به گزارش خبرنگار ایکنا، نخستین همایش ملی الگوی حکمرانی تمدنی علم و فناوری امروز ۱۱ آذرماه با حضور محمدرضا مخبر دزفولی، رئیس فرهنگستان علوم، علیاکبر صالحی، معاون پژوهشی فرهنگستان علوم، محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تهران و اساتید دانشگاهها در سالن رضا داوری اردکانی فرهنگستان علوم برگزار شد.
مخبر دزفولی طی سخنانی در این نشست گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی از آن دست نهادهایی است که زیرساختهای علمی کشور را شکل داده است. با پیروزی انقلاب دانشگاهها به لحاظ سختافزاری و نرمافزاری ورشکسته بودند. البته نمیگویم نقاط درخشنده در آن وجود نداشت، اما اثرگذاری آن را در اداره جامعه و خدمترسانی به مردم دیده نمیشد.
وی افزود: در حال حاضر ۱۷۰ هزار دانشجوی اوایل انقلاب به ۳ تا ۴ میلیون دانشجو تبدیل شده است. اوایل انقلاب از هر ۲۰ داوطلب یک نفر میتوانست وارد دانشگاه شود، اما امروز هر دو نفر دسترسی به آموزش عالی دارد. همچنین ۴ هزار عضو هیئت علمی زمان انقلاب تبدیل به صد هزار عضو هیئت علمی شدهاند.
مخبر دزفولی ادامه داد: ۲.۸ درصد مقالات پر استناد از سوی دانشمندان ایرانی است و این اتفاقات بزرگ به برکت تدبیر امام راحل و استمرار آن با هدایت رهبر معظم انقلاب و نهادی به نام شورای عالی انقلاب فرهنگی بود که در نظام تصمیمگیری و تصمیمسازی علم و فرهنگ کشور مؤثر بوده است. در حالی که در گذشته ایران در هیچ رتبهبندی جهانی نبود، اما امروز ۲ درصد تولید علم جهانی از سوی ایران است.
رئیس فرهنگستان علوم با تأکید بر اینکه باید قدر داشتههایمان را بدانیم، گفت: ناراحت هستیم از اینکه سهم تحقیق و توسعه کشور از جی دی پی یا تولید ناخالص داخلی کمتر از یک درصد است، اما دانشمندان با همان کمتر از یک درصد در عرصه انرژی هستهای، هوافضا، پزشکی، علوم پایه، سلولهای بنیادی، علوم شناختی، نانو، زیست فناوری و ... کاری کارستان کردند.
مخبر دزفولی ادامه داد: اکنون سرریز جریان علمی کشور تبدیل به فناوری شده و سرریز جریان دانشی کشور تبدیل به صنعت شده است و همه اینها خروجی دانشگاهها و علم کشور است و اگر کسی منکر آن است، در واقع منکر واقعیت و حقیقت است.
وی در ادامه بیان کرد: اینکه امروز میتوانیم بدانیم کجا بودیم و اکنون کجا هستیم، نشان از درایت است و باید برای آینده برنامهریزی کنیم و در راستای خیزش علمی کشور اقدام کنیم. همچنین باید جریان آینده علمی کشور را بازسازی کنیم تا از کشور گرهگشایی کنیم.
رئیس فرهنگستان علوم اظهار کرد: انقلاب امروز ما را به یک قطب علمی در دنیا تبدیل کرده و هیچکس هم نمیتواند منکر آن شود. در همه مقالات و مرورهایی که در سطح جهانی به عنوان ارزیابی جریان علم جهانی انجام میشود، جایی برای نام ایران و جمهوری اسلامی ایران وجود دارد و آخرین آن در مسئله مهاجرت نخبگان بود که کشورهای غربی بر پذیرش و جذب مغزهای متفکر ایرانی تمرکز کردهاند و این مسائل از سر دوستی نبوده، بلکه از سر دشمنی است. در واقع یکی از اولویتها و هدفگذاریهای غربیها، نخبگان ایرانی هستند و باید در این زمینه برنامهریزی کنیم.
مخبر دزفولی تصریح کرد: باید سه کلان رکن در بازسازی را مورد توجه قرار داریم. اگر طرفدار عدالت هستیم، باید برای نخبگان برنامهریزی کنیم و زیست بوم آنها را مورد توجه قرار دهیم. غزه و لبنان را ببینید، علمی که به دست جنایتکاران افتاده است بشریت را نابود میکند اما علمی که در دست انسانهای مصلح و خدوم و طرفدار بشریت بیفتد جهان را به سمت سعادت خواهد برد. اگر در این وانفسای جنگلمآب، از جامعه خود مراقبت نکنیم، آسیب خواهیم دید. این مسیر متعالی با توجه به علم و فناوری فراهم میشود.
وی با تأکید بر اینکه کسانی که دلشان برای ایران میتپد به فرهنگستان و شورای عالی انقلاب فرهنگی کمک دهند، گفت: مسائل امروز حائز اهمیت است، اول می خواهیم به قلههای علمی برسیم، پس مرجعیت علمی هدف ماست و میخواهیم به روزرسانی امنیت غذایی را مورد توجه قرار دهیم. دوم؛ مسئله انرژی است و ناگزیریم انرژی را در دسترس قرار دهیم. ما کشور آفتاب هستیم و باید انرژی خورشیدی را مورد توجه قرار دهیم. سوم؛ مسئله سلامت است. با وجود داشتن ظرفیتهای سلامت هنوز حلقههای آن کامل نیست و باید خود را مجهز و زنجیرههای سلامت را تکمیل کنیم. در کرونا از محبت و همدلی تا ساخت واکسن به کار گرفته شد که همه آنها از زنجیرههای مهم سلامت است. همچنین محیط زیست، حمل و نقل، راهبردها و توسعه صنعتی و ... از حلقههای مفقوده هستتد. فراموش نکنیم راه رسیدن به ایران قوی از معبر علم و فناوری میگذرد.