به گزارش ایکنا، نرجس عبدیانی، پژوهشگر تاریخ معاصر، 11 آذرماه در نشست علمی «سیر تطور روابط فدائیان اسلام با مرجعیت در ادوار مختلف سده اخیر» از مجموعه نشستهای یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه، گفت: محمدمهدی عبدخدایی از اعضای فدائیان اسلام نقل کرده است که آیتالله محمدتقی خوانساری نسبت به فدائیان اسلام عنایت زیادی داشتند و مرتباً از آنان حمایت میکردند.
وی افزود: آیتالله خوانساری از مراجع بزرگ دوره خود محسوب میشد و نامههای تأییدی و حمایت ایشان هنوز هم وجود دارد؛ همچنین از مرحوم خلخالی نقل شده است که شهید صدر با فدائیان اسلام مرتبط بود و این ارتباط هم در قم مشهور بود.
عبدیانی ادامه داد: در مورد حمایت آیتالله مرعشی نجفی هم فرزند آن مرحوم یعنی حجتالاسلام و المسلمین محمود مرعشی نجفی از پدرشان نقل کرده است که ایشان گفتند فدائیان اسلام در قم با آیتالله محمدتقی خوانساری از مراجع ثلاث ارتباط زیادی داشتند و در مرتبه بعد با مرحوم ابوی در ارتباط بودند.
این پژوهشگر ادامه داد: در این نقل قول آمده است که نامههای زیادی از سوی فدائیان اسلام به خصوص شهید نواب صفوی و مرحوم واحدی داشتیم که برخی از آنها موجود است و چاپ شده است و یادم میآید که مرحوم حبیب طهماسبی مدت دو ماه به صورت مخفیانه در منزل ما بود چون خیلی دنبالش بودند و والده برای ایشان غذا درست میکردند و نمیگذاشتند کسی متوجه حضور او در خانه ما شود.
انتقال جسد نواب صفوی
وی ادامه داد: نکته دیگر اینکه مرحوم نواب صفوی را ابتدا در مسگرآباد دفن کردند ولی برخی آمدند و از پدر من برای نبش قبر و انتقال جسد وی به قم اجازه گرفتند و مرحوم ابوی هم مشروط بر اینکه خاک اطراف آن برداشته شود و بهم نخورد، اجازه دادند و آنها هم جسد را به قم منتقل کردند و والد ما ساعت یک نیمه شب مجدداً بر پیکر آن مرحوم نماز میت خواندند. غرض اینکه پدر ما علاقه زیادی به فدائیان اسلام داشت.
عبدیانی با بیان اینکه در مورد ارتباط آیتالله طالقانی و نواب صفوی هم مسائل زیادی مطرح است، گفت: آیتالله طالقانی هم حمایت جدی از آنان داشتند و این ارتباط تا آخر حفظ شد یعنی تا زمان دستگیری. همچنین فدائیان اسلام در جریان دستگیری نواب و یارانش از حمایت آیتالله بروجردی، آیتالله قمی، امام خمینی(ره) و علمای دیگر برخوردار بودند.
وی افزود: آیتالله بروجردی هم براساس اخباری که اطرافیان به ایشان میدادند هرگز تصور نمیکرد که رژیم آنها را اعدام کند و قبلاً هم نامه به شاه نوشتند و درخواست کردند از اجرای حکم اعدام جلوگیری شود ولی بعد از شنیدن خبر اعدام، شوکه شده و رنگ صورتشان پریده بود و فرمود به من گفتند تخفیف میدهند و اعدام نمیکنند ولی این چه تضمینی بود.
ارتباط امام و نواب صفوی
عبدیانی بیان کرد: همچنین در مورد ارتباط فدائیان اسلام با امام خمینی(ره) نقل قولی از همسر نواب وجود دارد؛ ایشان گفته است زمانی که من با آقای نواب در قم بودم و مخفی بودیم، روزی ایشان از منزل بیرون رفتند و بنده هم دنبال ایشان رفتم و به خانه امام رفتیم و وقتی در زدیم خود حاج آقا روحالله در را باز کردند و این دو نفر با حرارت و صمیمیت همدیگر را در آغوش گرفتند و مثل دو برادر صدیق که مدتها همدیگر را ندیده بودند احوالپرسی کردند. این منظره برای ما خیلی عجیب بود.
وی افزود: همچنین از خانواده امام خمینی(ره) نقل است که ایشان به آقای نواب علاقه خاصی داشتند و وقتی حکم اعدام برای نواب و یارانش صادر شد نزد آیتالله بروجردی رفتند و تلاش زیادی کردند که این حکم لغو شود ولی موفق نشدند لذا وقتی برگشتند بسیار ناراحت و برافروخته بودند.
عبدیانی اظهار کرد: شیخ محمدحسن طالقانی، آیتالله طالقانی و آیتالله کاشانی، آیتالله بروجردی و آیتالله حق پناه و برخی شخصیتهای دیگر هم علاوه بر حمایت، همکاری مالی هم با نواب و فدائیان داشتند.
وی اضافه کرد: در بحث روشنگری و تبیین هم باید از آیتالله نورالدین شیرازی از استادان تفسیر قرآن در شیراز نام ببرم که نقل است وقتی خبر شهادت نواب را به ایشان دادند، جلسه تفسیرشان فضای دیگری به خود گرفت و سه روز بدون اینکه جریان معمولی درس را متوقف کنند مباحث جلسه خود را به مسائل سیاسی و انقلابی اختصاص دادند و در روز سوم گفتند من و شما برای چه زنده هستیم.
وی با اشاره به تأثیر مرحوم نواب صفوی بر روی مقام معظم رهبری، گفت: مقام معظم رهبری درباره ایشان گفته است وقتی ایشان به مشهد آمد، من 15 ساله بودم و به شدت تحت تأثیر او قرار گرفتم و وقتی از مشهد رفت و به فاصله اندکی ایشان را شهید کردند تأثیر این شهادت در ما بسیار زیاد بود.
انتهای پیام