به گزارش وبدا، مهرداد محمدی، از الکلهای اتیلیک (اتانول) به عنوان رایجترین مواد ضدعفونیکننده یاد کرد و گفت: اتانول بر روی طیف وسیعی از ویروسها، از جمله ویروسهای دارای انولوپ (مانند ویروس کرونا، آنفلوانزا و HIV) تاثیر دارد.
وی خاطرنشان کرد: الکلها با تخریب پروتئینها و حل کردن غشاهای لیپیدی ویروسها، آنها را غیرفعال میکنند. الکلها اغلب در غلظت ۷۰ تا ۹۰ درصد بهترین عملکرد را دارند. الکلها برای ضدعفونی سطوح و دستها بسیار مناسب هستند. ژلهای الکلی برای ضدعفونی دستها به طور گستردهای استفاده میشود.
به گفته عضو هیئت علمی گروه باکتری شناسی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز الکلها بر ویروسهای بدون انولوپ (مانند نورو ویروس) اثربخشی کمتری دارند و استفاده طولانی مدت از آنها میتواند باعث خشکی و تحریک پوست شود.
محمدی با بیان اینکه هیپوکلریت سدیم که به عنوان سفیدکننده نیز شناخته میشود، یک ماده ضد عفونی کننده قوی است که بر طیف گستردهای از میکروبها و ویروسها موثر است، گفت: این ماده با آزاد کردن کلر فعال به پروتئینها و اسیدهای نوکلئیک ویروسها حمله میکند و آنها را تخریب میکند.
وی تصریح کرد: سفیدکنندهها اغلب برای ضدعفونی سطوح مانند کفها، میزها و ابزارهای پزشکی استفاده میشوند از سوی دیگر سفیدکنندهها میتوانند برای پوست و سطوح آسیبرسان باشند و بوی قوی آنها ممکن است برای ریه افراد مشکلساز باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز پراکسید هیدروژن یا آباکسیژنه را یک ماده ضدعفونیکننده قوی با خواص آنتیویروسی دانست و گفت: این ماده بر طیف وسیعی از ویروسها، از جمله ویروسهای دارای انولوپ و برخی ویروسهای بدون انولوپ موثر است.
محمدی یادآور شد: پراکسید هیدروژن با تولید رادیکالهای آزاد اکسیژن به اجزای سلولی ویروسها حمله میکند و غشا و ماده ژنتیکی آنها را تخریب میکند. این ماده اغلب برای ضدعفونی سطوح، تجهیزات پزشکی و حتی در برخی موارد برای ضدعفونی زخمها استفاده میشود. غلظتهای ۰.۵ تا ۳ درصد برای ضدعفونی مناسب است البته غلظتهای بالای پراکسید هیدروژن میتواند برای پوست و چشمها مضر باشد. همچنین ممکن است این ماده به برخی سطوح حساس مانند فلزات آسیب برساند.
انتهای پیام/