شناسهٔ خبر: 70082181 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

یکصد روز با دولت چهاردهم؛

شرکت ملی گاز ایران؛ از پایداری در شبکه تا میز مذاکره

تهران- ایرنا- مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، مهمترین اقدام‌های این شرکت در بخش دیپلماسی، توزیع ایمن و پایدار گاز و مدیریت مصرف گاز در ۱۰۰ روز نخست فعالیت دولت چهاردهم را تبیین کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا از وزارت نفت، «سعید توکلی» افزود: نشست‌های سوخت این شرکت به‌منظور بررسی وضعیت مقدار گاز تحویلی به شبکه و اتخاذ تصمیم‌های جدید با توجه به پیش‌بینی‌ها و سناریوهای مختلف برای افزایش پایداری، به‌ویژه قابلیت اطمینان شبکه امسال یک ماه زودتر از سال گذشته آغاز شد. کاهش زمان تعمیرات ایستگاه‌های مختلف تقویت فشار و پالایشگاه‌ها ازجمله تصمیم‌های این نشست‌ها بود.

وی، کاهش زمان اتصال فاز دوم پالایشگاه ایلام به خط سراسری را از موارد مهمی دانست که در نشست‌های سوخت تصمیم‌گیری شد و گفت: با برنامه‌ریزی دقیق و تعریف جبهه‌های کاری موازی، زمان اجرای این پروژه از ۶۵ روز به ۳۰ روز کاهش یافت و سبب شد تولید پالایشگاه متوقف نشود.

معاون وزیر نفت با اشاره به اهمیت آمادگی و افزایش قابلیت اطمینان تأسیسات، خاطرنشان کرد: در پالایشگاه‌های فاز ۶، ۷ و ۸، افزون بر اجرا و اصلاح خروجی وضعیت توربین‌ها و کمپرسورها، نخستین کارگروه تخصصی ابزار دقیق با استفاده از ظرفیت شرکت ملی گاز و کارگروه تلفیقی در قالب کارگروه ابزار دقیق و برق تشکیل شد و با اعزام همکاران منطقه ۲ عملیات انتقال گاز به پالایشگاه و بررسی وضع موجود، پالایشگاه فازهای ۶، ۷ و ۸ به پایداری بسیار مطلوبی دست یافتند.

توکلی با تأکید بر اینکه به‌روز بودن سیستم‌های دیسپچینگ شرکت ملی گاز در مدیریت شبکه بسیار با اهمیت است، ادامه داد: در این سه ماه به‌روزآوری این سیستم انجام شد و با اخذ مجوزهای مرتبط از دستگاه‌های بالاسری هم‌اکنون آماده سرویس‌دهی و کنترل شبکه است.

امکان کاهش ۳۰ درصدی مصرف گاز در ساختمان

وی، مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان را از موارد بسیار اثربخش در رفع ناترازی انرژی و کاهش ۳۰ درصدی مصرف گاز در ساختمان‌ها عنوان وافزود: افزون بر اینکه مکاتبات لازم در زمینه این مبحث، با وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و طرف‌های ذی‌نفع و متولی انجام شد، این موضوع در نشست‌های متعددی در شورای عالی امنیت ملی و کمیسیون‌های انرژی، اقتصادی و عمرانی مطرح و این حساسیت در سازمان‌های متولی ایجاد شد.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران به اهمیت استفاده از یک پلتفرم یکنواخت برای استفاده از داده‌ها به‌عنوان ابزاری کاربردی برای رفع ناترازی انرژی در کل سازمان‌های دولتی اشاره کرد و گفت: نخستین نشست برای انجام این اقدام هفته گذشته برگزار شد و قرار بر این است که شرکت ملی گاز این سکوی یکنواخت و یکپارچگی اطلاعات را استفاده کند و بتواند با تحلیل داده‌ها به اقدام‌های خوبی دست یابد.

توکلی خاطرنشان کرد: همچنین با این اقدام می‌توان بستری ایمن برای اجرای کنتورهای هوشمند فراهم کرد. بخش زیادی از مدیریت شبکه با اجرای کنتورهای هوشمند قابل انجام است.

مدیریت شبکه با کنتورهای هوشمند

وی درباره سرقت گاز و انشعاب‌هایی که در بعضی نقاط کشور از سوی افراد سودجو انجام می‌شد، گفت: مکاتباتی با دستگاه‌های قضایی صورت گرفت و برخورد با آنها انجام شد و فرآیند کنترل این موضوع تداوم دارد. تلفن ۱۹۴ امداد گاز و سامانه ۱۵۹۴ برای اعلام سرقت گاز، انشعاب غیرمجاز و سیستم‌های گرماتاب تعریف شده است.

