طرح قاضی در مدرسه به همت دستگاه قضایی و با ورود جدی معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستریهای مراکز استانها با همکاری آموزش و پرورش، به منظور ارتقای دانش حقوقی و قضایی برای چهار گروه هدف دانش آموزان، اولیا، مدیران و مشاوران و مربیان آنان و با اهداف مختلف در دست اجرا است.
تقویت آموزش و مهارتهای ارتباطی، تاب آوری و حل مسئله در دانش آموزان، ایجاد بهداشت قضایی برای دانش آموزان و خانوادههای آنان، تسری عدالت ترمیمی بر عدالت تنبیهی در جرایم مرتبط با دانش آموزان، آموزش نظم، قانون و مهارتهای فردی اجتماعی، بازاجتماعی ساختن دانشآموزان آسیبدیده و هنجارشکن و بازگشت به جامعه و ضرورت توجه به تعریف مدیریت بحران و آسیبهای روحی و اجتماعی را میتوان بخشی از اهداف این طرح برشمرد.
از ابتدای مهر تاکنون طرح قاضی در مدرسه در استان سیستان و بلوچستان نیز به مانند سایر استانها عملیاتی شده است.
طرح قاضی مدرسه در ۱۵۰ مدرسه سیستان و بلوچستان در دست اجرا است
در این باره علی حیدری نیا رابط طرح قاضی در مدرسه در استان سیستان و بلوچستان در گفتوگو با میزان، گفت: مطابق با برنامهریزیهای انجام شده، طرح قاضی در مدرسه در ۱۵۰ مدرسه، برای ۱۵ هزار دانش آموز با همکاری ۴۸ قاضی و با همراهی هفت رابط در سطح ۳۲ منطقه استان در دست اجرا است.
وی فقدان نظام کارآمد مربوط به دانش آموزان در معرض خطر و آمارهای نگران کننده راجع به زمینه سازی بروز ناهنجاریهای اجتماعی از جمله رفتارهای پرخطر به مانند رانندگی بدون گواهینامه را عاملی بر ضرورت عملیاتی شدن طرح قاضی در مدرسه عنوان کرد.
تبیین مسائل حقوقی برای دانش آموزان با توجه به نیازسنجیهای منطقهای است
حیدری نیا افزود: مشروعیت بخشی به حقوق دانش آموزان، ارتقای سطح دانش و آگاهیهای عمومی و حقوقی دانش آموزان و خانوادههای آنان و تسهیل و ارائه فرصتهای آموزشی برای کودکان دارای نیازهای ویژه، بخشی دیگر از اهداف این طرح است.
رابط طرح قاضی مدرسه در استان سیستان و بلوچستان گفت: مسائل گفته شده توسط بنده و یا قضات در مدارس، منطبق با نیازسنجیهای انجام گرفته است، به گونهای که در هر مدرسه مسائل حقوقی و قضایی مبتلابه آن محله و منطقه بیان میشود.
حیدری نیا با بیان اینکه جامعه هدف ما در این طرح؛ دختران و پسران مقطع متوسطه دوم، مربیان و اولیای دانشآموزان هستند، تصریح کرد: موضوع هر جلسه قبل از برگزاری به مشاورین و مدیران مدارس اطلاع رسانی میشود، تا دانش آموزان بتوانند با آمادگی قبلی سؤالات خود را بپرسند که برای این مهم فرمی طراحی شده و به مدارس ارسال میکنیم.
طرح قاضی در مدرسه به کمک دانش آموز بدسرپرست سیستانی آمد
وی به استقبال دانش آموزان و والدین آنان از طرح قاضی در مدرسه اشاره کرد و گفت: خوشبختانه در یکی از همین کارگاههای آموزشی، یکی از دانش آموزان بد سرپرست در کلاس، شناسایی و به مسئول دفتر سرپرستی اطفال و زنان دادگستری استان ارجاع شد و در نهایت مقدمات حمایت از آن دانش آموز در دستور کار قرار گرفت.
طرح قاضی در مدرسه، بازخورد خوبی در بین دانش آموزان و والدین آنها داشته است
در این باره هادی نجاری رئیس دادگستری شهرستان مهرستان از توابع استان سیستان و بلوچستان در گفتوگو با میزان گفت: با توجه به برنامههای معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان و در راستای ارتقای دانش حقوقی جامعه هدف دانش آموزی، طرح قاضی در مدرسه در تعدادی از مدارس متوسطه پسرانه و دخترانه شهرستان اجرا میشود.
