وزیر ورزش روز گذشته و در پنجمین نشست تخصصی با فدراسیونها مسئلهای را مطرح کرد کهای کاش تنها در حد حرف باقی نماند و خیلی زود جامه عمل بدان پوشیده شود تا خیال ایران بابت یکی از مشکلات بزرگی که سالهاست با آن دست و پنجه نرم میکند تا حد زیادی راحت شود. براساس گفتههای دنیامالی، وزارت ورزش به دنبال وضع قانونی سختگیرانه برای پیشگیری از دوپینگ است و در همین راستا و با توجه به اهمیت ورزش پاک سعی دارد تا دوپینگ را به یک جرم در ایران تبدیل کند.
طرحی که بیشک در صورت عملی شدن میتواند گام بلندی در راستای مبارزه با دوپینگ در ایران باشد. در واقع هدف وزیر ورزش در مبارزه با دوپینگ این است که بتواند بازدارنده باشد و شرایطی را فراهم کند که ورزشکاران نه تنها به سمت دوپینگ نروند که در استفاده از داروها و مکملها نیز دقت بیشتری داشته باشند تا با مشکلی مواجه نشوند، چراکه در بسیاری از موارد دوپینگ ورزشکاران به دلیل عدم آگاهی آنها نسبت به مکملها و داروهاست که مثبت میشود.
دوپینگ بیتردید یکی از مهمترین ناهنجاریهای ورزش در دنیاست که با توجه به مغایرت آن با روح ورزش و ارزشهای اخلاقی تلاش زیادی در سطح بینالمللی برای مبارزه با آن میشود و تأسیس آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ نیز سالها قبل در راستای همین تلاشها بود. این آژانس که با هدف ترویج و هماهنگی بینالمللی در امر مبارزه با دوپینگ تأسیس شده بود، پیشنویس مجموعه قوانین آن سال ۲۰۰۰ در دفتر منطقهای اروپا در لوزان تدوین و ارائه شد و ایران نیز از سال ۱۳۸۱ به عنوان یکی از چهار کشور آسیایی عضو هیئت مؤسسان WADA در تأسیس این نهاد بینالمللی نقشآفرینی دارد. اما فعالیت ایران در این راستا تنها به همکاری با WADA خلاصه نمیشود و با توجه به اینکه نداشتن ورزشکار دوپینگی در رشتههای مختلف یکی از اهدافی است که عمده مسئولان ورزش ایران دنبال میکنند، به همین منظور بسیاری از فدراسیونها از جمله کشتی طی سالهای اخیر بارها و بارها در فواصل مختلف اقدام به گرفتن تستهای دوپینگ از ورزشکاران خود میکردند تا احتمال مثبت شدن تست دوپینگ ملیپوشان ایران در رقابتهای مختلف را تا حد ممکن کاهش دهند و به صفر برسانند. طرحی که اتفاقاً دستاورد مثبتی را در پی داشت. با وجود این مثبت شدن تست برخی ورزشکاران در رشتههای مختلف سرانجام وزیر ورزش را بر آن داشت تا گامی در راستای مبارزه هرچه جدیتر با این مقوله شوم در ورزش بردارد، چراکه مثبت شدن تست دوپینگ ورزشکاران آبروی روزش کشور را خدشهدار میکند، حتی اگر این اتفاق بر اثر ناآگاهی افراد رخ داده باشد و عمدی نباشد.
بیتردید برنامههای مبارزه با دوپینگ در دنیا به جهت حفظ عدالت در ورزش و همچنین ارزشهای انسانی و تقویت روحیه پهلوانی ورزشکاران است که تدوین شده است. با وجود این هنوز هم هستند افرادی که به دلایلی، چون ناآگاهی، تفکراتی که با روح ورزش در تضاد است یا فریب خوردن تستهایشان مثبت میشود. به همین دلیل هم هست که برای مبارزه با این پدیده شوم، قوانین سفت و سختی در دنیا وضع شده است. قوانینی که حالا وزارت ورزش ایران نیز قصد دارد با الگو قراردادن آنها شرایطی را فراهم کند که دوپینگ به عنوان یک جرم در ورزش معنا شود تا ورزشکاران دقت و آگاهی خود را در این زمینه بالا ببرند و در مسیر ریشهکن شدن این ناهنجاری در ورزش کشور گام بردارند. تصمیمی که در صورت عملی شدن نه تنها مانع از رفتن ورزشکاران به سمت این مقوله شوم میشود که میتواند احتمال مثبت شدن دوپینگ ورزشکاران ایران در رقابتهای بینالمللی را به صفر برساند. البته به شرط آنکه در راستای طرح پیشنهادی وزیر، اقداماتی برای اخذ تستهای مختلف از ورزشکاران ایران قبل از اعزام به مسابقات بینالمللی هم انجام شود تا ایراد کار قبل از به میان آمدن پای WADA همینجا و در ایران گرفته شود تا آبروی ورزش کشور به واسطه ندانمکاری عدهای که تعدادشان بسیار اندک است خدشهدار نشود.
دنیا حیدری
طرحی که کاش فقط حرف نباشد
وزیر ورزش روز گذشته و در پنجمین نشست تخصصی با فدراسیونها مسئلهای را مطرح کرد کهای کاش تنها در حد حرف باقی نماند و خیلی زود جامه عمل بدان پوشیده شود تا خیال ایران بابت یکی از مشکلات بزرگی که سالهاست با آن دست و پنجه نرم میکند تا حد زیادی راحت شود.
صاحبخبر -
∎