شناسهٔ خبر: 70015532 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

آیت‌الله دری نجف‌آبادی: شهید مدرس نماد زهد، تقوا و استبدادستیزی است

اراک - ایرنا - نماینده ولی فقیه در استان مرکزی گفت: شهید سیدحسن مدرس نماد زهد، تقوا، بصیرت و استبدادستیزی و الگویی تمام عیار برای نمایندگان مجلس و خادمان ملت در نظام مقدس جمهوری اسلامی است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، آیت‌الله «قربانعلی دری نجف‌آبادی» روز شنبه به مناسبت سالروز شهادت شهید سیدحسن مدرس و روز مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با ایرنا، افزود: نمایندگان مجلس با حرکت در مسیر این شهید بزرگوار برای تحقق آرمان‌های انقلاب اسلامی و گسترش عدالت در لایه‌های مختلف جامعه برنامه‌ریزی و تلاش کنند.

وی ادامه داد: شهید مدرس با همه توان دربرابر جریان نفاق و ظلم ایستاد و در راه حفظ و اعتلای اسلام، جان پاک خویش را فدا کرد.

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی اظهار کرد: آن بزرگ‌مرد الگویی مهم برای امروز و فردای نمایندگان است که با شجاعت مثال‌زدنی خود نه از قلدری رضاخان می‌ترسید و نه تطمیع می‌شد و نه از رسالت خود لحظه‌ای کوتاه آمد و با تمام توان حتی رضاخان را نیز استیضاح کرد تا اینکه بعد از پنج دوره نمایندگی نام او را حذف کردند و مانع ورود او به مجلس شدند.

آیت‌الله دری نجف‌آبادی بیان کرد: مسوولان فرهنگی و رسانه‌ها برای معرفی این مرد بزرگ، تاریخ‌ساز، مجاهد فی‌سبیل‌الله و موثر در فضای سیاسی و اجتماعی ایران به نسل جوان بیش از پیش تلاش کنند.

آیت‌الله دری نجف‌آبادی اضافه کرد: سالروز شهادت شهید مدرس فرصت ارزشمندی است تا حماسه‌سازی‌های تاریخی این مرد بزرگ و جایگاه مجلس شورای اسلامی به‌عنوان نهادی مردمی و حامی حقوق ملت و اصول انقلاب اسلامی، مورد تأمل و توجه قرار گیرد.

وی ادامه داد: مجلس شورای اسلامی نه‌تنها در زمینه‌ تصویب قوانین داخلی، بلکه در عرصه‌های بین‌المللی نیز با تصویب قوانین راهبردی و نظارت بر عملکرد دولت‌، نقش کلیدی در حفظ استقلال و قدرت ملی ایران ایفا کرده است. در چنین روزی، با تأمل در تاریخ مجلس و مبارزات شخصیت‌هایی همچون آیت‌الله مدرس، می‌توان به اهمیت حضور و تأثیرگذاری این نهاد در عرصه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی پی برد.

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی بیان کرد: مجلس به عنوان قوه قانونگذاری نقش بی‌بدیلی در ایجاد و یا رفع موانع و مشکلات کشور را دارد و در این راستا نیز نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای بیان، مطالبه‌گری، اجرای عدالت، حل مشکلات و مسائل مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی، از مردم رای می‌گیرند.

آیت‌الله دری نجف‌آبادی ادامه داد: مردم در صحنه انتخابات با جان و دل به پای صندوق‌های رای می‌آیند تا فرد اصلح مورد نظر خود را برای امور مربوط به قانونگذاری به مجلس شورای اسلامی بفرستند و نمایندگان نیز باید در ازای این حضور خالصانه مردم همچون شهید آیت الله مدرس برای احقاق حق، حقیقیت، حقوق مردم و توزیع عادلانه منابع ملی تلاش کنند و از اعتماد مردم در جهت تامین منافع شخصی، حزبی یا گروهی استفاده نکنند.

تشکیل مجلس شورای ملی در سال ۱۲۸۵ خورشیدی پس از انقلاب مشروطه، نقطه‌ی آغاز فعالیت نهاد قانون‌گذاری در ایران بود. این مجلس که با فرمان مظفرالدین‌شاه قاجار تأسیس شد، در ابتدا وظیفه داشت نظام مشروطه را تثبیت کند. در دوران پهلوی، مجلس به نهادی فرمایشی تبدیل شد که بیشتر در خدمت اهداف حکومت عمل می‌کرد. با وقوع انقلاب اسلامی و تصویب قانون اساسی جدید در سال ۱۳۵۸، مجلس شورای اسلامی با ساختاری متفاوت و مبتنی‌بر اصول دینی و مردم‌سالاری، جایگزین مجلس قدیم شد.