وی افزود: این طرح در قالب عناوینی به مانند؛ تبیین رفتار مجرمانه در فضای مجازی، آشنایی با حقوق شهروندی و افزایش اطلاعات حقوقی دانش آموزان برگزار میشود.
نجاری با بیان اینکه طرح قاضی در مدرسه با بازخورد مناسبی از سوی عمده مسئولان مدارس، دانش آموزان و اولیای آنها روبرو شده، عنوان کرد: همچنین برای پوشش حداکثری این طرح در سال تحصیلی جاری، تصمیمات لازم گرفته شده تا در تمامی مدارس متوسطه شهرستان عملیاتی شود.
در اجرای طرح قاضی در مدرسه، گوش شنوا و پاسخگوی دانش آموزان هستیم
مجید خسروی رئیس دادگاه شهرستان کنارک هم در گفتوگو با میزان، از استقبال دانش آموزان از طرح قاضی در مدرسه و پاسخگویی به سؤالات آنان خبر داد و عنوان کرد: تحقق بخشیدن به عدالت تربیتی دانش آموزان با لحاظ آشنایی آنان با حقوق خویش و همچنین ارتقای آگاهیهای حقوقی وقضایی مربیان و مدیران مدارس را میتوان بخش مهمی از اهداف طرح قاضی مدرسه برشمرد.
از قضات مجرب برای طرح قاضی در مدرسه استفاده میشود
رئیس دادگستری شهرستان نیکشهر نیز به میزان گفت: با اجرای طرح قاضی در مدرسه زمینه افزایش آگاهیهای حقوقی با استفاده از کارشناسان مجرب حقوقی و قضایی فراهم میشود.
وی تصریح کرد: امیدواریم با اجرای این طرح شاهد کاهش آسیبهای اجتماعی در مدارس و سطح جامعه باشیم.
رئیس دادگستری شهرستان نیک شهر افزود: با حضور قضات در مدارس، دانشآموزان با مسائل حقوقی، مفاهیم جرم و راهکارهای پیشگیری از آن آشنا شده و اطلاعات مفیدی به دانشآموزان و والدین آنها ارائه میشود.
دانش آموزان، قضات را پاسخگویی مَحرم، برای سؤالات خود میبینند
علی اکبری یکی از قضات حوزه قضایی شهرستان ایرانشهر که در طرح قاضی مدرسه حضور دارد هم در گفتوگو با میزان گفت: با توجه به برنامهریزیهای انجام گرفته، طرح قاضی در مدرسه در تعدادی از مدارس متوسطه پسرانه و دخترانه شهرستان در قالب موضوعات تبینی قضایی، در دست اجرا است.
وی اظهار کرد: خوشبختانه با توجه به نوع سؤالات مطرح شده از سوی دانش آموزان، میزان علاقهمندی آنان برای دانستن مسائل مبتلابه حقوقی و قضایی خوب ارزشیابی شده است و خوشحالیم ما را مَحرم خود برای پاسخگویی میدانند.
به دنبال آگاهی بخشی حقوقی به دانش آموزان به ویژه در حوزه جرایم سایبری هستیم
سالاری، قاضی و نماینده دادگستری شهرستان زهک از استان سیستان و بلوچستان هم اظهار کرد: طرح قاضی در مدرسه، طرحی تبیینی، آموزشی و فرهنگی برای دانش آموزان است.
وی تصریح کرد: اگر دانش آموزان در بسترهای مختلف اعم از؛ فضای مجازی، مواد مخدر، موضوعات جرایم سایبری و… اطلاعات و آگاهی کافی و کاملی نداشته باشند، ناشناخته وارد مسیری خواهند شد که مشکلاتی ممکن است برایشان ایجاد شود، بنابراین یکی از ما وظیفه ما آگاهی بخشی قشر نوجوان در این حوزه به ویژه در حوزه جرایم سایبری است.
امید میرود با اجرای طرح قاضی در مدرسه که در اصل رویکردی پیشگیرانه در کاهش آسیبهای اجتماعی دارد، شاهد بالا رفتن اطلاعات حقوقی قضایی نوجوانان باشیم تا علاوه بر کاهش آسیبهای اجتماعی، دیگر هیچ نوجوانی پایش به کانون اصلاح و تربیت نخورد.
انتهای پیام/