شناسهٔ خبر: 70074265 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: اکونیوز | لینک خبر

نخستین دیتاسنتر مزرعه GPU ایران تا ۱۴۰۴ راه‌اندازی می‌شود - اکونی

اقتصاد ایران: معاون علمی رئیس جمهور گفت: نخستین دیتاسنتر مزرعه GPU را تا اوایل ۱۴۰۴ افتتاح خواهیم کرد.

صاحب‌خبر -
- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، دکتر حسین افشین؛ معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری امروز در نخستین نشست خبری در دولت جدید در رابطه با وضعیت هوش مصنوعی در کشور اظهار کرد: مزیت اصلی کشور ایران نیروی انسانی است که شامل سه بخش اصلی می‌شود: اپراتوری، مهندسی و مدیریت. در این سه لایه، طرح‌های مختلفی در دانشگاه‌ها تدوین شده است.

وی ادامه داد: مسئله دوم پس از نیروی انسانی، داده‌ها هستند که پارامتر بسیار مهمی محسوب می‌شوند. کشور ما داده‌های فراوانی دارد و پلتفرم‌ها و سکوهای متعددی برای ذخیره‌سازی داده‌ها وجود دارد. اما مسئله اینجاست که داده‌های موجود به‌خوبی جمع‌آوری نمی‌شوند و باید راهکارهایی برای تسهیل استفاده از آن‌ها ایجاد شود.

معاون علمی رئیس جمهور افزود: برای استفاده بهینه از داده‌ها، باید اقداماتی صورت گیرد و قوانین لازم برای بهره‌برداری از داده‌ها تصویب شوند. یکی از طرح‌ها روی این مسئله متمرکز است و شورای عالی فضای مجازی مسئول این کار می‌باشد. بدون داده، هوش مصنوعی معنا ندارد.

افشین در ادامه گفت: مسئله بعدی در زمینه هوش مصنوعی زیرساخت‌ها هستند. زیرساخت به دو بخش اصلی تقسیم می‌شود: یکی زیرساخت محاسباتی که شامل CPU و GPU (پردازشگر گرافیکی) است و دیگری زیرساخت تولید تراشه‌ها. کشور ما تا پایان این دوره نمی‌تواند در زمینه تولید تراشه‌ها غفلت کند. پروژه ملی سهند برای تولید سیلیکون و دستیابی به ویفر 9 در حال انجام است. پس از تولید سیلیکون، باید تراشه‌ها را تولید کرده و به زیرساخت‌های عمیق برسیم.

افشین ادامه داد: ما به‌تازگی وارد عرصه هوش مصنوعی شده‌ایم و طرح جامع این حوزه تمامی این موارد را در بر می‌گیرد. ایران باید شهری به‌عنوان مرکز میکروالکترونیک داشته باشد و اگر پروژه ملی سهند اجرایی شود، پیشرفت‌های قابل توجهی خواهیم داشت.

وی اظهار کرد: احتمالاً اگر اتفاق خاصی نیفتد، اولین دیتاسنتر مزرعه GPU را تا اوایل 1404 افتتاح خواهیم کرد. با این حال، ما هیچ‌کدام از شرکت‌ها را برای استفاده از GPU تأمین نکرده‌ایم و تنها بر روی معماری مشخصی تمرکز داریم. برای پیشرفت در این حوزه، به پردازش با قدرت بالا نیاز داریم.

معاون علمی رئیس جمهور افزود: ما معماری را طراحی کرده‌ایم. در انقلاب صنعتی، قدرت مالی تعیین‌کننده بود، اما در انقلاب صنعتی چهارم و در حوزه هوش مصنوعی، پول تنها عامل مؤثر نیست. برای موفقیت، باید در یک معماری بهینه و هدفمند فکر کنیم.

وی گفت: یکی از مشکلات ما در زمینه هوش مصنوعی این است که عمق اطلاعات افراد محدود است. برای حل این مسئله، برنامه‌ای داریم که از طریق پادکست‌ها اطلاعات را ارائه دهیم. پروژه اول را خودمان تجهیز می‌کنیم و شروع خوبی داشته‌ایم. به شرکت‌های فعال در حوزه هوش مصنوعی پیشنهاد دادیم که برای هر پروژه‌ای که تعریف کنند، 50 درصد گرنت پرداخت می‌کنیم، اما آن‌ها قبول نکردند و عنوان کردند مشکل اصلی ما زیرساخت‌ها است.

معاون علمی رئیس جمهور تصریح کرد: بیش از 100 GPU داریم که هر کدام ضربدر 8 می‌شود.

وی ادامه داد: بخش بعدی که اهمیت زیادی دارد، سکو یا سیستم عامل است. در حال حاضر الگوریتم‌هایی که برای یادگیری عمیق استفاده می‌شوند، دانشجویان از الگوریتم‌های اوپن‌ای‌آی بهره می‌برند و این موضوع باعث شده است که دانشگاه‌ها محور توسعه سیستم عامل ملی هوش مصنوعی شوند. نسخه آزمایشی این سکو و سیستم عامل طی شش ماه آینده عرضه خواهد شد و معاونت علمی حمایت‌های کامل از آن خواهد داشت. قرارداد این پروژه در مهرماه بسته شده و تیمی 70 نفره روی آن کار می‌کند.

افشین افزود: در 17 پژوهش به دانشگاه‌ها اعلام می‌کنیم که دستیار هوش مصنوعی برای رئیس‌جمهور در حوزه‌های مختلف تدوین می‌شود تا بتواند به‌عنوان دستیار کارشناسی هوشمند عمل کند و داده‌ها را مدیریت کند. این پروژه قرار است طی شش ماه آینده برای وزرا آماده شود. به این ترتیب، هر وزیر دستیار هوش مصنوعی خود را خواهد داشت، به‌طور مثال وزیر نفت می‌تواند تمام قوانین مربوطه را از طریق دستیار هوش مصنوعی مشاهده کند.

وی در پایان گفت: برای معاونین رئیس‌جمهور نیز دستیارهای هوش مصنوعی تدوین خواهد شد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: