به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو ، جنگنده سوخو-۳۵ آخرین و توانمندترین عضو خانواده سوخو است. خانواده جنگنده سوخو از بدو تولد یکی از بحث براتگیزترین جنگندهها در حوزه هوانوردی نظامی بوده و هست. از همان هنگامی که اولین تصویر ماهوارهای این جنگنده در کنار یک نمونه میگ-۲۹ در ۱۹۸۷ مستقر در پایگاهی در نزدیکی مسکو منتشر گشت تا امروز همواره این خانواده بخشی جدایی ناپذیر از بحثهای محافل هوانوردی نظامی بوده است.
اگر F-۱۶ موفقترین جنگندهی نسل چهار غربی در بازار و F-۱۵ موفقترین جنگندهی نسل چهار غربی در صحنهی نبرد باشد، جنگندههای خانواده سوخو احتمالا ترکیبی از هر دو هستند. در مجموع بیش از ۲۰۰۰ فروند جنگندهی سوخو از انواع مختلف برای کشورهای مختلف تولید شده است.
ویژگیهای فنی و طراحی سوخو -۳۵
سوخو ۳۵ دارای دو موتور AL-۴۱ F ۱ S است که قدرت زیادی به آن میدهد و قابلیت مانورپذیری بسیار بالا را فراهم میآورد. این جنگنده به سیستمهای هدایت آیرودینامیکی پیشرفته مانند دمهای متحرک مجهز است که در کنار تکنولوژی بردار نیروی هدایتشده، قابلیت مانور در سرعتهای بالا و شرایط مختلف پروازی را به آن میدهد. سوخو ۳۵ همچنین از رادار Irbis-E (AESA) برخوردار است که قادر به شناسایی اهداف در فواصل بیش از ۳۰۰ کیلومتر است.
خط تولید این جنگنده حتی در ایام پسا فروپاشی شوروی هم تعطیل نشد. در واقع این جنگنده را میتوان عامل احیای صنعت هوافضای روسیه پس از فروپاشی دانست. همچون اف ۱۶ این جنگنده یکی از دو جنگندهایست که هنوز توسط رقبای خود طعم شکست را نچشیدهاند.
سلاحها و تواناییهای رزمی سوخو -۳۵
سوخو ۳۵ قادر به حمل انواع مختلفی از موشکها مانند AIM-۱۲۰، R-۷۷ و موشکهای هوا به سطح است. این جنگنده همچنین توانایی حمل بمبهای هدایتشونده و غیرهدایتشونده (مانند FAB-۵۰۰ و KAB-۵۰۰) را دارد. به علاوه، سوخو ۳۵ از توپ ۳۰ میلیمتری GSh-۳۰-۱ برای درگیریهای نزدیک استفاده میکند. این جنگنده همچنین توانایی حمل سلاحهای هستهای تاکتیکی را دارد.
عملکرد و قابلیتهای رزمی سوخو- ۳۵
سوخو ۳۵ در نبردهای هوایی و عملیاتهای چندمنظوره عملکرد بسیار خوبی دارد. این جنگنده به دلیل سیستمهای راداری پیشرفته، موشکهای دوربرد، و سیستمهای الکترونیکی مدرن، میتواند بهطور مؤثر در برابر تهدیدات هوایی و زمینی عمل کند. سوخو ۳۵ به عنوان جنگندهای با مانورپذیری فوقالعاده در نبردهای نزدیک و دوربرد شناخته میشود و قادر است با جنگندههای نسل پنجم مانند F-۲۲ و F-۳۵ رقابت کند.
در جنگ فعلی اوکراین یک مورد سرنگونی سوخو-۲۷ توسط سوخو-۵۷ به ثبت رسیده که سوخو-۵۷ را نمیتوان رقیب این جنگنده دانست.
سوخو-۵۷ جانشین سوخو-۳۵ و سوخو-۲۷ است. بجز این مورد تمامی فلنکرهای (انواع سوخو) اوکراینی سرنگون شده در نبرد اخیر همه توسط سوخو-۳۵ و سوخو-۲۷ و.. روسی شکار شدهاند.
در جریان جنگهای آفریقا و نیز منازعات هند و پاکستان کارنامهی سوخوها در مواجهه با F-۱۶ قابل قبول بوده است.
به این کارنامه میتوان نتایج تمرینهای ردفلگ را نیز افزود. تاثیرگذاری و اهمیت حضور این جنگنده در نبرد سوریه غیرقابل انکارست.
رهگیری یک اف-۲۲ توسط سوخو در سوریه و J-۲۰ در مرز چین و هند توسط Su-۳۰MKI هندی نشان از توانمندیهای ضد پنهانکار این جنگنده دارد. نوک پیکان فشارهای نظامی چین بر تایوان سوخوهای روسی و چینی-روسی هستند. پس میتوان به جرات لقب رزم آزموده (یا کامبت پرووِن) را بر این جنگنده نهاد.
چرا سوخو-۳۵ روسیه از اف-۱۶ آمریکا پیشرفتهتر است؟
تحلیلگران نظامی بر این باورند که پدافند هوایی و جتهای «سوخو-۳۵» روسیه در مقایسه با جنگندههای «اف-۱۶» پیشرفتهتر و به روزتر است. وبگاه «بالگرین میلیتری» روز دوشنبه نوشت، هواپیماهای روسی بهویژه جنگنده سوخو-۳۵ بهخاطر تواناییشان در شناسایی جنگندههای آمریکایی، از صدها کیلومتر مورد تحسین خلبانهای آمریکایی قرار گرفتهاند.
این جنگندههای مجهز به موشکهای پیشرفته «آر-۳۷» میتوانند جتهای اف-۱۶ را مغلوب کنند. در این شرایط، هواپیماهای نیروی هوایی اوکراین در صورتی که مجبور به مقابله با این جتهای روسی شوند، با چالشهای مهمی مواجه میشوند. این درحالی است که بر اساس برخی گزارشها سه فرودگاه در غرب اوکراین توسط کیف برای استقرار جنگندههای اف-۱۶ آماده میشوند.
جنگنده اف - ۱۶ ساخت آمریکا
روسیه موضع خود را به صراحت اعلام کرده که هر فرودگاهی، صرف نظر از موقعیت جغرافیایی آن، به عنوان مکان حملات علیه روسیه استفاده شود، یک هدف قانونی برای موشکهای روسیه در نظر گرفته میشود. سوخو-۳۵ یکی از پیشرفتهترین جنگندههای روسیه است. تجهیزات اویونیک آن شامل رادار آرایه اسکن شده میتواند چند هدف را در بردهای طولانی ردیابی کند.
سوخو-۳۵ و سوخو-۳۰ و سومو-۳۷ آخرین نسخه و تکامل یافتهترین نسخه از خانواده سوخوها هستند. خانوادهای که دهها رکورد هوایی و دهها شکار هوایی را به نام خود به ثبت رساندهاند، دهها میلیارد دلار پول را به خزانهی دولتی و شرکت سازنده سرازیر ساخته و خط تولید آن ۴۰ سال پس از شروع هنوز متوقف نشده است. پس در مورد چنین جنگندهای بدون وارد شدن به جزییات فنی آن میتوان ادعا کرد که شاید برترین جنگنده نباشد، اما در نبردهای مدرن کنونی قطعا حرفها برای گفتن دارد. (به زبان کوچه بازاری: چنین جنگندهای با این سوابق ندید مورد تاییدست!)