به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان، دکتر عباسعلی کدخدایی عضو حقوقدان و رئیس پژوهشکده شورای نگهبان صبح امروز (شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳) با حضور در جمع مدیران و اساتید دانشگاه مازندران ضمن تبیین اهمیت و جایگاه قانون اساسی و مباحث کلیدی مرتبط با آن از جمله نقش شورای نگهبان، ارزشها و آرمانهای هر نظام سیاسی و نیز اهمیت ترویج آگاهی از قانون اساسی، دیدگاهها و دغدغههای اساتید دانشگاه را شنید و به سوالات آنان پاسخ داد.
دکتر کدخدایی تاکید کرد که هر جامعهای ارزشها و آرمانهایی دارد که نمیتوان آنها را نادیده گرفت.
وی با اشاره به تحولات منطقهای، به اهمیت احترام به این ارزشها حتی در نظم جهانی اشاره کرد و افزود: ما نمیتوانیم قانون اساسی یک کشور را برداشت کرده و در کشور دیگری اجرا کنیم. هر جامعهای چارچوب و ارزشهای خاص خود را دارد.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بهعنوان یک قانون اساسی دینی اشاره کرد و بیان داشت: در اصول مختلف آن از جمله اصل ۴، احکام و موازین اسلامی بهطور صریح ذکر شده است.
استاد حقوق دانشگاه تهران همچنین نقش شورای نگهبان را در تطبیق قوانین و نظارت بر انتخابات تشریح کرد و گفت: نظرات شورای نگهبان در بررسی صلاحیت داوطلبان محدود به وظایف قانونی است و نباید به سایر مسئولیتها تعمیم داده شود.
دکتر کدخدایی نقش شورای نگهبان در نظارت بر انتخابات را حیاتی دانست و توضیح داد: گزارشها و اطلاعات مختلفی در خصوص صلاحیت داوطلبان به شورا ارسال میشود و نهایتاً با رأیگیری اعضا تصمیمگیری میشود. این نظرات محدود به همان دوره انتخابات یا مسئولیتهاست و به دیگر پُستها سرایت نمیکند.
رئیس پژوهشکده شورای نگهبان از کمبود آگاهی عمومی نسبت به اصول قانون اساسی انتقاد کرد و گفت: این یک مسئولیت مشترک است؛ چه برای اساتید، چه دانشجویان و چه نهادهای مدنی. ترویج قانون اساسی باید از دوران کودکی و نوجوانی آغاز شود. آگاهی از قانون اساسی، زمینهساز ارتقای جامعه است.
وی اصلاح قانون اساسی را در موارد ضروری ممکن دانست اما تأکید کرد که پیش از اقدام به اصلاح، باید از تمام ظرفیتهای موجود استفاده کرد.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان در همین رابطه عنوان کرد: اگر اصولی از قانون اساسی اجرا نشده، ابتدا باید آنها را اجرایی کنیم و در صورت لزوم به سراغ اصلاح برویم.
رییس پژوهشکده شورای نگهبان در مورد مسائل کارشناسی از جمله قانون جهش تولید مسکن و تجارت، به اهمیت نقش دولت و مجلس در ارائه و تصویب لوایح اشاره کرد و گفت: کارشناسی مصوبات برعهده مجلس و دولت در تدوین طرحها و لوایح است. ما اعضای شورای نگهبان باید به کارشناسان این حوزهها اعتماد کنیم و از ورود غیرضروری به جزئیات پرهیز کنیم.
دکتر کدخدایی در پایان بر ضرورت توجه به ارزشهای ملی و دینی، ارتقاء آگاهی عمومی از قانون اساسی و استفاده بهینه از ظرفیتهای آن تأکید کرد.
وی همچنین پیشنهاد داد که برنامههایی برای آشنایی کودکان و نوجوانان با قانون اساسی طراحی و اجرا شود.
انتهای پیام/
∎