به گزارش سایت دیدهبان ایران، چهارشنبه هفته گذشته و دقیقا بلافاصله بعد از برقراری آتشبس میان حزبالله لبنان و ارتش اسرائیل، برخی گروههای مسلح که از سال ۲۰۱۱ علیه دولت و ارتش سوریه وارد جنگ شدهاند و در هشت سال گذشته، یعنی بعد از نابودی داعش در این کشور، نبرد آنها با دولت مستقر در سوریه وارد حالت فریز شده بود و تنها بخشهای اندکی از شمال غرب این کشور را در اختیار داشتند، به صورت یکپارچه و ناگهانی فعال شدهاند و مشغول پیشروی در شمال سوریه هستند و اعلام کردهاند که میخواهند خود را به پایتخت این کشور برسانند و دولت بشار اسد را ساقط کنند.
بخش عمدهای از گروههایی که در روزهای اخیر وارد نبرد با ارتش سوریه شدهاند و نام خود را ائتلاف «فتح المبین» گذاشتهاند را گروههای تروریستی تکفیری به رهبری هیات «تحریر الشام» که پیش از این با نام «جبهه النصره» فعالیت میکرد، شامل میشوند. البته گروه موسوم به «ارتش ملی سوریه» که از معارضان سوری تحت حمایت ترکیه تشکیل شده و در بیش از یک دهه گذشته مشغول نبرد مسلحانه با دولت بشار اسد بوده است نیز در نبردهای اخیر علیه ارتش سوریه مشارکت دارند. اما گروههای مسلح کرد که در شمال شرق سوریه مستقر هستند و توسط ارتش آمریکا حمایت میشوند، هنوز در عملیات نظامی هماهنگ و گسترده سایر گروههای مسلح علیه دولت سوریه مشارکت نکردهاند.
باید توجه داشت که گروههای زیرمجموعه ائتلافی که اخیرا علیه ارتش و دولت سوریه برخاستهاند، بهویژه گروههای تروریستی تکفیری زیرمجموعه «تحریر الشام»، زمانی همپیمان گروه تروریستی داعش بودند و بعد از فروپاشی داعش در سوریه و عراق، تنها مناطق کوچکی از شمال غرب سوریه را در اختیار داشتند. این گروهها اما در پنج روز گذشته، پیشروی سریع و گستردهای را در شمال سوریه انجام دادهاند، به نحوی که در حال حاضر مدعی تصرف کامل استان ادلب و بخش اعظم از استان حلب از جمله مرکز این استان یعنی شهر حلب هستند که دومین شهر بزرگ سوریه به حساب میآید. گروههای تروریستی تکفیری همچنین مدعی آن هستند که به طرف شهر حماه به عنوان یکی دیگر از شهرهای استراتژیک سوریه در حرکت هستند.
مقاومت نکردن برخی نیروهای نظامی سوریه، هماهنگ شده بود
در چنین شرایطی از «حجتالاسلام وحید احمدی» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره علت تشدید درگیریها در سوریه بلافاصله بعد از برقراری آتشبس در لبنان پرسیدیم که او نیز در گفتوگو با خبرنگار دیدهبان ایران، توضیح داد: حمله اخیر گروهکهای تروریستی به شمال سوریه با پشتوانه رژیم صهیونسیتی، آمریکا و البته برخی کشورهای منطقه انجام میشود. به نظر میرسد این تحرکات که با تجهیزات پیشرفته در حال انجام است، از ماهها قبل برنامهریزی شده بود و با هدف اثرگذاری در موضوعات منطقهای و بینالمللی طراحی شده بود. در واقع، با توجه به این که صهیونسیتها نتوانستند به اهداف خود در لبنان و غزه دست پیدا کنند، با هدف قطع شریانهای ارتباطی تقویتکننده حزبالله، گروهکهای تروریستی را در سوریه فعال کردهاند.
