به گزارش اقتصادنیوز به نقل از سلامت نیوز، ممکن است افراد تعجب کنند که آیا یبوست می تواند باعث رفلاکس اسید شود؟ یبوست و علائم ریفلاکس اسید یا بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) ممکن است با هم ظاهر شوند. زور زدن برای دفع مدفوع ممکن است علائم رفلاکس اسید را تحریک کند.
یبوست و رفلاکس اسید ممکن است دلایل مشابهی در بدن داشته باشند. اعصاب و ماهیچه های دستگاه گوارش ممکن است به درستی کار نکنند که می تواند منجر به GERD و یا یبوست شود. به علاوه، داروهایی که برای درمان رفلاکس اسید استفاده میشوند ممکن است یبوست را بدتر کنند. بنابراین درمان یبوست ممکن است به علائم رفلاکس اسید کمک کند.
ارتباط بین یبوست و رفلاکس اسید
یبوست داشتن به معنای کمتر از سه بار اجابت مزاج در هفته است و مدفوع اغلب سفت و سخت احساس می شود.
یبوست همچنین میتواند منجر به علائم ریفلاکس اسید، سوزش سر دل یا GERD شود، زیرا زور زدن برای دفع مدفوع باعث فشار بر روی شکم میشود که محرکی برای رفلاکس است.
برخی از مطالعات نشان می دهد که یبوست و رفلاکس اسید یا GERD (ریفلاکس مزمن) ممکن است مرتبط باشند. یک مطالعه اثربخشی پریلوسک (امپرازول) و مکمل های فیبر پسیلیوم را بر علائم یبوست عملکردی (یبوست بدون علت خاص) در افراد مبتلا به GERD مقایسه کرد. Prilosec اغلب برای درمان GERD استفاده می شود، در حالی که فیبر پسیلیوم یبوست را درمان می کند.
هر دو درمان برای تسکین علائم GERD موثر عمل کردند. نویسندگان مطالعه می گویند که GERD و یبوست ممکن است علل مرتبط و مکانیسم های زمینه ای داشته باشند.
GERD و برخی از اشکال یبوست از اختلالات حرکتی محسوب می شوند. به این معنی که مشکلات مربوط به اعصاب و عضلات در دستگاه گوارش که باعث می شوند غذا و مدفوع خیلی آهسته حرکت می کنند. با این حال، مشخص شد که علائم GERD در افرادی که فیبر پسیلیوم مصرف کردهاند در مقایسه با افرادی که پریلوسک مصرف کردهاند، به همان اندازه عود نکرده است.
نویسندگان این مطالعه کاملاً به این نتیجه رسیدند که یبوست عملکردی (یبوست بدون علت شناخته شده) زمانی که افراد علائم GERD را تجربه می کنند شایع است و درمان یبوست می تواند به تسکین GERD و جلوگیری از عود آن کمک کند.
مطالعه دیگری با بررسی 10000 نفر در ژاپن به دنبال همپوشانی GERD و وقوع یبوست بود. آنها افرادی را که یک مهارکننده پمپ پروتون (PPI) یا یک مسدودکننده اسید رقابتی با یون پتاسیم (PCAB) دریافت می کردند، ردیابی کردند. هر دو دسته دارویی برای GERD تجویز می شوند.
محققان دریافتند بین 24 تا 33 درصد از افرادی که با PPI یا PCAB درمان میشوند، برای یبوست نیز تحت درمان قرار می گیرند. از بین تمام شرکت کنندگان، بین 6 تا 59 درصد با هم GERD و یبوست داشتند. دامنه گسترده است زیرا دستورالعمل های پزشکی مختلفی برای تشخیص یبوست در شرکت کنندگان استفاده شد.
در این مطالعه، نویسندگان این ایده را مطرح کردند که داروهای مورد استفاده برای درمان GERD ممکن است باعث شوند ملینها (داروهایی که اجابت مزاج را تقویت میکنند) برای درمان یبوست کمتر موثر باشند. داروهای GERD که تولید اسید معده را کاهش می دهند ممکن است داروهای مورد استفاده برای حرکت روده را مهار کنند. این وضعیت می تواند منجر به یبوست یا بدتر شدن یبوست شود.
