شناسهٔ خبر: 70046860 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اعتماد | لینک خبر

حلب؛ دومين شهر بزرگ سوريه در يك قدمي سقوط؟

شورش در شام

صاحب‌خبر -

حديث روشني

 بنابر ادعاي رسانه‌ها و به نقل از يك نهاد نظارت بر جنگ، شورشيان سوري (تروريست‌ها) روز جمعه توانستند وارد شهر بزرگ حلب شوند. ورود شورشي‌ها به دومين شهر بزرگ سوريه مي‌تواند جنگ داخلي طولاني‌‌مدت را مجددا شعله‌ور كند. طبق گزارش رصدخانه حقوق بشر سوريه كه يك گروه نظارت بر جنگ مستقر در بريتانيا مي‌باشد، شورشيان (تروريست‌ها) ازجمله گروه تحريرالشام، طي چند ساعت توانستند كنترل بيش از نيمي از حلب را به دست بياورند. اين در حالي است كه رسانه‌هاي دولتي سوريه اين ادعا را به چالش كشيدند. به گزارش سي‌ان‌ان و همچنين طبق گزارش رصدخانه نيروهاي دولتي و متحدان روسي آنها روز جمعه حملات هوايي شديدي را به مناطق تحت كنترل مخالفان (تروريست‌ها) آغاز كردند كه شامل 23 حمله به شهر ادلب بود. همزمان دولت روسيه تاييد كرد كه در حال بمباران مواضع شورشيان (تروريست‌هاي) سوري است، اما مشخص نكرد كه اين حملات در كجا انجام مي‌شود. وزارت دفاع روسيه در اين رابطه اعلام كرد كه در جريان عمليات مشترك با ارتش سوريه، بيش از 200 جنگجو را در حومه‌هاي استان‌هاي حلب و ادلب به اسارت گرفته است.

به گزارش نيويورك تايمز، حمله تروريست‌ها كه روز چهارشنبه آغاز شد، جدي‌ترين چالش را براي دولت سوريه طي سال‌هاي اخير به وجود آورده است. زمان‌‌بندي اين حمله سوالاتي را در باب اينكه آيا تروريست‌ها در تلاشند از شرايط پيش آمده بعد از آتش‌بس ميان حزب‌الله لبنان واسراييل بهره‌برداري كنند، به وجود آورده است. اين در حالي است كه اين گروه‌ها مدعي شده‌اند براي ماه‌ها آمادگي دارند به حملات خود ادامه دهند. به ادعاي سي‌ان‌ان، اسراييل مدت‌هاست كه مواضع مقاومت در سوريه را بمباران كرده و به ادعاي ناظران قصد دارد مسيرهاي ارتباطي كه محموله‌هاي تسليحاتي به اين كشور منتقل مي‌شود را هدف قرار دهد. اين درحالي است كه روسيه به عنوان متحد كليدي نظامي سوريه درگير جنگ در اوكراين است. به گفته محمد علاء غنيم، مشاور ارشد سياست‌گذاري براي گروه مدافعان امريكايي سوري، تغييرات سريع در سه روز گذشته را يادآور جنگ 2011 در اين كشور قلمداد كرد و گفت: حمله برق‌آساي شورشيان نشان داد كه درگيري‌هاي سوريه منجمد نيست. او همچنين مدعي شد: اين تحولات نقاط ضعف دولت سوريه را نمايان مي‌كند.»
گفتني است جنگ داخلي سوريه در سال 2011 آغاز شد و حدود نيمي از جمعيت كشور را آواره و ميليون‌ها پناهنده را در جست‌وجوي امنيت به كشورهاي همسايه مانند تركيه و لبنان و همچنين به اروپا فرستاد. اين درگيري براي سال‌ها عمدتا راكد بوده، اما در روز چهارشنبه، تروريست‌ها از مجموعه‌اي از گروه‌هاي مسلح مخالف، حملات غافلگيركننده‌اي را در استان شمال ‌غربي حلب آغاز كردند. براساس گزارش رصدخانه، طي سه روز درگيري شديد بيش از 250 نفر از هر دو طرف كشته شده‌اند. به ادعاي ديگر رسانه‌ها و نهادهاي ناظر بر درگيري‌ها علاوه بر گروه تروريستي تحريرالشام، كه زماني با گروه تروريستي القاعده مرتبط بود، اين مهاجمان از مجموعه‌اي از گروه‌هاي مسلح مخالف نيز تشكيل شده‌‌اند. به ادعاي اين نشريات گروه‌هاي شورشي تحت حمايت تركيه نيز در اين درگيري‌ها مشاركت دارند. 
به ادعاي سي‌ان‌ان و به نقل از ساكنان محلي، همزمان نيروهاي كرد نيز كنترل برخي محله‌هاي حلب را به دست آورده‌اند. نيروهاي كرد قبل از آغاز حملات جديد دو محله كردي را در اختيار داشتند، اما اكنون به مناطق جديدي كه دولت سوريه قبلا كنترل مي‌كرد نيز وارد شده‌اند. شبه‌ نظاميان كردي، كه به نام YPG شناخته مي‌شوند، سابقه ‌درگيري با ديگر گروه‌هاي مخالف در شمال سوريه را دارند. به ادعاي گروهي از ناظران از دست دادن حلب يك شكست قابل توجه براي دولت سوريه به شمار مي‌‌آيد، چراكه حلب كه زماني بزرگ‌ترين شهر سوريه از نظر جمعيت و پايتخت اقتصادي اين كشور بود، همچنين يكي از قديمي‌ترين شهرهاي مسكوني در جهان است. اين شهر همچنين تا زماني كه اسد در سال 2016 توانست آن را تصرف كند، پايگاه اصلي شورشيان (تروريست‌ها) محسوب مي‌شد. به ادعاي سي‌ان‌ان شورشيان (تروريست‌ها) اهداف خود را مشخص كرده‌اند. آنها بخشي از ائتلاف جديدي به نام «فرماندهي عمليات نظامي» هستند كه شامل طيف وسيعي از مبارزان مخالف، از جمله گروه‌هاي راديكال و ائتلاف‌هايي هستند كه از حمايت ايالات‌متحده برخوردارند. اين ائتلاف روز چهارشنبه قبل از حمله به حلب مدعي شد كه به حملات فزاينده از سوي دولت سوريه پاسخ مي‌دهد. اما زمان‌بندي در اين زمينه نيز حياتي است، زيرا روسيه به عنوان حامي كليدي سوريه روي اوكراين تمركز كرده است و ايران نيز در شرايطي متفاوت از 12 ساله‌اي پيش قرار دارد.