معاون وزیر نفت درباره اجرای کمپین هوادار انرژی در کل کشور خاطرنشان کرد: برای فرهنگ‌سازی در الگوی مصرف ۱۲ سرفصل پروژه‌ای تعریف شد که برنامه‌های عملیاتی آنها در حال انجام است. همیار گاز ازجمله مواردی در این ارتباط است که تجربیات مفیدی در بعضی استان‌ها کسب شد تا از ظرفیت معلمان مدارس، همچنین دانش‌آموزان با مکانیسم‌های تشویقی برای انجام اقداماتی مرتبط با بحث مصرف انرژی استفاده شود که این موضوع در کل کشور عملیاتی شد و کاملاً در حال انجام است.

توکلی توسعه خط چلوند - رشت را از اقدام‌های بسیار مهم برشمرد و گفت: این محدوده از نقاط بسیار سرسخت بود که با بررسی‌های واحدهای برنامه‌ریزی و دیسپچینگ شرکت ملی ایران، با تغییر آرایشی در شبکه، مشکل رفع شد و خط به پایداری گاز رسید.

تداوم عرضه گواهی صرفه‌جویی گاز

وی در زمینه ﻃﺮﺡ ﺗﻌﻮﯾﺾ ﺑﺨﺎﺭﯼﻫﺎی راندمان ﭘﺎﯾﯿﻦ ﺑﺎ ﺑﺨﺎﺭﯼﻫﺎﯼ راندمان ﺑﺎﻻ ﺑﺮﺍﺳﺎﺱ ﻣﺼﻮﺑﻪ ﺷﻮﺭﺍﯼ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩ گفت: نخستین پارت براساس قراردادی که قبلاً تعیین تکلیف شده بود، برای همه افرادی که بتوانند این اقدام را انجام دهند، اعلام عمومی شد. بین ۱۵ تا ۲۰ میلیون بخاری در کشور وجود دارد که با اجرای تعویض آنها با اولویت مدارس و مساجد به صرفه‌جویی انرژی در کشور کمک می‌شود.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه عرضه گواهی صرفه‌جویی گاز از بهترین و اثربخش‌ترین اقدام‌هایی است که از قبل آغاز شده بود و در این دوره نیز به‌صورت جدی انجام می‌شود، گفت: بر این اساس مقدار گازی که می‌توان از طریق گواهی صرفه‌جویی در بازار انرژی عرضه کنیم از سوی متقاضیان، قیمت‌گذاری و خریداری می‌شود.

توکلی سرمایه‌گذاری پتروشیمی‌ها در طرح‌های صرفه‌جویی گاز به پیشنهاد وزارت نفت را یکی از اقدام‌های همسو با پویش مردمی‌ مدیریت مصرف گاز با کاهش ۱۰ درصدی در بخش خانگی اعلام و خاطرنشان کرد: این موضوع در حال پیگیری است تا با تعیین مکانیسم و سازوکار آن، عملیاتی شود و به صرفه‌جویی در مصرف گاز کمک کند.

کارشناسی روستاهای قابل گازرسانی

وی ادامه داد: بیش از ۷۲ درصد سبد انرژی کشور به گاز وابسته است و وزارت نفت سقفی را به‌درستی برای سرانه انشعاب تعیین کرده بود، اما در بعضی موارد، روستاهای بسیاری با مکانیسم‌های مختلف و شرایط غیرکارشناسی، گازرسانی شدند و شاید با نوع دیگری از انرژی نیاز انرژی آن روستا برطرف شود.

معاون وزیر نفت استفاده از ظرفیت شورای اقتصاد بر اساس ماده ۸۷ قانون تنظیم را از اقدام‌های بسیار مهم دانست و افزود: با توجه به این مصوبه، کل روستاهای قابل گازرسانی مشخص شد و دیگر امکان اضافه کردن نیست.

توکلی با اشاره به اینکه پیگرانی هوشمند در سه‌ماه‌ونیم قبل از تحویل دولت چهاردهم انجام شده بود، گفت: بالغ بر ۱۲ نقطه در خط هشتم سراسری دچار مشکل بود. بر اساس نظرهای کارشناسی یکی از روش‌های رفع مشکل قطع خط و مواجهه با حجم زیادی تخلیه و مهم‌تر از آن استفاده نکردن از خط هشتم سراسری با ظرفیت ۱۰۰ میلیون مترمکعب بود که با بررسی فنی، روش تعمیرات جدید تدوین شد و به اجرا درآمد که از توقف خط لوله سراسری جلوگیری شد.