اولین دوره‌ی مجلس شورای اسلامی در ۷ خرداد ۱۳۵۹ افتتاح شد. این مجلس در نظام جدید با هدف تدوین و تصویب قوانین بر اساس اصول اسلامی و نظارت بر عملکرد دولت تشکیل شد. در این انتخابات، بیش‌از ۵۰ درصد واجدان شرایط، شرکت کردند و نمایندگان منتخب بر اساس ساختاری جدید و نظارت شورای نگهبان، کار خود را آغاز کردند. همچنین، این مجلس نقش مؤثری در تأمین حقوق مردم و تثبیت نظام اسلامی در شرایط حساس پس از پیروزی انقلاب و نیز آغاز جنگ تحمیلی ایفاء کرد.

دهم آذر سالروز شهادت آیت الله سید حسن مدرس، روز مجلس نام گذاری شد، روحانی سیاست مداری که با جسارت و شجاعت بی نظیر در مجلس به دفاع از حقوق ملت در برابر حکومت استبدادی پرداخت و توانست در راه استقلال کشور گام های موثری در سنگر مجلس بردارد.

سید حسن مدرس در ۱۲۴۹ هجری خورشیدی در روستای سرابه واقع در اردستان از توابع اصفهان دیده به جهان گشود. پدرش، او را در ۶ سالگی به شهرضا (قمشه) نزد پدر بزرگش میر عبدالباقی فرستاد و در این دوره با آموزش های پدربزرگ گام در راه علم و تقوا نهاد و تحصیلات ابتدایی را در شهر خود گذراند.

آیت الله مدرس در ۱۶ سالگی برپایه وصیت پدربزرگش برای ادامه ی تحصیل به حوزه علمیه علوم اسلامی اصفهان رفت و ۱۳ سال در این شهر به تحصیل همت گماشت.

او در اصفهان از محضر استادانی مانند میرزا عبدالعلی هرندی، ملا محمد کاشی، میرزا جهانگیرخان قشقایی و... بهره برد و برای ادامه ی تحصیل به نجف اشرف و نزد آیت الله میرزای شیرازی رفت و تا درجه ی اجتهاد به تحصیل ادامه داد.

آیت الله مدرس در نجف با سید محمد صادق طباطبایی، شیخ عبدالکریم حایری و سید مصطفی کاشانی ارتباط نزدیکی داشت و پس از هفت سال زندگی در این شهر و تحصیل علم به اصفهان بازگشت.

آغاز فعالیت سیاسی آیت الله مدرس هم زمان با نهضت مشروطه در ایران و عضویت در انجمن ایالتی اصفهان بود. او در ۱۲۸۹ هجری خورشیدی، برای دوره ی دوم مجلس قانون گذاری انتخاب و بیش از پیش به عنوان یک چهره سیاسی در میان مردم شناخته شد.

آیت الله سید حسن مدرس در فعالیت های سیاسی و به ویژه به عنوان نماینده مردم در مجلس همواره در راه حفظ استقلال کشور و جاری ساختن مبانی اسلام در کشور تلاش کرد و به مخالفت با قرارداد ۱۹۱۹ میان وثوق الدوله و انگلیس برخاست و اجازه نداد ایران میان کشورهای بیگانه تقسیم شود.

او همراه با بسیاری از مبارزان آزادی خواه، پس از کودتای رضاخان در سوم اسفند ۱۲۹۹ هجری خورشیدی، تا پایان کابینه ی سید ضیاءالدین طباطبایی زندانی بود و با آزادی از زندان در مجلس چهارم به عنوان نماینده ی مردم تهران انتخاب شد. در این دوره، او نایب رییس و رهبر اکثریت مجلس بود.

هم زمان با تغییر سلسله ی قاجاریه، دوره پنجم مجلس در ۱۳۰۲ هجری خورشیدی گشایش یافت. آیت الله مدرس رهبری اقلیت را در این دوره بر عهده گرفت و به استیضاح رضاخان وزیر سردار سپه پرداخت. اما رضا خان در نهایت توانست با فریب و نیرنگ به حکومت برسد.

هنگامی که آیت الله مدرس در هفتم آبان ۱۳۰۵ هجری خورشیدی از کوچه ای در تهران عبور می کرد. ماموران دولتی به طرف او گلوله ای شلیک و وی را زخمی کردند.

رضاخان از روشنگری ها و مبارزه های آیت الله مدرس به ستوه آمده بود. ابتدا وی را خانه نشین و سپس در شانزدهم مهر ۱۳۰۷ هجری خورشیدی او را دستگیر و به دامغان، مشهد و سپس به خواف تبعید کرد.

سرانجام به دستور رضاخان، آیت الله مدرس در دهم آذر ۱۳۱۶ هجری خورشیدی به شهادت رسید و پیکر او را مخفیانه به خاک سپردند. پس از خروج رضاخان از ایران در ۱۳۲۰ هجری خورشیدی، قبر مدرس شناسایی شد، آرامگاه او اکنون در شهر کاشمر واقع است.

مجلس شورای اسلامی در بیست و سوم تیر ۱۳۷۲ هجری خورشیدی، به مناسبت سالروز شهادت آیت الله سید حسن مدرس، دهم آذر ماه را «روز مجلس» نام گذاری کرد.