انتخاب رأس رهبری هر یک از معاونتها و سازمانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همیشه مورد توجه طیف وسیعی از اهالی فرهنگ، هنر و رسانه بوده است و شاید کمتر دستگاهی را بتوان همانند این وزارتخانه سراغ داشت که بر سر انتخاب هر یک از معاونانش گعدههای نقد و بررسی شکل گرفته باشد.
پس از تعیین سکاندار حوزه فرهنگ دولت چهاردهم، طی هفتههای اخیر شاهد تعیین معاونان وزارتخانه بودیم و فعالان عرصه علوم، فنون و مفاهیم قرآنی و معارف اهل بیت به ویژه در میان مؤسسات مردمنهاد نیز نیمنگاهی به انتخاب معاون قرآن و عترت داشتند؛ بخشی از وزارت فرهنگ که به نسبت دیگر معاونتها از حیث مدت زمان تأسیس سابقه کمتری دارد. معاونتی که شکل گرفت تا اهالی حوزه قرآن و عترت را به دولت نزدیک و با آن همسو سازد تا توسعه فرهنگ قرآنی در مسیر درست با سرعت بیشتری تحقق یابد.
اواخر هفته قبل سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجتالاسلام والمسلمین حمیدرضا اربابسلیمانی را در رأس این معاونت قرار داد. فردی که سوابق متعدد در حوزههای فرهنگی، تبلیغی، رسانه و تألیف کتب تفسیر قرآن دارد.
بیشتر بخوانید؛
در همین هفته آغازین حضور او در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی گفتوگویی از اولویتهای این معاونت در دوره جدید جویا شدیم که در ادامه متن این گفتوگو را میخوانید؛
ایکنا _ از زمان تأسیس معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتظارات زیادی حول آن شکل گرفته است و همین موضوع پرسشهای متعددی را به ذهن متبادر میکند که بخواهیم در نخستین گفتوگو پس از انتصاب شما مطرح کنیم؛ از شیوه تعامل این معاونت با دیگر معاونتهای این وزارتخانه، ارتباط دوسویه با فعالان عرصه قرآن و عترت و تشکلهای مردمی، شیوه اجرای نمایشگاه بینالمللی قرآن، برپایی جشنوارههای قرآنی، اهتمام به اجرای اسناد بالادستی و ... و از همه مهمتر زبان رسایی برای اهالی قرآن در دولت برای تحقق توسعه فرهنگ قرآنی. اما در ابتدا از اولویتهایی که خود برای آغاز این مسیر در نظر دارید، بگویید.
در آغاز سخن، از همه عزیزان به ویژه اهالی قرآن درخواست دعا برای موفقیت مجموعه معاونت قرآن و عترت در دوره جدید را دارم.
محورهایی که جناب دکتر سیدعباس صالحی، وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی در حکم اینجانب مرقوم داشته و ابلاغ کردند، در رأس برنامههای پیشرو قرار دارد و با جدیت تحقق آن را دنبال خواهم کرد. رویکرد معاونت در طرحریزی برنامهها اهتمام به رهنمودهای حضرت امام خمینی (رحمةالله علیه) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در حوزه قرآن است و شایسته است، بازخوانی نسبت به این سفارشات داشته باشیم و با این رویکرد و در نظر گرفتن وضعیت موجود اقدامات مؤثری تعریف شود.
توجه به اسناد بالادستی در اولویت است. با توجه به ابلاغ برنامه هفتم توسعه وظایفی برای دستگاهها از جمله در حوزه قرآن تعیین شده است که توجه خاص و طرحریزی برنامههای عملیاتی را میطلبد. در این طریق از نظرات کارشناسی نخبگان قرآنی به ویژه خادمان قرآن کریم بهرهمند خواهیم شد و در جمعهایی با حضور این عزیزان بررسی مسیری که تاکنون طی شده است، خواهیم داشت.
تقویت فضای همدلی، وفاق و همکاری با همه فعالان قرآنی و افرادی که بر ارتقای قرآن در سطح فرهنگ عمومی اعلام آمادگی کنند، محور دیگر کار در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
توسعه مؤسسات مردمی و نقش حمایتی معاونت قرآن
نکته بعد توسعه کمی و کیفی مؤسسات قرآنی با نگاه مردمیسازی فعالیتها است تا دستگاهها به جای دخالت در امور اجرایی نقش حمایتی خود را اعمال کنند و این قبیل برنامهریزیها با توجه ویژه به مناطق کمبرخوردار و آسیبپذیر کشور خواهد بود.
موضوع بسیار مهم که نباید از آن غفلت داشت، بهرهمندی از ظرفیت سازمانها و نهادهای هموظیفه به منظور همافزایی فعالیتها است که میتواند ضریب موفقیت را افزایش دهد. همچنین بر همکاری و تعامل سازنده با معاونتها و سازمانهای وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ادارات کل ستادی و استانی در راستای تحقق پیوستنگاری قرآن متمرکز خواهیم شد تا نوع همکاریها با هر یک از این بخشها احصا شده و مشخص شود که در حوزه قرآن چه اقدامات و همراهی را با معاونت قرآن خواهند داشت.