نماینده صحنه، کنگاور و هرسین در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: فعال شدن گروهکهای تروریستی تکفیری در سوریه در مقطع زمانی کنونی یعنی بعد از برقرار شدن آتشبس ظاهری بین رژیم صهیونیستی با حزبالله لبنان، نشان میدهد که صهیونیستها به دنبال آن هستند که اولا در مدت زمان آتشبس، توان خود را بازیابی کنند و هم مسیرهایی رساندن کمکهای مردمی به لبنان یا تجهیزات به حزبالله را توسط تروریستهای فعال در شمال سوریه مسدود کنند. تحرکات اخیر در سوریه، تصمیمی نبوده که گروهکهای ترویستی، خودشان به تنهایی گرفته باشند و حتما هماهنگیهایی با صهیونیستها صورت گرفته است. متاسفانه به نظر میرسد که عدم مقاومت چندان و عقبنشینی برخی نیروهای نظامی سوریه نیز هماهنگشده و براساس برنامهریزیهای قبلی بوده است.
وی در ادامه تاکید کرد: اگرچه تحرکات اخیر تروریستها در سوریه، میتواند در کوتاهمدت ضرباتی را به دولت سوریه و جبهه مقاومت وارد کند، اما حتما گروهکهای تکفیری تروریستی در آینده موفق نخواهند بود. یکی از اهداف این گروهکها، تحت فشار بودن جبهه مقاومت و قطع ارتباط بین نیروهای ایرانی و سایر نیروهای جبهه مقاومت با حزبالله بوده است، ولی قطعا تروریستها در این زمینه شکست خواهند خورد.
بسیار بعید است که تروریستها بتوانند دولت سوریه را ساقط کنند
احمدی با بیان این که تروریستها اعلام کردهاند که به دنبال ساقط کردن دولت قانونی سوریه هستند، اظهار داشت: در حال حاضر بخش اعظم استانهای ادلب و حلب به تصرف گروههکهای تروریستی درآمده است و اگر این گروهکها ببینند که زمینههای پیشرفت آنها وجود دارد، چه بسا به سمت دمشق هم حرکت کنند. اما با توجه به این که ارتش سوریه برای مقابله با گروهکهای تکفیری تقویت شده است و از طرف نیروی هوایی روسیه و برخی گروههای جبهه مقاومت نیز حمایت میشود، بسیار بعید است که تروریستها بتوانند دمشق را تصرف کنند و به هدف اعلامشده خود یعنی ساقط کردن دولت بشار اسد دست پیدا کنند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست مجلس خاطرنشان کرد: در حال حاضر نیروهای مستشاری ایران بیشتر مشغول ارائه مشورتهای نظامی به ارتش سوریه هستند و کمتر به صورت مستقیم در میدان نبرد حضور دارند. البته برخی نیروهای ایران از گذشته برای مشاوره دادن در مناطقی از سوریه حضور داشتهاند که در همین راستا نیز سردار کیومرث پورهاشمی توسط گروهکهای تکفیری تروریستی در نبرد روزهای اخیر به شهادت رسید.
دولت ترکیه حتما بخشی از تحولات امروز سوریه است
احمدی درباره نقش ترکیه در درگیریهای اخیر سوریه نیز گفت: از ابتدای مشکلاتی که از سال ۲۰۱۱ برای سوریه ایجاد شد، ترکیه همواره یک طرف ماجرا بوده و هنوز هم دست از دخالت و ماجراجویی در اتفاقات سوریه برداشته است. دولت ترکیه همچنین در پشت پرده، همکاریهای اقتصادی فراوانی را با رژیم صهیونیستی دارد و بعید نیست که در تحولات اخیر سوریه نیز همکاریهایی با صهیونیستها داشته باشند. البته در سالهای اخیر تعداد زیادی از مردم سوریه به عنوان پناهجو و جنگزده به ترکیه رفتهاند که همین مساله به مشکلات ترکها اضافه کرده است.
وی در پایان تصریح کرد: دولت ترکیه از گذشته به صورت سنتی همراهیها و حمایتهایی را از گروههای ترویستی فعال در سوریه انجام داده است و البته در مقاطعی نیز برای تامین منافع خود، با افرادی که با تروریستهای مبارزه کردهاند، همراهی کرده است. دولت ترکیه هیچگاه در حمایت از گروههای تروریستی و تقویت و هدایت آنها از درون خاک ترکیه به سمت سوریه ابایی نداشته است و گاهی هم خود دولتمردان ترک این موضوع را بیان کردهاند. در تحولات این روزهای سوریه نیز براساس شواهد موجود، حتما دولت ترکیه بخشی از ماجرا است.
منبع: دیدهبان ایران