افزایش قابلیت اطمینان

به گفته وی، راه‌اندازی ایستگاه کنترل فشار سمنان، راه‌اندازی دو واحد توربوکمپرسور در ایستگاه تقویت فشار گاز آبپخش، راه‌اندازی یکی از واحدهای ایستگاه تقویت فشار گاز دوراهان، تکمیل پروژه خط لوله انتقال گاز اردبیل - گرمی و بهره‌برداری از ویرایش جدید سیستم نگهداری تعمیرات شرکت انتقال گاز ازجمله دیگر اقدام‌های اثربخش در ۱۰۰ روز نخست فعالیت دولت چهاردهم است که به‌منظور افزایش پایداری انتقال گاز، قابلیت اطمینان شبکه و انعطاف‌پذیری شبکه انجام شده است.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه افزایش کارکرد توربوکمپرسورها از مهم‌ترین مباحث شبکه انتقال است، افزود: کارکرد توربوکمپرسورها در شبکه انتقال در شهریور و آبان ۲۱ درصد نسبت به پارسال افزایش داشته و این مؤید این است که با تلاش و اقدام‌های عملیاتی مناسب از سوی همکارانم، پایداری و قابلیت اطمینان به شبکه افزایش یافته است. بر اساس این عدد، قابلیت اطمینان در شرکت انتقال گاز نسبت به سال گذشته در این دو ماه ۱.۳۴ درصد افزایش داشته و به عدد ۹۷.۴ رسیده است.

توکلی به کمک شرکت ملی گاز ایران به افزایش تولید انرژی‌های تجدیدپذیر اشاره و خاطرنشان کرد: وزارت نیرو مکلف به توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر است، اما تأمین منابع آن به‌عهده شرکت ملی گاز ایران بود که این شرکت با توجه به اهمیت این موضوع در مقدار مصرف گاز کشور، همه تعهدات را انجام داده و هیچ بدهی ندارد.

۱۲ نشست تخصصی با روس‌ها

وی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین ابعاد برنامه هفتم پیشرفت در بخش دیپلماسی انرژی، تأکید تبدیل ایران به هاب گازی منطقه بوده است، افزود: تفاهم‌نامه‌ای با روسیه قبلاً امضا شده بود که این تفاهم نیاز به مذاکراتی دقیق و کارشناسی داشت، به این منظور در این مدت کوتاه بالغ بر ۱۲ نشست کاملاً تخصصی - کارشناسی؛ سه نشست‌ حضوری و بقیه به‌صورت ویدئوکنفرانسی برگزار شد.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اینکه تمام پارامترهای قرارداد در کارگروه مذاکره فنی تقریباً به جمع‌بندی رسیده و امیدواریم این موضوع نهایی شود،‌ افزود: نهایی شدن این قرارداد حتماً به پارامترهای مختلفی بستگی دارد، اما وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران تمام تلاش خود را برای انجام این قرارداد می‌کند. با انجام این قرارداد می‌توان با خرید گاز در فاز نخست و استفاده در صنایع مولد، ایجاد ارزش افزوده کرد که در رشد اقتصادی کشور تأثیرگذار است.

استقبال ترکیه از واردات گاز بیشتر

توکلی به مذاکرات مطلوب و اثربخش با طرف ترکیه برای صادرات گاز به این کشور اشاره و خاطرنشان کرد: امیدواریم بتوانیم این قرارداد را به‌صورت بلندمدت‌تر تمدید و الحاقیه‌های قابل قبولی به آن اضافه کنیم که این نیز بستگی به مقدار مصرف گاز در داخل دارد و ترکیه از دریافت گاز بیشتر استقبال می‌کند.

برنامه‌ریزی برای توسعه تجارت گازی ایران

وی با بیان اینکه با وجودی که ایران دومین دارنده مخازن گاز و سومین تولیدکننده گاز طبیعی در جهان است اما مقدار صادرات گاز کشور بسیار اندک است، ادامه داد: با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری بر گسترش ارتباط با همسایه‌ها، صادرات گاز نیز فرصت ارزشمندی برای افزایش درآمد و ارزش افزوده برای کشور و گسترش تبادلات و تعاملات بین‌المللی است.

معاون وزیر نفت با تأکید بر اینکه توسعه دیپلماسی انرژی از اولویت‌های اصلی شرکت ملی گاز ایران است، افزود: مذاکرات متعددی با آذربایجان، ارمنستان و عراق داریم و امیدواریم که با مدیریت مقدار مصرف بتوانیم از این فرصت‌ها استفاده کنیم و تجارت گازی ایران را در منطقه به حد قابل قبولی متناسب با ظرفیت تولید و مخازن کشور برسانیم.

توکلی استفاده از ظرفیت مرکز ارزیابی مدیران را از مهم‌ترین پروژه‌هایی شرکت ملی گاز دانست و افزود: مدت مدیدی این سیستم کم‌رنگ شده بود، اما ارزیابی مدیریت در تمام انتصاب‌ها در این دوره مورد توجه قرار گرفته است.