شناسهٔ خبر: 70095838 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

تشریح اقدامات موسسه دارالقرآن اهل بیت‌(ع) برای ترویج معارف قرآن در سراسر کشور

قرآن نقطه اتفاق و اشتراک میان مسلمانان است و توانسته درباره آگاهی از نفس خود، آگاهی خداوند از نفس انسان، اثر اعمال بر نفس و... سخن به میان آورد که تمام این بیانات در قرآن راهنمای انسان ها به شمار می رود.

صاحب‌خبر -
 قرآن کتابی جامع برای بشریت است که در آن موضوعات گوناگون عبادی، اعتقادی، اخلاقی، اجتماعی و معارفی را در برمی‌گیرد. بسیاری از جلسات، انجمن‌ها و مجامع بزرگ بین‌المللی برای قرآن گرد هم آمده و تلاش دارند تا به وسیله مسابقات، همایش‌ها، تئاترها و برنامه‌های گوناگون در راستای ترویج و نشر مفاهیم و علوم قرآنی برای مخاطبان عمل کنند.

موسسه دارالقرآن اهل بیت‌(ع) بزرگترین مجموعه قرآنی کشور است که در میان موقوفات قرآنی امام رضا(ع) در زمینی با حدود یک هزارو100 متر زیربنا، 4 هزار و 700متر با بهره‌گیری از 40 کلاس آموزشی، چندین سالن بزرگ جهت همایش و آموزش‌های گروهی، کافه قرآن(کتابخانه)، کارگاه بزرگ ترمیم و صحافی قرآن و سالن بازی تجهیز شده است. 
فعالیت‌های این مجموعه بهانه‌ای شد تا با حجت‌الاسلام والمسلمین سید مسعود میریان مدیر مرکز امور قرآنی آستان قدس رضوی درباره موسسه دارالقرآن اهل بیت(ع) به گفت و گو بنشینیم.

دو بخش مهم فعالیت‌های فرهنگی و قرآنی

مدیر مرکز امور قرآنی آستان قدس رضوی در ابتدای این گفت وگو با اشاره به نحوه تأسیس و هدف از ایجاد این موسسه بیان کرد: هدف از تشکیل این مجموعه رفع مهجوریت قرآن بود. 
موسسات بسیاری در کل ایران به صورت مقطعی به امر آموزش قرآن مبادرت می‌ورزند اما این موسسه به صورت علمی و عملی به امر آموزش قرآن اهتمام می‌ورزد که از سال 1383 کلنگ این مجموعه به زمین زده شد و سال 1396 دیگر مجموعه‌هایش به ثمر رسید و در سال 1398 به عنوان بزرگترین موقوفه قرآنی آستان قدس رضوی به ثبت رسید.
میریان با اشاره به انواع فعالیت‌های این مجموعه ادامه داد: این دارالقرآن دربرگیرنده دو بخش فعالیت‌های فرهنگی و قرآنی است؛ یک بخش فعالیت‌های فرهنگی در ارتباط با افراد بی‌بضاعت است. بخش دیگر نیز به عنوان بخش قرآنی شناخته می‌شود. در این بخش افرادی هستند که همراه با تحصیل در خدمت قرآن هستند و یا عزیزانی که به صورت پاره‌وقت در کلاس‌های قرآنی شرکت می‌کنند.
وی با اشاره به فعالیت‌های فرهنگی این مجموعه عنوان کرد: به نیت 2 هزار و 500 شهید مدافع حرم ،2هزار و 500 نفر از زائر اولی‌ها که سن آن‌ها کمتر از 18 سال بود به عنوان زائر اولی به مشهد اعزام شدند و در زائرشهر سکونت یافتند.
وی در این باره افزود: «کاروان 2 هزار و 300نفره دیگری نیز به یاد 2 هزار و 300شهید خمینی‌شهر در سال 1398 به کربلا مشرف شدند.
مدیر مرکز امور قرآنی آستان قدس رضوی اظهار کرد:بخش‌های دیگری با برگزاری پاتوق‌های هزار نفره دخترانه و پسرانه، مادرانه و پدرانه در این مجموعه فعالیت داشتند که از اساتید مختلف از جمله حجت‌الاسلام والمسلمین فرحزاد، عالی، دکتر رفیعی، راشد یزدی و... بهره بردند و تعداد این جلسات به بیش از 500 جلسه رسیده است.

