باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم طایفه - فوتبال یکی از رشتههای ورزشی مهیج به شمار میآید که مصدومیت جزیی جدا ناپذیر این رشته ورزشی به شمار میآید. البته آمار آسیب دیدگی در فوتبال کشورمان نسبت به فوتبال روز دنیا زیاد است که این هم به عواملی همانند زمین نامناسب، چمن مصنوعی و عدم آمادگی بازیکنان برمی گردد که شایعترین مصدومیتها مریوط به کشیدگی همسترینگ و پارگی رباط صلیبی است که فصل گذشته پارگی رباط صلیبی رکورد شکاند و ۱۰ بازیکن مسابقات لیگ را از دست دادند.
به هر حال امسال تیم فوتبال پرسپولیس بیشترین مصدوم در لیگ برتر داشته است که اوستون اورونوف ستاره ازبکستانی و ایوب العملود بازیکن مراکشی سرخپوشان از حیث مصدومیت رکوردار هستند. البته آسیب دیدگیها شامل تیم استقلال هم میشود و بازیکنانی از جمله مهرداد محمدی، ایمان سلیمی، ابوالفضل جلالی و روزبه چشمی به تناوب دچار مصدومیت شدند. همچنین تیمهای تراکتور و سپاهان هم با آسیب دیدگیها دست به گریبان هستند.
به هر حال بدنسازی نامناسب، تغذیه نامناسب، زندگی غیر حرفهای بازیکنان و بازی در زمینهای خراب باعث میشود که بازیکنان دچار آسیب دیدگی شوند.
البته خیلی از تیمهای ما از علم بدنسازی برخوردار نیستند و همین موضوع باعث میشود که بازیکنان به درستی به فرم آماده سازی ایده آل نرسند و دچار مصدومیت شوند. همچنین بازیکنان استقلال به این موضوع اشاره کردند که قبل از فصل مربی بدنساز نداشتند و همین موضوع در آسیب دیدگی شان تاثیر گذار بود.
علاوه بر این، گفته میشود تعداد زیاد مصدومان پرسپولیس به تمرینات پرفشار گاریدو برمی گردد که همین موضوع باعث شده که بازیکنان این تیم دچار آسیب دیدگی شوند. جدیدترین مصدومیت هم مربوط به امید عالیشاه کاپیتان سرخپوشان است که او در جریان بازی با الریان قطر با بازیکن حریف سر به سر شد و دچار مصدومیت دلخراشی شد و تصاویر تلویزیونی نشان میداد که دندانش هم در هوا میچرخید. البته خدا را شکر او دچار آسیب دیدگی مغزی نشد، اما باید بینی اش مورد جراحی قرار بگیرد.
عدم آمادگی جسمانی و زمین های غیراستاندارد در آسیب دیدگی ها تاثیر دارند
دکتر رشادتی پزشک سابق تیم فوتبال سپاهان درباره تعداد مصدومان زیاد در لیگ برتر فوتبال کشورمان اظهار کرد: مصدومیتها در فوتبال چند دسته هستند و یکی از مواردی که باعث آسیب دیدگیها میشود عدم آمادگی جسمانی است و فرد در فصل بدنسازی و قبل از تمرین خوب گرم نمیشود و یکی از عوامل آسیب دیدگی است. عامل بعدی زمینهای تمرین و مسابقات است که اکثر ورزشگاههای ما زمین استاندارد ندارند و کیفیت بد زمین باعث مصدومیت میشود. عدم اجرای صحیح تکنیکها که درباره این بحث، مربیان بدنسازی باید درباره اش صحبت کنند.
کشیدگی همسترینگ شایع ترین آسیب دیدگی در فوتبال است
او درباره اینکه پارگی رباط صلیبی در بین مصدومیتهای بازیکنان شایعتر است، گفت: شایعترین آسیب دیدگی بازیکنان مربوط به عضلات همسترینگ پشت پا است که باعث کشیدگی میشود و مورد شدت این آسیب دیدگی باعث پارگی همسترینگ میشود. پیچ خوردگی مچ پا هم جزو آسیبها به شمار میآید. در واقع بدترین آسیب دیدگی همان پارگی رباط صلیبی( ICDL ) است که حداقل بازیکنان ۶ الی ۷ ماه از مسابقات دور میشوند.
