شناسهٔ خبر: 70046454 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

هنرمندان به صحنه بر‌می‌گردند؟

از آغاز دولت جدید بیش از صد روز می‌گذرد‌. طی چند روز گذشته بار دیگر وضعیت هنرمندانی که دچار مشکل در دولت سیزدهم شده بودند‌ از سوی اهالی رسانه مورد پیگیری قرار گرفت. سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ دولت چهاردهم، در‌این‌باره تأکید کرد: «رویکردی که دنبال می‌شود، تلاش برای رفع محدودیت ایجاد‌شده برای هنرمندان است». او گفت‌: «‌تلاش کردیم با مساعدت نهادهای قضائی و امنیتی رفع محدودیت برای هنرمندان اتفاق بیفتد. نسبت به بخش قابل توجهی از آنها رفع محدودیت صورت گرفته است که خودش را نشان می‌دهد. بخش دیگری هم در شرف وقوع است‌.

صاحب‌خبر -

از آغاز دولت جدید بیش از صد روز می‌گذرد‌. طی چند روز گذشته بار دیگر وضعیت هنرمندانی که دچار مشکل در دولت سیزدهم شده بودند‌ از سوی اهالی رسانه مورد پیگیری قرار گرفت. سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ دولت چهاردهم، در‌این‌باره تأکید کرد: «رویکردی که دنبال می‌شود، تلاش برای رفع محدودیت ایجاد‌شده برای هنرمندان است». او گفت‌: «‌تلاش کردیم با مساعدت نهادهای قضائی و امنیتی رفع محدودیت برای هنرمندان اتفاق بیفتد. نسبت به بخش قابل توجهی از آنها رفع محدودیت صورت گرفته است که خودش را نشان می‌دهد. بخش دیگری هم در شرف وقوع است‌. البته بخشی از هنرمندان بحث‌های قضائی دارند که با دستگاه قضائی هم در‌حال گفت‌وگو هستیم‌». وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی البته تأکید کرد قصد ندارد از کسی نام ببرد و اعلام کرد برای بخش قابل توجهی از هنرمندان رفع محدودیت انجام‌ شده است که به‌زودی مشخص می‌شود. در نشستی که خانه سینما به مناسبت پاسداشت روز سینما برگزار کرده بود، رسول صدرعاملی، سخنگوی خانه سینما در آن زمان، اعلام کرد‌: «حدود ۳۰۰ نفر از همکاران ما به دلیل شرایط سیاسی و اجتماعی و امنیتی پرونده باز قضائی دارند و امکان بازی و فیلم‌سازی ندارند و همچنان گرفتار هستند‌».

وعده گشایش و آشتی

البته موضوع دیگری نیز وجود دارد و آن هم قهر هنرمندان است؛ آنان طی چند سال گذشته فاصله‌ای با دولت پیدا کرده‌اند. البته معاون هنری در نشستی که با مدیران اتاق بازرگانی داشته است ابراز امیدواری کرده که آنان با بهبود شرایط به صحنه برگردند. «نادره رضایی» در‌این‌باره گفته است: «‌نقش‌آفرینی هنرمندان، برای حاکمیت راهگشاست. برای جبران فروکاستگی‌های اعتماد اجتماعی، باید هنرمندان بزرگ را به صحنه برگردانیم. در دوره‌ای احترام‌زدایی شد که باید این رابطه و وضعیت را ترمیم کنیم و بخشی که به ترمیم رابطه حاکمیت و هنرمندان کمک می‌کند تقویت اقتصاد هنر است. در میان هنرمندان، معدود افرادی هستند که با موضوعات بازار و مقتضیات آن آشنا باشند و تأکید بر موضوع اقتصاد هنر می‌تواند هنرمندان را به جریان بازارهای داخلی و خارجی وصل کند. طبیعتا بخش مهمی از موضوعات در حوزه اقتصاد، از عهده دولت خارج است و بخش خصوصی باید به میدان بیاید. باید سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی کنیم. همکاری معاونت امور هنری با اتاق بازرگانی در اقتصاد هنر و وضعیت هنرمندان گشایش ایجاد می‌کند». او همچنین به «امید مردم به گره‌گشایی اجتماعی» اشاره کرد و گفت: «مسئولیت هنرمندان را در ایجاد نشاط اجتماعی و امیدافزایی چند برابر می‌کند». نادره رضایی خبر داد: «مسئله اقتصاد هنر، جزء کلان‌برنامه‌های وزارتخانه است که مبتنی‌بر توسعه اقتصاد هنر و صادرات محصولات فرهنگی و هنری است». البته در نشست هماهنگی دبیرکل، مشاور عالی رئیس و مدیران اتاق بازرگانی تهران با معاون هنری وزارت ارشاد برای تفاهم و همکاری در زمینه اقتصاد هنر نکاتی دیگر هم مطرح و پیشنهاد شد. فریدون وردی‌نژاد، دبیرکل اتاق بازرگانی تهران، با اشاره به برقراری ارتباط منظم و مؤثر فرهنگی هنری در اتاق تهران اعلام آمادگی کرد که زمینه حضور اعضای اتاق در رویدادهای فرهنگی هنری فراهم شود.

یک رویداد اقتصادی، یک رویداد هنری

همچنین «بهمن عشقی» گفت: «ما به پروژه اقدام مشترک میان هنرمندان و اهالی صنعت و اقتصاد و تجارت نیازمندیم. برای برندینگ ایران می‌توانیم محصولات هنری را با دریافتن سلیقه نسل جوان اروپایی و شناخت بازارهای غربی عرضه کنیم و برای ذائقه آنها اثر هنری روز تولید کنیم. هنر در شناخت صنعت و تجارت بسیار مؤثر است و هم اهل اقتصاد و صنعت و تجارت به هنرمندان نیاز دارند تا تصویر خوبی در جامعه پیدا کنند و هم هنرمندان به ایشان نیاز دارند تا هنر و محصولاتشان را در بازارهای داخلی و خارجی معرفی و عرضه کنند. همچنین در صادرات محصولات هنری با کشف ذائقه مقصد و حفظ برند هنر ایران، می‌توانیم در هدفی بالاتر ایران را مطرح کنیم. نکته دیگر این است که باید در کنار هر رویداد اقتصادی یک رویداد هنری نیز تعریف کنیم تا این ارتباط نزدیک شود».