قرآن عاملی موثر در یادگیری دانش آموزان 

میریان با اشاره به بخش‌های قرآنی این مجموعه عنوان کرد: در این بخش یک قسمت افرادی هستند که همراه با تحصیل در خدمت قرآن هستند بدین ترتیب که دختران از پایه چهارم دبستان تا پایه نهم درس خود را می‌خوانند و همراه با درس، پس از سه سال حافظ کل قرآن می‌شوند؛ پسران نیز از پایه اول دبستان تا پایه ششم همراه با تحصیل در خدمت قرآن‌ هستند و بعد از گذشت پنج سال حافظ و قاری مطرح کشوری می شوند. همچنین ایجاد گروه تواشیح 110 نفره دانش‌آموزان مدرسه، اعزام یک گروه بین‌المللی 7 نفره به ترکیه جهت تبلیغ قرآن از دیگر فعالیت‌های مدرسه حفظ قرآنی همراه با تحصیل می‌باشد.
مدیر مرکز امور قرآنی آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه انس با قرآن و حفظ آیات آن موجب افزایش بازدهی دانش‌آموزان در دیگر دروس شده است؛ بیان کرد: دانش‌آموزان زیرمجموعه مدارس این دارالقرآن سه روز درس و سه روز قرآن می‌خوانند. با وجود این‌که وقت کمی دارند ولی یادگیری آن‌ها نسبت به سایر مدارس بسیار بالاست و قرآن‌آموزها به این نتیجه رسیدند که واقعا به صورت معجزه‌آسایی فرآیند یادگیری‌شان بالا می‌رود. این طرح همراه با حفظ در منطقه غرب استان اصفهان نیز در حال برگزاری می‌باشد. میریان ادامه داد: بخش دیگر قرآنی شامل تدریس علوم قرآنی به صورت عمومی و تخصصی ویژه خواهران و برادران با حضور اساتید برجسته استانی و کشوری است که از سن 4 سال تا سن 80 سال به صورت پاره‌وقت در این کلاس‌ها شرکت می‌کنند. 
همچنین کارگاه‌های تخصصی نظیر دوره‌های تربیت مربی قرآن، تفسیر، نهج‌البلاغه، صحیفه سجادیه، سبک زندگی قرآنی در این موسسه برگزار می شود.

کودکانی که هادی خانواده می شوند 

مدیر مرکز امور قرآنی آستان قدس رضوی با بیان نحوه آموزش برای کودکان نیز عنوان کرد: به کودکان 4 تا 6 سال سوره‌های بزرگ نظیر بقره و آل عمران را آموزش نمی‌دهیم بلکه آیات موضوعی کاربردی را به صورت تخصصی و در محیطی شاد آموزش می‌دهیم. این کودکان می‌توانند در خانواده خود به عنوان یک هادی برای پدر، مادر، خواهر و برادرشان باشند.
میریان با اشاره به بخش‌های دیگر این دارالقرآن بیان کرد: حذف تاج گل در مراسم ترحیم و ایجاد تابلوهای ویژه قرآنی با قرار دادن در مسجد و طراحی و جزءخوانی یا ختم صلوات برای فوت‌شدگان نیز از جمله اموری بود که توسط این دارالقرآن برای اولین بار در کشور به انجام رسید.
وی افزود: ختم قرآن و ختم صلوات با اعطای هزینه به افراد، اهدای نان گرم در خمینی‌شهر و مناطق محروم اصفهان و نمازخوانان حاضر در مساجدو ... از جمله امور خیری است که در این موسسه صورت می‌گیرد.
میریان با اشاره به فعالیت اصلی این مجموعه در راستای جمع‌آوری قرآن‌های فرسوده اظهار کرد: بر آن شدیم تا قرآن‌هایی را که 10 تا 20 سال و حتی 30 سال در مساجد انباشته و فرسوده شده را مرمت کنیم. بدین ترتیب نزدیک به 110 هزار قرآن و ادعیه جمع‌آوری کردیم و تا کنون 30 هزار قرآن ترمیم شده است که از این 30 هزار حدود 12 هزار عدد پخش شده و حدود 18 هزار در مجموعه موسسه موجود است.
میریان ادامه داد: بخش عمده‌ای از این 12 هزار قرآن مرمت شده به نقاط محروم کشور از جمله شهرهای کرمان، سیرجان و استان‌های خراسان ارسال شده و تعدادی هم به محافل قرآنی خانگی تازه تأسیس یافته به منظور افزایش خیر و برکت در آن مجموعه اختصاص یافته است.
وی ادامه داد: تعداد 121 نفر پرسنل در این مجموعه مشغول به کارند که اکثر این افراد بیمه هستند و حقوق دریافت می‌کنند. حدود 500 نفر نیز به صورت غیر مستقیم در مجموعه هستند که به صورت افتخاری در خدمتشان هستیم و 130 نفر در بخش صحافی کمک می‌کنند.

ایجاد 32 پایگاه قرآنی در روستاهای سراسر کشور

میریان با اشاره به دیگر اقدامات این مجموعه افزود: ایجاد 32 پایگاه قرآنی در روستاهای سراسر کشور که فاقد محافل قرآنی می‌باشند، انجام امور فرهنگی، نذر 110 هزار پرس غذای متبرک در عید غدیر و تقسیم آن در مناطق روستایی، تربیت مربی قرآن از جمله نمونه اهداف فرهنگی این موسسه در روستاها بود.
میریان همچنین عنوان کرد: در این مجموعه موزه‌ای قرار داده شده که بزرگترین قرآن طلقی جهان در آن وجود دارد و به وسیله 40 نفر زندانی نگاشته شده که به هنگام بسته شدن شبیه به کعبه است. همچنین در این موزه بیش از 2 هزار جلد قرآن مربوط به علوم قرآنی و نیز علوم غریبه نگهداری و به مخاطبان نمایش داده می‌شود.

گزارشگر: سمانه عیدی کاخکی