آیا داروهای رفلاکس اسید باعث یبوست می شوند؟
بسیاری از موارد می توانند باعث یبوست شوند، از جمله کمبود فیبر در رژیم غذایی، ننوشیدن مایعات کافی، کمبود فعالیت بدنی یا ورزش و برخی داروها. آنتی اسیدها (مانند Tums یا Rolaids) و مسدود کننده های H2 Pepcid (فاموتیدین) و Axid (nizatidine) که برای درمان سوزش سر دل استفاده می شوند.
این در واقع می تواند به این معنی باشد که درمان رفلاکس اسید، سوزش سر دل یا GERD با داروهای تجویزی یا بدون نسخه (OTC) می تواند منجر به یبوست شود.
عملکرد طبیعی روده و مری
مری (لوله غذا) بین دهان و معده قرار دارد. در هر انتها دو عضله دایره ای وجود دارد که اسفنکترهای فوقانی و تحتانی مری نامیده می شوند. هنگامی که به درستی کار می کند، اسفنکتر تحتانی بسته می ماند تا از برگشت اسید معده و غذا به مری جلوگیری کند. هنگامی که اسفنکتر تحتانی مری ضعیف می شود، اسید معده ممکن است به مری برگردد. اسید قرار نیست در مری باشد پس باعث علائم رفلاکس اسید می شود و می تواند مزمن شود و باعث GERD شود.
حرکات روده از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. حرکت منظم روده اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا حرکت بسیار زیاد باعث اسهال یا حرکت کم باعث یبوست می شود. به طور کلی تصور می شود که یبوست کمتر از یک دفع در هر سه روز یک بار دفع شود.
چند روز فاصله بین حرکات روده نیز می تواند منجر به سفت شدن مدفوع شود و عبور آنها می تواند دشوارتر شود که منجر به زور زدن فرد می شود. ناتوانی در اجابت مزاج همچنین می تواند علائم دیگری مانند درد شکم و ناراحتی ایجاد کند.
نقش کف لگن
کف لگن گروه پیچیده ای از عضلات است که در لگن قرار دارند. ماهیچه های درگیر شامل عضلات مرتبط با مثانه، مجرای ادرار، روده ها، رکتوم، پروستات، دهانه رحم، واژن و رحم است. کف لگن همچنین به مثانه و روده ها اجازه می دهد تا ادرار و مدفوع به درستی خارج شوند.
یبوست می تواند مربوط به مشکلات عضلات و اعصاب کف لگن باشد و تشخیص و درمان آن می تواند چالش برانگیز باشد. هنگامی که یبوست مزمن می شود، مهم است که نقش عضلات کف لگن را در نظر بگیرید.
یبوست همیشه جدی نیست و همیشه نیاز به درمان ندارد و می تواند خود به خود با تغییرات سبک زندگی و رژیم غذایی بهبود یابد، از جمله:
اجتناب از غذاهایی که حاوی فیبر کم یا بدون فیبر هستند
نوشیدن آب و سایر مایعات کافی برای هیدراته ماندن
خوردن غذاهایی با محتوای فیبر بالا
رفتن به دستشویی برای اجابت مزاج هر روز تقریباً در یک ساعت مشخص
نادیده نگرفتن میل به دستشویی رفتن
فعالیت بدنی، مانند پیاده روی
داروها و مکمل های OTC ممکن است برای درمان یا پیشگیری از یبوست استفاده شوند. با یک متخصص گوارش صحبت کنید اگر یبوست یک مشکل مداوم است، مهم است که به یک متخصص گوارش مراجعه کنید تا به دنبال راه حلی طولانی مدت باشید.
