وزیر امور خارجه کشورمان با همتای ترکیهای، این مسائل مطرح شد. قطعاً هشدارها و توضیحاتی داده شده است. البته بازهم اعلام شد نشست سه جانبه ایران، ترکیه و روسیه به منظور بحران سوریه برگزار میشود.
شمشادی در پایان با تأکید بر اینکه یکی از طرفهای مهم درگیر در این تحولات، ترکیه است، گفت: بنابراین از نظر سیاسی لازم بود تا وزیر امورخارجه کشورمان با همتای ترک خود گفتوگویی داشته باشد و به همین دلیل سیدعباس عراقچی بلافاصله از دمشق به آنکارا سفر کرد.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام