شناسهٔ خبر: 70087150 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

اوکراین: تضمین‌های امنیتی به جای عضویت در ناتو را نمی‌پذیریم

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: درحالی که اعضای ناتو مسئله پذیرش اوکراین در این ائتلاف نظامی را از روی میز خارج کرده‌اند، کی‌یف اعلام کرد که به پیشنهاد جایگزین گرفتن تضمین امنیتی در ازای چشم‌پوشی از عضویت رضایت نمی‌دهد. 
اوکراین در سه سال گذشته امیدوار بود غربی‌ها به دلیل جنگ با روسیه، این کشور را در جمع ائتلاف نظامی خود بپذیرند، اما امریکا و اروپا به جای عضویت در ناتو، مشوق‌های جدیدی را به کی‌یف ارائه داده‌اند که این مسئله خشم اوکراینی‌ها را به همراه داشته است. وزارت خارجه اوکراین روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای در سی‌امین سالگرد امضای «تفاهمنامه بوداپست» که منجر به خلع سلاح هسته‌ای اوکراین شد، اعلام کرد: «کی‌یف رسماً هرگونه تضمین امنیتی را که قرار است به عنوان جایگزین برای عضویت کامل کی‌یف در ناتو ارائه شود، رد می‌کند.» به نوشته پایگاه «یونایتد ۲۴ مدیا»، در بیانیه وزارت خارجه اوکراین آمده است: «نقض تفاهمنامه بوداپست توسط روسیه یک سابقه خطرناک را ایجاد کرده که باعث تضعیف اعتماد به ایده خلع سلاح هسته‌ای شده است.» این وزارتخانه مدعی شد فقدان تضمین‌های امنیتی واقعی در دهه ۱۹۹۰ یک «اشتباه استراتژیک» بود که باعث جسور شدن مسکو شد. وزارت خارجه اوکراین از امریکا، انگلیس، فرانسه، چین و دیگر امضاکنندگان پیمان عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای خواست به اوکراین تضمین‌های امنیتی الزام‌آور عرضه کنند. در این بیانیه آمده است: «ما مجاب شده‌ایم تنها تضمین واقعی امنیت برای اوکراین و بازدارنده در برابر تهاجمات بیشتر روسیه علیه اوکراین و کشور‌های دیگر، عضویت کامل اوکراین در ائتلاف ناتو است. ما با پشت سر گذاشتن تجربه تلخ تفاهمنامه بوداپست دیگر هیچ جایگزینی را به جای عضویت کامل اوکراین در ناتو قبول نخواهیم کرد.» شایان ذکر است که پنجم دسامبر مصادف با سی‌امین سالگرد امضای «تفاهمنامه بوداپست» است؛ سندی امضا شده در ۵ دسامبر ۱۹۹۴ برای ارائه تضمین‌های امنیتی توسط امضاکنندگان در ازای الحاق بلاروس، قزاقستان و اوکراین به پیمان عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای. این تفاهمنامه در ابتدا توسط سه قدرت هسته‌ای روسیه، بریتانیا و ایالات متحده امضا شد و بعداً چین و فرانسه نیز در اسناد جداگانه تضمین‌های فردی تا حدودی ضعیف‌تر ارائه کردند. در نتیجه این پیمان بلاروس، قزاقستان و اوکراین در فاصله ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۶ از سلاح‌های هسته‌ای خود دست کشیدند. اوکراین تا آن زمان سومین انبار بزرگ تسلیحات هسته‌ای جهان را داشت. 
به‌رغم درخواست‌های اوکراین برای بررسی عضویت این کشور در ائتلاف ناتو، دیپلمات‌های اروپایی که خواستند نام‌شان فاش نشود، همزمان با برگزاری نشست روز سه‌شنبه نمایندگان ناتو گفتند: «هیچ نشانه‌ای از اجماع لازم در میان ۳۲ عضو ناتو برای چنین تصمیمی در نشست وزیران خارجه در بروکسل وجود ندارد.» به گزارش رویترز، یکی از دیپلمات‌های ارشد ناتو گفت: «هفته‌ها و ماه‌ها طول می‌کشد تا اعضا به اجماع و اتفاق نظر برسند. انتظار ندارم که چنین اتفاقی امروز رخ دهد و اگر چنین شود، بسیار شگفت‌زده خواهم شد.» مشوق تضمین امنیتی به جای عضویت در ناتو، چیزی مشابه حمایت غربی‌ها از رژیم صهیونیستی است که در مواقع بحرانی با کمک‌های مالی و تسلیحاتی از آن حمایت می‌کنند، اما رهبران اوکراین به این مسئله رضایت نمی‌دهند. غربی‌ها از این نگران هستند که با عضویت اوکراین در ناتو، تنش‌ها با روسیه تشدید و با ورود مستقیم غرب به این درگیری‌ها، آتش جنگ جهانی سوم شعله‌ور شود.