برخی از داروهایی که در داروخانه ها یافت می شوند عبارتند از:
مکمل های فیبر (Citrucel، FiberCon، Metamucil)
ملین های اسمزی (شیر منیزیا، میرالکس)
ملین های محرک (کورکتول، دولکولاکس، سنوکوت)
نرم کننده های مدفوع که شامل دوکوزات سدیم هستند (کولاس، داکوسیت)
روغن معدنی
افراد ممکن است هر از گاهی رفلاکس اسید را تجربه کنند. ممکن است خود به خود از بین برود. بسته به اینکه چقدر ناراحت کننده یا مختل کننده است ممکن است نیاز به درمان داشته باشد یا نباشد.
یکی از اولین گام ها برای جلوگیری از رفلاکس اسید، ایجاد تغییر در رژیم غذایی است. از آنجایی که برخی از غذاها می توانند باعث شل شدن اسفنکتر تحتانی مری شوند، اجتناب از مصرف آنها کمک کننده است. برخی از رایج ترین غذاهایی که منجر به رفلاکس می شوند عبارتند از:
الکل
نوشابه های گازدار
شکلات
قهوه
سیر
غذاهای پرچرب
نعناع
پیاز
چای
گوجه فرنگی (و غذاهای تهیه شده با گوجه فرنگی)
داروهای OTC نیز برای درمان یا پیشگیری از علائم رفلاکس اسید موجود است:
آنتی اسیدها، از جمله مارک های Mylanta، Rolaids، و Tums
مسدود کننده های هیستامین-2 (H2) ، از جمله Axid AR، Pepcid Complete یا Pepcid AC، و Tagamet HB (سایمتیدین)
PPIها ، از جمله Nexium 24HR (اسومپرازول)، Prevacid 24HR (لانزوپرازول)، Prilosec OTC، و Zegerid OTC (امپرازول و بی کربنات سدیم)
تغییرات سبک زندگی ممکن است به رفلاکس اسید کمک کند مانند:
تا حدود سه ساعت بعد از صرف غذا از دراز کشیدن خودداری کنید.
از پوشیدن لباس های تنگ دور شکم خودداری کنید.
بلافاصله پس از صرف غذا از ورزش خودداری کنید.
کاهش وزن را در نظر بگیرید.
وعده های غذایی مکرر و کوچکتر بخورید.
سر تخت را در شب بالا بیاورید.
سیگار را ترک کنید.
رفلاکس اسید مزمن یا GER به عنوان GERD تشخیص داده می شود. GERD ممکن است با داروهای مسدودکننده H2 یا PPIهای قوی و همچنین تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی درمان شود. در موارد شدید ممکن است نیاز به جراحی باشد.
خطرات زور زدن در هنگام یبوست
زور زدن برای دفع مدفوع پتانسیل ایجاد عوارض را دارد. حرکات روده نباید به زور زدن نیاز داشته باشد. مدفوع باید به راحتی عبور کند. زور زدن برای دفع مدفوع سفت می تواند منجر به این عوارض شود:
شقاق مقعد: شقاق عبارت است از پارگی در کانال مقعد که می تواند خونریزی کند و دردناک باشد.
بی اختیاری روده: اگر اسفنکتر مقعدی تحت تأثیر قرار گرفته باشد، می تواند به طور موثر باعث شود نگه داشتن مدفوع سخت شود.
هموروئید: وقتی سیاهرگ های راست روده متورم می شوند، ممکن است دردناک، خارش دار و حتی خونریزی کنند. زور زدن می تواند باعث تبدیل این سیاهرگ ها به هموروئید شود.
خونریزی مقعدی: اگر خونریزی همراه با اجابت مزاج وجود دارد، مهم است که علت آن را بیابید. خون ممکن است ناشی از هموروئید یا شقاق باشد، اما شرایط جدی تری نیز وجود دارد که می تواند باعث خونریزی شود.
افتادگی رکتوم : پرولاپس زمانی رخ می دهد که رکتوم از مقعد خارج می شود. زور زدن می تواند باعث این اتفاق شود.
∎