ایفمارک نمی تواند زمینهای نامناسب را اصلاح کند
پزشک سابق سپاهان درباره اینکه بازیکنان قبل از شروع مسابقات تستهای پزشکی را در مرکز ایفمارک میگذرانند، اما در طول مسابقات دچار مصدومیت میشوند، گفت: به هر حال ایفمارک باعث نمیشود که بازیکن دچار مصدومیت شود. اکثر زمینهای ما استانداردهای اولیه را ندارند و هم سفت هستند و هم چمنها هموار نیستند و مرکز ایفمارک نمیتواند زمینهای نامناسب را اصلاح کند.
مربیان خودشان را بهروز می کنند
دکتر رشادتی درباره اینکه تمرینات پرفشار باعث آسیب دیدگی بازیکنان میشود، بیان کرد، گفت: شاید قبلا مربیان ما به علم مربیگری آشنایی نداشتند و دورهها و کلاسهای آموزشی را سپری نمیکردند و شاید تمرینات پرفشار در آسیب دیدگی بازیکنان تاثیر داشت، اما اکنون تقریبا همه مربیان ما خودشان را به روز میکنند و هم برایشان کلاسهای آموزشی میگذارند و بعید میدانم در این سطح از لیگ برتر چنین اتفاقی بیفتد. شاید مربیانی که در ردههای پایینتر فعالیت میکنند چنین مسائلی رخ داده باشد. عمدهترین مربیان ما آشنا به دانش بین المللی هستند و باید علم خودشان را به روز کنند وگرنه حذف میشوند.
تغذیه نامناسب و زندگی غیر حرفه ای هم جزو عوامل آسیب دیدگی هستند
او خاطر نشان کرد: به نظرم تغذیه نامناسب و زندگی غیر حرفهای هم باعث مصدومیت بازیکنان در فوتبال میشود. بازیکن باید تغذیه مناسبی داشته باشد تا در زندگی و ورزش دچار مشکل نشود.
امسال تیم ها زمان مناسبی برای بدنسازی پیش فصل نداشتند
عماد مهاجری مربی بدنساز فوتبال درباره آسیب دیدگی زیاد بازیکنان بیان کرد: فقط بحث پیش فصل و بدنسازی نمیتواند موثر باشد و یکی از عواملش میتواند تاثیر گذار باشد. امسال زمانی که تیمها شروع به تمرین کردند با تاریخی که مسابقات شروع شد زمان مناسبی برای بدنسازی پیش فصل نبود و برخی از تیمها از جمله هوادار هم دیرتر تمرینات خود را شروع کرد. فکر میکنم تیم هوادار حدود ۱۰ روز قبل از مسابقات، تمرینات خود را شروع کرد و این فرصت کمی است تا تیم به آمادگی برسد. خیلی از تیمها بعد از فیفا دیهای اول و دوم به فرم بدنی خود رسیدند. بحث دیگر فاصله بین مسابقات میتواند باشد و ما چقدر تعطیلات و وقفه در مسابقات داریم. در این وقفهها تیمها از شرایط مسابقات دور میشوند و مجبورند که کارهای بدنی کنند. یکسری از تیمها ممکن است بازی تدارکاتی خوبی انجام ندهند و مجبورند به تهران بیایند و مسابقه بدهند. مثلا ما خیبر خرم آباد بودیم سخت بود که یک تیم دعوت کنیم و یا در جای دیگری بازی کنیم. تیمهای شهرستانی همیشه این مشکل داشتند. زمین تمرین، امکاناتی و زیرساختی میتوانند تاثیرگذار باشند و این مسائل برای عموم تیمها یکسان است.
برای بدنسازی کامل ۶ هفته نیاز داریم
او افزود:، اما آنچه که امسال در لیگ برتر فوتبال شاهد بودیم فاصله بین شروع تمرینات و زمان مسابقات کم بود و ما برای بدنسازی کامل ۶ هفته نیاز داریم که متاسفانه امسال این شرایط نبود و تیمها آماده وارد مسابقات نشدند و اینها عواملی بر آسیب دیدگی بازیکنان میتواند باشد.
