به گزارش «راهبرد معاصر»؛ تروریستها چندی پیش پس از حدود هفت سال دور تازهای از تحرکات خود علیه نظام و تمامیت ارضی سوریه را آغاز کردند. نکتهای که درباره این دور از تحرکات تروریستها برجسته بود، سرعت پیشروی در حلب بود.
تهاجم تروریستها در سوریه، سازمانیافته و طراحی شده بود
تروریستهای وابسته به تحریر الشام یا جبهه النصره سابق در مدت کوتاهی موفق شدند وارد مناطق مختلف حلب شده و حتی کنترل برخی از نهادهای قدرت در این شهر را در اختیار گیرند. این موفقیت بیش از همه بیانگر این است که تحرکات تروریستها ناگهانی و آنی نبود، بلکه از مدتها قبل برنامهریزی و طراحی شده بود.
نکته دیگر این بود که تروریستها هوشمندانه رفتار و بر خلاف گذشته، این بار تلاش کردند از هر گونه خشونت علیه مردم خودداری کرده و چهره جدیدی از خود نشان دهند. این رفتار و همچنین سرعت پیشروی تروریستها در سوریه حاکی از دو نکته مهم است:
نخست، اینکه تهاجم تروریستها در سوریه، سازمانیافته و طراحی شده بود.
دوم، اینکه با گذشت هفت سال از تثبیت نسبی اوضاع امنیتی در سوریه، همچنان ارتش این کشور در مواجهه با آشوب، ناامنی و فتنه ضعف و به پشتوانه خارجی برای مواجهه با گروههای تروریستی نیاز دارد.
پیامهای اقدامهای جدید تروریستها در سوریه
تحرکات تازه تروریستها در سوریه حاوی چند پیام در سطوح سهگانه داخلی، منطقهای و جهانی است. در سطح داخلی، ناکامی دولت سوریه در تأمین مطالبات مردمی و نیز ناتوانی ارتش این کشور برای مواجهه با تروریستها سبب شد تحریرالشام به سرکردگی «ابومحمد الجولانی» با تثبیت موقعیت خود در ادلب و تشکیل حاکمیت خودگردان درصدد توسعهطلبی در شمال باشد.
سرعت پیشروی تروریستها در شمال سوریه نیز ناشی از غافلگیری نبوده بلکه ناشی از ضعف نظامی بوده، زیرا از هفتهها و حتی ماهها قبل نشانههای شکلگیری آشوب و ناامنی تازه در سوریه با محوریت تروریستها وجود داشت.
در سطح منطقهای، اقدامهای تروریستها در حلب همزمان با آغاز آتشبس در لبنان انجام شد. لبنان و رژیم صهیونیستی پس از ۶۴ روز جنگ گسترده و سخت، به توافق آتشبس دست یافتند و آتشبس نیز از چندی پیش آغاز شد. در واقع، محور صهیونیستی- آمریکایی با آتشبس در جبهه لبنان، تمرکز خود را بر ضربه زدن به دولت سوریه و بحرانسازی در این کشور به عنوان یکی از اضلاع مهم محور مقاومت در منطقه غرب آسیا قرار داده است.
رژیم صهیونیستی از دو هفته قبل از آتشبس با حزبالله لبنان، حملههای مکرر و متعددی را علیه سوریه انجام داد و تلاش کرد بستر اقدامات گروههای تروریستی را در سوریه فراهم کند. بنابراین، اقدام ترورستها در سوریه مستقل نیست، بلکه با طرحریزی و حمایت محور صهیونیستی- آمریکایی انجام شده و هدف نهایی آن نیز ضربه زدن محور مقاومت در منطقه غرب آسیا است.
علاوه بر این، اگرچه مقامات ترکیه هر گونه دست داشتن در دور تازه تحرکات تروریستها در سوریه را انکار و حتی آن را محکوم کردند، اما شواهد نشان میدهد ترکیه همسو با محور صهیونیستی- آمریکایی علیه نظام سوریه و محور مقاومت اقدام میکند.
رژیم صهیونیستی از دو هفته قبل از آتشبس با حزبالله لبنان، حملههای مکرر و متعددی را علیه سوریه انجام داد و تلاش کرد بستر اقدامات گروههای تروریستی را در سوریه فراهم کند
ترکیه سه سال گذشته بارها خواستار احیای روابط با سوریه شد، اما دولت سوریه شرط احیای روابط را احترام به حاکمیت این کشور و خروج نظامیان ترکیه از شمال سوریه قرار داد. به نظر میآید ترکیه از سویی درصدد است دولت سوریه را برای عادیسازی روابط زیر فشار قرار دهد و از سوی دیگر سعی دارد موقعیت خود را در شمال سوریه تقویت کند.
به نظر میآید آنکارا بهجای عبرتگیری از شکست اولیه خود در بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ میلادی، بار دیگر تبدیل به کارگزار منطقهای واشنگتن و تلآویو در این نقشه شده است.
در سطح جهانی، اقدام تروریستها در سوریه در شرایطی انجام شد که روسیه به عنوان یکی از مهمترین حامیان خارجی نظام سوریه در بحران اوکراین درگیر و بخشی از توان نظامی (انسانی و تجهیزاتی) خود را از سوریه خارج کرده بود. اگرچه روسیه مواضع گروههای تروریستی را بمباران کرده، اما این کار مانع پیشروی آنها به سمت مناطق مهم به ویژه حلب نشده است، زیرا تروریستها پیش از این موفق شدند نهادهای مهم در حلب را در اختیار گیرند.
نتیجه
با گذشت یک هفته از اشغال حلب توسط تروریستها، حرکت و سرعت آنها متوقف یا دست کم کند شده است. به نظر میآید ارتش سوریه مقاومت جدیتری در مقابل تروریستها دارد، جمهوری اسلامی ایران و روسیه نیز به کمک ارتش سوریه آمدهاند.
با وجود این، در صورتی که تحولات سوریه پازل طراحی شده از سوی رژیم صهیونیستی و آمریکا باشد، میتوان انتظار داشت حمایت آنها از تروریستها در مقابل ارتش سوریه و متحدانش افزایش و بار دیگر ناآرامی و آشوب داخلی در سوریه گسترش یابد.
∎