بازنگری در اجرای رویدادهای قرآنی
اجرای رویدادهای قرآنی از جمله نمایشگاه قرآن کریم را بازنگری خواهیم داشت تا شاهد بهبود برگزاری آن با توجه به وضعیت موجود و اقتضائات زمان باشیم.
توجه به وضعیت معیشتی همکارانی که شبانهروز در خدمت قرآن هستند و در نگاهی گستردهتر معیشت و بیمه فعالان قرآنی سراسر کشور مد نظر است و امیدوارم در این مقطع مسئولیت، قدمی در این مسیر برداشته شود.
تقویت دیپلماسی فعال قرآنی
اولویت دیگر تلاش در راستای افزایش جایگاه و منزلت معاونت قرآن و عترت و نیز تقویت دیپلماسی فعال قرآنی است. با این سیاست ما ارتباط خود را با همه حوزههای امور قرآنی در داخل و خارج از کشور تقویت خواهیم کرد. قرآن زبان مشترک ما با جهان اسلام است و زبان قرآن زبان فطرت است. اگر قرآن مناسب و در شأن آن تبلیغ و ترویج شود، حتی غیر مسلمانان هم زیر چتر قرآن اعلام آمادگی و حمایت میکنند. از آموزههای آن برای پیشرفت فعالیتهای موجود بهره بگیریم تا روزی برسد که قرآن در هر خانهای مورد توجه باشد و در نهایت مبنای حرکت فعال و اجتماعی دنیای امروز شود.
ایکنا _ تحقق آنچه شما به عنوان اولویتها برشمردید، خواسته بسیاری از اهالی حوزه قرآن و عترت است و در این مسیر توفیقات شما را از خداوند متعال خواستاریم و در آیندهای نزدیک برای سنجش میزان پیشرفت آن از شما پرسش خواهیم داشت. اما گمشده این مسیر چیست تا هر آنچه گفتید بروز و ظهور یابد؟
خداوند تبارک و تعالی در آیه 79 سوره مبارکه آلعمران میفرماید: «مَا كَانَ لِبَشَرٍ أَنْ يُؤْتِيَهُ اللَّهُ الْكِتَابَ وَالْحُكْمَ وَالنُّبُوَّةَ ثُمَّ يَقُولَ لِلنَّاسِ كُونُوا عِبَادًا لِی مِنْ دُونِ اللَّه» هیچ پیامبری مجاز نیست، مردم را با توجه به امکانات در اختیارش یعنی کتاب، حکمت و نبوت، اینها را در مسیر دعوت مردم به سوی خود، بهرهبرداری کند، همه پیامبران در طول تاریخ موظفند مردم را به سوی خدای بزرگ دعوت کنند، و در ادامه میفرماید: «وَلَكِنْ كُونُوا رَبَّانِيِّين». بحث این است که خروجی کار ما در این مسئولیتها و در این فرصتها، محبوبیتها و موقعیتها در راستای تربیت نسل امروز یعنی جوانان باشد و این امکانپذیر نیست، مگر اینکه خود ما مجریان مشی قرآنی داشته باشیم و در این مسیر اول خود را اصلاح و بعد برای اصلاح جامعه اقدام کنیم.
نقش پیشران معاونت قرآن
ایکنا _ براساس انتظارات طیفهای مختلف تعاریف متعددی از نقش معاونت قرآن و عترت و دلایل تشکیل آن بیان میشود از بیان نقشهایی ساده تا پیچیده؛ تعریف شما چیست؟
معاونت برای ایفای نقش پیشران در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پایهگذاری شد. باید تلاش کنیم از ظرفیتهای سایر معاونتها بهرهمند شد به طور نمونه معاونت هنری از ابزارهای در اختیارش برای تعامل با معاونت قرآن چه یاری میتواند برساند و چه بهرهبرداری میتواند داشته باشد؟ یا تعامل دوسویه با سازمان سینمایی. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وزارتخانه بسیار گستردهای است که ابزار فرهنگی، هنری و رسانهای در اختیار دارد و باید هر یک از این ظرفیتها برای ترویج فرهنگ قرآنی سهم خود را ادا کنند.
ایکنا ـ اشاره به بازنگری در اجرای رویدادهای قرآنی به ویژه نمایشگاه قرآن داشتید، یعنی شاهد چه تغییراتی خواهیم بود؟
به طور حتم در اولین فرصت کارگروهی تشکیل میشود تا نمایشگاه قرآن گذشته و ادوار قبل را مروری داشته باشد تا نواقص شناخته شود و برای هر تصمیم جدیدی از مشورت جمعی بهره خواهم برد.
ایکنا _ با توجه به اینکه از نقش حمایتی معاونت و توجه به بخش مردمی سخن گفتید، ممکن است که شاهد ایفای نقش بیشتری در رویداد نمایشگاه قرآن از سوی بخش مردمی باشیم؟
بله؛ مؤسسات نقش اصلی در برگزاری نمایشگاه قرآن خواهند داشت.
ایکنا _ نگاه معاونت قرآن و عترت در دوره جدید به شورای توسعه فرهنگ قرآنی چگونه است؟
شورای توسعه فرهنگ قرآنی طی این سالها از تجربه بالایی بهرهمند شده است و موفقیتهایی داشته و از نظرات کارشناسی این عزیزان استفاده خواهد شد.
گفتوگو از صدیقه صادقین
انتهای پیام