بدنسازیهای ایرانی چیزی از خارجیها کم ندارند
مهاجری درباره اینکه مربیان بدنساز از علم به روز استفاده میکنند یا نه، بیان کرد: در ۱۰ سال گذشته و یا قبل از آن مربیان بدنسازی که در فوتبال ایران کار میکردند بیشتر آنها از دوومیدانی کاران سابق بودند و تخصص فوتبال نداشتند و اکثر تیمها از مربی متخصص بدنسازی برخوردار نبودند کا کارشان را انجام بدهد. اما خدا را شکر بدنسازیهایی که در لیگ برتر کار میکنند از علم به روز آگاهی دارند و در کارشان مسلط هستند و تجربه کافی را دارند. مربیان بدنساز خارجی که به ایران میآیند کارهایشان را دیدهام و بدنسازیهای ایرانی چیزی از خارجیها کم ندارند. فقط کافی است که مدیران باشگاهها به آنها اعتماد کنند و فضا بدهند تا کارشان را به نحو احسن انجام بدهند. ارتباط بین سرمربی و مربی بدنساز خیلی مهم است که بتوانند تمرینات بدنی و تمرینات تاکنیکی را با هم باشند و جدا از هم نباشند و در راستای هم باشند که بتوانند کار خود را به درستی انجام بدهند. شاید یکسری از مربیان به مربی بدنساز اعتماد نداشته باشند و خودشان کار بدنسازی انجام بدهند که این خودش معضلی است؛ بنابراین باید بین کادر فنی و مربی بدنساز هماهنگی وجود داشته باشد که این موضوع برای پیشگیری از آسیب مسئله مهمی است.
تمرینات پرفشار مربیان خارجی زیاد است
مربی بدنساز درباره اینکه گفته میشود گاریدو زیاد در تمرینات به بازیکنان پرسپولیس فشار میآورد و این باعث آسیب دیدگی بازیکنان میشود، گفت: برای اینکه بخواهیم بدانیم که آسیب دیدگی مختص یک تیم خاص چه چیزی هست باید آگاهی از تمریناتش داشته باشیم که ما اطلاعی از تمرینات پرسپولیس نداریم تا ببینیم در آن چه میگذرد و سیکل تمرینی شان به چه صورت است. اگر میدانستم شاید بهتر میتوانستم در این باره صحبت کنم، اما طبق شنیدهها که فشار زیادی میآورند این در طول هفته ما ریکاوری، تمرینات پرفشار و قبل از مسابقه باید این فشار کاهش بدهیم مربی که این فشار را کاهش نمیدهد و تا قبل از مسابقات هم فشار ادامه دار باشد قطعا تیم دچار آسیب میشود. مربیان خارجی هم که وقتی وارد ایران میشود شاید هنوز در فضای کشور خودشان هستند و تمرینات پرفشار نسبت به بازیکنان ایرانی انجام میدهند و این خودش مشکلی هست که باعث آسیب دیدگی بازیکنان میشود. تعداد آسیب دیدگیها در تیمهایی که مربی خارجی دارند بیشتر از مربیان داخلی است. استقلال در زمان ساپینتو هم آسیب دیده زیادی داشت. اوایل تمرینات این تیم پرفشار بود و آسیب دیدگی آبی پوشان بیشتر بود. اما مربیان ایرانی با شرایط زمین و بازیکنان آشنایی دارند و همین موضوع باعث میشود مصدومیت در تیم هایشان کمتر باشد.
فشردگی مسابقات باعث آسیب دیدگی بازیکنان می شود
قاسم دهنوی بازیکن سابق پرسپولیس درباره آسیب دیدگی زیاد بازیکنان گفت: برخوردها باعث میشود که بازیکنان دچار مصدومیت شوند. البته پرسپولیس کادر پزشکی قوی با بودن اعظم فیزیوتراپ و دکتر زرینه دارد. من احساس میکنم تیم از لحاظ بدنی مثل سالهای گذشته نیست و بازیکنان مشکل جسمانی دارند و این باعث میشود مصدومیت به وجود آید. فشردگی مسابقات بالا است و این فشردگی آمادگی بالایی را میخواهد. بازیکنان اروپایی در ۳ الی ۴ جبهه دارند میجنگند. البته در ایران هم تیمها در چند جبهه باید مسابقه بدهند که این موضوع به آمادگی بالای عضله و تمرکز مربوط است. به نظرم تیم پرسپولیس از لحاظ بدنی دچار افت شده است.