به گزارش خبرنگار علمی و فناوری خبرگزاری برنا، علیمحمد سلطانی، رئیس بنیاد ملی علم ایران، در نشست خبر خود با اصحاب رسانه در معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری اعلام کرد: بنیاد ملی علم ایران بهعنوان بازوی علمی معاونت علمی و اقتصاد دانشبنیان، مأموریت حمایت از پژوهشهای علمی و فناورانه را بر عهده دارد.
وی با اشاره به تمرکز بنیاد بر حمایت از پژوهشهای پیشرو اظهار داشت: برای حمایت از رسالههای دکتری در شش حوزه اولویتدار، تسهیلات ویژهای در نظر گرفته شده است. دانشجویان دکتری واجد شرایط میتوانند برای هر دوره دوساله تا سقف ۲۵۰ میلیون تومان حمایت مالی دریافت کنند و ۵۰ میلیون تومان نیز برای هزینههای جانبی مانند تجهیزات و مواد مصرفی به اساتید راهنما اختصاص مییابد.
شش حوزه اولویتدار برای حمایت از رسالههای دکتری
هوشمصنوعی
این حوزه بهعنوان یک فناوری پیشران در تمامی رشتهها از علوم پایه، مهندسی، انسانی و کشاورزی مورد توجه است، مشروط بر اینکه سهم قابل توجهی از هوش مصنوعی در پژوهش وجود داشته باشد.
فناوریهای کوانتومی
امنیت سایبری
میکروالکترونیک
پلاسما
کرایوژنیک
سلطانی تأکید کرد که در آینده حوزههای دیگری نیز به این لیست اضافه خواهند شد.
انتظارات خروجی از پژوهشها
مقالات علمی باکیفیت بالا: بخشی از رسالهها بنیادی هستند و باید در قالب مقالات علمی منتشر شوند. ارزیابی کیفیت این مقالات بر عهده کارگروه بنیاد ملی علم ایران خواهد بود.
تولید دانش فنی: تولید نمونههای اولیه با سطح TRL پایین نیز از دیگر اهداف این حمایتها است.
شرایط شرکت در فراخوان
این فراخوان از آذرماه ۱۴۰۳ آغاز و تا آذرماه ۱۴۰۵ ادامه خواهد داشت. دانشجویان دکتری از تمامی دانشگاههای کشور که کیفیت رسالههای آنان در سطح ملی باشد، میتوانند با ثبتنام در سامانه بنیاد ملی علم ایران، در این برنامه شرکت کنند. تمامی فرآیندهای داوری توسط اعضای هیئت علمی دانشگاهها انجام شده و هیچگونه تصمیمگیری اجرایی و غیرتخصصی در آن دخیل نخواهد بود.
گزارش عملکرد بنیاد علم ایران
وی با بیان اینکه این نهاد در سال ۱۴۰۲ با دریافت دوبرابری طرحهای تحقیقاتی مواجه بود، ادامه داد: در سال ۱۴۰۳ رکورد دریافت طرحها شکسته شد و تاکنون (۸ ماه اول سال) به تعداد طرحهای دریافتی سال ۱۴۰۲ رسیدهایم.
سلطانی، تعداد طرح های ارسالی به بنیاد در سال ۱۴۰۲ را ۳۰۹۷ طرح عنوان کرد و گفت: از این تعداد ۱۰۲۹ طرح مصوب شده است که از این تعداد معادل ۲۱۶ میلیارد تومان حمایت شده است.
به گفته این مقام مسؤول، از ۱۰۲۹ طرح مصوب، ۳۲۰ طرح پسادکتری و ۱۸۸ طرح رساله دکتری بوده است.
رئیس بنیاد ملی علم ایران اظهار کرد: در سال ۱۴۰۳ تاکنون ۳۱۴۲ طرح در بنیاد دریافت کردهایم که ۸۴۰ طرح آن مصوب و با اعتبار ۲۴۰ میلیارد تومان حمایت شده است. از این تعداد طرح مصوب در ۸ ماه سال اول، ۲۳۰ طرح پسا دکتری و ۱۸۲ طرح رساله دکتری حمایت شدهاند.
وی افزود: در دو سال اخیر، بنیاد تمرکز خود را بر فراخوانهای هدفمند برای حمایت از پژوهشها قرار داده و با همکاری سازمانهای مختلف مانند وزارت علوم و ستادهای تخصصی معاونت علمی، موضوعات علمی و پژوهشی را برای جامعه علمی مشخص کرده است.
سلطانی با تأکید بر تحول در شیوه داوری طرحها گفت: در آینده، دلایل رد طرحهای پژوهشی به متقاضیان اعلام خواهد شد تا فرآیند ارتقاء کیفیت طرحها تسهیل شود. همچنین، بنیاد در تلاش است با گسترش حمایتها در حوزههای علوم انسانی، اجتماعی و هنر، نقش بیشتری در پیشرفت بلندمدت علمی کشور ایفا کند.
انتهای پیام/